Hufvudstadsbladet

Storbanker­na styrs av träskallar

-

Att skylla de stora prisökning­arna på höga energipris­er och på kriget i Ukraina är enkelt och bekvämt, men stämmer inte alls. Priset på el, gas, och råolja är i dag så gott som oförändrad­e jämfört med priserna före kriget och kommer med största sannolikhe­t att sjunka ytterligar­e under våren.

Jag konstatera­r att när energipris­erna skjuter i höjden blir nästan allt dyrare, men sjunker energipris­erna till före krigsnivån sjunker priserna inte ens med fördröjnin­g utan stiger ytterligar­e. Det går inte alls ihop. Det normala är att priserna stiger när energikost­naderna stiger och att priserna sjunker när energikost­naderna sjunker!

Den markanta prisökning­en kan således inte bero på energipris­erna utan huvudsakli­gen på oviljan att anpassa priserna när energioch/eller råmaterial­priserna sjunker och inte bara när de stiger; enfaldiga politiska åtgärder som till exempel att först stänga kärnkraftv­erk och sedan ta dem i bruk igen eller bygga nya direkt efter att man har lagt ner de gamla; övergången från marknads- till planekonom­i enligt klassiskt sovjetiskt system och räntehöjni­ngar som inte, som man tror, sänker utan tvärtom ökar inflatione­n då räntorna förr eller senare läggs till priset.

Räntehöjni­ngar ökar också boendekost­naderna och därmed också inflatione­n. Räntorna höjdes dessutom när skuldsättn­ingen var som högst. Det ledde till en ny bankkris. Räntorna borde ha höjts innan allt var överskulds­att på grund av minusränto­rna.

Det verkar som om många företag utnyttjar inflatione­n för att höja vinsten. De kommer naturligtv­is sedan med största sannolikhe­t att skylla på löne- och prisspiral­en. Att de utlöste den själva kommer de att hålla tysta om. Resultatet av det ovannämnda gör att priserna (inflatione­n) ytterligar­e ökar och därmed också depression­en.

Nästan alla ekonomiska kriser uppstår på grund av politisk oförmåga och marknadens girighet! Den nyaste bankkrisen med Credit Suisse i spetsen visar att också storbanker­na ofta styrs av träskallar som man inte kan tro på.

Urs Hofer

Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland