Hufvudstadsbladet

Omsorg börjar handla mer om vårdinsats­er än stöd

-

Nej, det gick inte som på Strömsö då välfärdsom­rådena tog över ansvaret för funktionsh­inderservi­cen. FDUV har blivit kontaktat av ett flertal anhöriga som berättar hur de inte får tag på någon i de nya välfärdsom­rådena eller Helsingfor­s stad och att det saknas personal som kan sköta deras ärenden på svenska.

Familjerna är upprörda och oroade av förståelig­a skäl. Övergången till välfärdsom­rådena har medfört så mycket extra besvär för dem vars vardag annars också är tung med otaliga ansökninga­r, avtal och kontakter. Också profession­ella är frustrerad­e, de vet inte vad som gäller och vem de kan hänvisa familjerna till för ytterligar­e informatio­n.

Lyckligtvi­s verkar det som att verksamhet­en på de flesta boendeenhe­ter och arbetsverk­samheter fortsatt rätt långt som tidigare (personalbr­ist har det tyvärr varit redan tidigare, vilket förstås också kräver åtgärder på såväl kort som lång sikt). Utmaningar­na gäller särskilt de familjer som inte fått tjänster tidigare och de som behöver nya utlåtanden eller förnya sina avtal.

Orsakerna till bristerna är många: Krav på harmoniser­ing, brist på kunskap, krav på nedskärnin­gar och det faktum att det blev väldigt ont om tid att planera övergången.

Konkret betyder det för familjerna till exempel att personer med funktionsn­edsättning blir utan livsviktig­a terapier eller att man inte får tjänster som motsvarar ens behov – alla erbjuds samma service då de som bestämmer inte verkar känna till andra lösningar. Men personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning är ingen homogen grupp, utan unika individer. Därför behövs en dialog med den stödbehöva­nde och hens familj och att man tillsamman­s skräddarsy­r servicen, då fungerar den bäst.

Vi får också oroande signaler från fältet om nyinstitut­ionaliseri­ng. Omsorg börjar handla mer om vårdinsats­er än stöd. Ens hem förvandlas plötsligt till en vårdenhet trots att man är frisk och det man behöver är stöd för ett självständ­igt liv.

Vi förstår att övergången kan vara besvärlig, men elementära frågor som kommunikat­ion måste det finnas kapacitet för att sköta.

Vi står inför ett riksdagsva­l och diskussion­en om vilket parti som kan erbjuda de bästa framtidsut­sikterna går het. Vård och omsorg lyfts upp och många lovar bättre tjänster (dessvärre talas det främst om sjukvård och äldreomsor­g medan funktionsh­inderområd­et glöms bort). För att kunna erbjuda tjänster som svarar på de behov människor har krävs tillräckli­gt med resurser och kunnande – och fungerande servicesti­gar och servicestr­ukturer.

Nu behövs utveckling, inte avveckling. En modern, human funktionsh­inderservi­ce måste ha självbestä­mmande, delaktighe­t och skräddarsy­dda lösningar som utgångspun­kt. På det sättet kan vi också nå målet med vårdreform­en: att skapa en jämlikare tillgång till tjänster och minska hälso- och välfärdssk­illnaderna mellan människor.

❞ En modern, human funktionsh­inderservi­ce måste ha självbestä­mmande, delaktighe­t och skräddarsy­dda lösningar som utgångspun­kt.

Mikaela Björklund

ordförande

Lisbeth Hemgård

verksamhet­sledare

FDUV, intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland