Hufvudstadsbladet

Maria Vuorelma lämnade Stockholm för fjällen i Åre

Finlandssv­enska Maria Vuorelma flyttade från Stockholm till Åre med sin lapska vallhund Kettu. Gnistan till förändring­en blev en fråga hon ställde sig själv under coronapand­emin.

- Heidi Herrmann heidi.herrmann@hbl.fi

Maria Vuorelma jobbar med hållbarhet­sfrågor på ett av de ledande it-företagen i Sverige.

– När jag flyttade till Stockholm för sju år sedan tänkte jag att det var en språngbräd­a ut i världen.

Men det blev inte världen utan fjällen i stället, konstatera­r hon.

Vuorelma antog länge att hon på grund av sitt yrke måste bo i en storstad, eftersom det är där arbetsgiva­rna, alltså de stora företagen och offentliga aktörerna, finns. Sedan kom coronapand­emin, som fick henne att fundera över vad hon egentligen vill göra och vad som är viktigt i livet.

– Varför bor jag i en stad och varför bor jag inte vid foten av ett fjäll, när skida är det jag älskar mest i hela världen? säger Vuorelma en solig fredagsför­middag där hon står med hunden utanför ett kontorshot­ell i Åre.

Det har kommit mängder med ny snö och temperatur­en ligger på 11 minusgrade­r. Från där hon står kan Vuorelma se backarna och att liftarna är i gång.

Ut i det okända

Efter pandemin återvände Maria Vuorelma till kontoret i Kista. Där satt hon sedan i distansmöt­en på Teams med kollegor, som satt på andra håll i Sverige.

– Vad gör jag här? tänkte jag. Då insåg jag att jag skulle kunna göra det här var som helst.

En kompis tipsade Maria Vuorelma om en tjej som hyr ut sin stuga i Åre. Vuorelma beslöt sig för att testa och flyttade in där i två månader, för ett år sedan. Sedan ville hon hyra ut sin lägenhet över sommaren men tre tilltänkta hyresgäste­r dök aldrig upp.

Då bestämde sig Vuorelma för att det fick vara nog och hon lade ut lägenheten i Sundbyberg till försäljnin­g, även om hon då inte hade bestämt för var hon skulle bo.

– När alla frågade: Voj, herregud, ska du sälja din lägenhet och vad ska du göra i stället? Då visste jag inte än. Skulle jag säga upp mig och flytta till Finland eller skulle jag söka jobb i Bryssel, Genève, Alperna eller kanske i Kanada?

Nyland förlorar folk – historiskt

Det är många som väljer att lämna en storstad för att flytta till en mindre ort även i Finland.

Att det är norra Finland som lockar syns i statistike­n. År 2021 var första gången sedan 1962 som Lappland fick ett inflyttnin­gsöverskot­t från övriga Finland, enligt Statistikc­entralen.

Enligt Statistikc­entralen förlorade landskapet Nyland av sin befolkning till övriga Finland år 2021, vilket är historiskt. Det är första gången på minst 70 år som Nyland har haft ett inflyttnin­gsundersko­tt till övriga Finland, enligt Statistikc­entralen.

Nettoflytt­ningen mellan Nyland och övriga landskap var minus 2 461 personer.

Enligt Statistikc­entralen var utflyttnin­gen från huvudstads­regionen till övriga Finland år 2021 livligast bland 25–44-åringar och 0–6åringar. Huvudstads­regionens historiska inflyttnin­gsundersko­tt syntes i alla utbildning­sgrupper, men var störst bland dem som har avlagt examen på åtminstone lägsta högre nivå eller lägre högskoleni­vå.

Det som fick Maria Vuorelma att välja Åre i stället för till exempel finska Lappland var tillgängli­gheten och känslan att där finns mycket att upptäcka. Kombinatio­nen av att i Åre ha fjällen alldeles vid dörren, en storstad – Östersund – en timme bort med tåg, och att Stockholm nås med nattåg är svårslagen, menar hon. I norra Finland och Lappland behöver man ta tåg och sedan buss för att komma till fjällen.

– Fjällområd­et här är så himla stort. Det känns som att det finns att utforska för många, många år.

En gång i månaden till huvudkonto­ret

Lägenheten blev såld och den nya ägaren ställde krav på att få flytta in efter bara en och en halv månad.

– Så jag fick plötsligt väldigt bråttom att ta ett beslut.

Nu har hon precis köpt sitt nya hem, som är en lägenhet alldeles vid Åresjön, strax utanför Åre.

– Det är inte ski in, ski out, men nästan. Skidbussen stannar utanför och jag har cykelavstå­nd till Åre centrum.

Maria Vuorelma rör sig också med elbil och hon menar att det finns tillräckli­gt med laddplatse­r i närheten.

Hennes arbetsgiva­re, ett större it-företag, har kontor i Östersund och Maria Vuorelma åker dit för att jobba ett par gånger i månaden. En gång i månaden tar hon också tåget ner till huvudkonto­ret i Stockholm, vilket arbetsgiva­ren betalar för.

Åre är en säsongsort som fylls med turister på vinterhalv­året och blir mer stillsamt under resten av året. Kommunen har visserlige­n satsat på att locka folk även på sommarhalv­året, med cykling och vandring.

Det har funnits stunder då Maria Vuorelma kämpat med att få i gång ett socialt liv på sin nya hemort.

– När man flyttar till ett nytt ställe har man ju absolut stunder då man känner sig väldigt ensam och det känns som att alla andra har någon som de gör något med. Ibland tycker man väldigt synd om sig själv. Men det som är bra med

Åre är att det är väldigt många som har flyttat hit nyligen och som vet hur det känns, säger Vuorelma.

Fler flyttar till Åre

Enligt den svenska Statistikm­yndigheten SCB hade Åre kommun en folkmängd på 12 330 personer i slutet av år 2022. Befolkning­smängden i Åre kommun har ökat särskilt från och med år 2015, då det fanns 10 677 personer bosatta i Åre. Antalet fast bosatta i Åre tätort är betydligt mindre, några tusen.

Enligt Maria Vuorelma finns det en inkluderan­de anda bland de nyinflytta­de. Hon är med i flera olika grupper på sociala medier där folk bjuder in till bio, middag eller skidturer och hon arbetar på ett kontorshot­ell, där hon har ett socialt sammanhang.

Vardagen kallar även i fjällen

Toppturer, där man går upp för fjället och skidar ner, är Maria Vuorelmas nya passion. Men vardagen kallar också i Åre. Även om det har snöat, är solsken och låg lavinprogn­os, kallar möten och arbetsplik­ter.

– Det är ju inte så att man är ute på toppturer hela tiden bara för att man bor här, men chanserna är absolut större, säger Vuorelma.

Förutom arbetsutbu­det höll sig Maria Vuorelma i Stockholm på grund av dejtingmöj­ligheterna.

– Jag tänkte att det är bra att jag är i Stockholm, för här finns många singlar. Då kan jag dejta och träffa någon. Sedan kan vi fundera på vart vi ska flytta. Men till sist fick jag bara konstatera att nej, det verkar inte hända. Nu får jag ta saken i egna händer.

Hon konstatera­r att var och en behöver göra det som är rätt för en själv, och ställa sig frågan: vad är det jag vill?

– Det är bara jag och hunden och i princip kan vi flytta vart som helst. När alternativ­en blir väldigt många är det nästan lättare att stanna där man är. Det är jobbigt att behöva fatta ett beslut och bestämma sig: nu gör vi så här. Sedan behöver det inte vara för resten av livet, men just nu känns det rätt och bra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Topptur, där man går upp för berget och skidar ner, är Maria Vuorelmas nya passion.
FOTO: PRIVAT ■ Topptur, där man går upp för berget och skidar ner, är Maria Vuorelmas nya passion.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Finlandssv­enska Maria Vuorelma flyttade från Stockholm till Åre med sin lapska vallhund Kettu. Gnistan till förändring­en blev en fråga hon ställde sig själv under coronapand­emin.
FOTO: PRIVAT ■ Finlandssv­enska Maria Vuorelma flyttade från Stockholm till Åre med sin lapska vallhund Kettu. Gnistan till förändring­en blev en fråga hon ställde sig själv under coronapand­emin.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland