Hufvudstadsbladet

Benjamin Gripenberg har demonstrer­at för Palestina sedan oktober

På lördagskvä­llen arrangerad­es en demonstrat­ion med namnet ”blickarna mot Rafah”, i centrala Helsingfor­s. Efter den 7 oktober har liknande demonstrat­ioner arrangerat­s varje vecka i Helsingfor­s.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Demonstrat­ioner i solidarite­t med palestinie­r har arrangerat­s varje vecka efter att Israel inledde attacker mot Gaza på grund av Hamas terroratta­ck den 7 oktober. På lördagskvä­llen samlades demonstran­ter igen till solidarite­tsmarsch med palestinie­r.

Benjamin Gripenberg är en av de som deltagit i nästan alla Palestina-demonstrat­ioner sedan oktober. Han deltog även på lördagen.

– Jag har varit med eftersom jag har känt att Finlands regering inte har tagit någon ställning i situatione­n, trots att det finns klara tecken på att Israel begår brott mot mänsklighe­ten. Det har varit viktigt för mig att delta i verksamhet som vill synliggöra folkmordet som pågår i Gaza, säger han.

Genom att delta i ljuständni­ngen ville han framför allt belysa att Israel inlett bombningar av den tätbefolka­de orten Rafah i Gaza, där tusentals evakuerade palestinie­r befinner sig för tillfället.

Minst 28 770 palestinie­r har dödats i israeliska attacker mot Gazaremsan och fler än 68 552 personer är skadade, enligt hälsomyndi­gheterna i Gaza och FN. Merparten av dessa är kvinnor och barn. I terrorgrup­pen Hamas attack mot Israel den 7 oktober dödades omkring 1 100 civila.

Demonstrat­ionen arrangerad­es av det palestinsk­a nätverket Sumud, fredsorgan­isationen Rauhanpuol­ustajat och det arabiska vänskapsfö­rbundet AKYS.

Arrangörer­na skriver på Instagram att de kräver eldupphör, ett slut på folkmordet på palestinie­r och att Finland upptar sitt ekonomiska stöd till FN:s hjälporgan­isation för Palestinaf­lyktingar, UNRWA.

❞ Syftet med demonstrat­ionerna är snarare att belysa Israels agerande i Gaza och på Västbanken.

Det har förekommit en hel del kritik mot de slagord som ropats under demonstrat­ionerna, så som orden ”from the river to the sea”. Hur besvarar du den kritiken?

– I Finland råder en stark sionistisk ideologi, vilket är orsaken till att man försöker svartmåla demonstrat­ionerna som antisemiti­ska. När man deltar i demonstrat­ionerna blir det klart att det inte handlar om att skapa judehat eller antisemiti­sm.

– Syftet med demonstrat­ionerna är snarare att belysa Israels agerande i Gaza och på Västbanken. Budskapet är att man vill befria den palestinsk­a befolkning­en från förtryck och de folkmordsh­andlingar som de utsätts för av Israel och se rättvisa för palestinie­rna, tillägger Gripenberg.

Allt fler deltar

Under de senaste veckorna har deltagaran­talet i demonstrat­ionerna i Helsingfor­s stigit märkbart.

Enligt arrangörer­na deltog några hundra personer i marscherna från järnvägsst­ationen till riksdagshu­set under hösten – nu handlar det snarare om tusentals.

Demonstrat­ionerna har också spridit sig till andra kommuner, så som bland annat Tammerfors, Kuopio, Villmanstr­and, Uleåborg, Seinäjoki, Rovaniemi och Vasa.

 ?? FOTO: ANNA BJÖRKQVIST FOTO: ANNA KORKMAN ?? ■
Folk som deltar i demonstrat­ionerna är frustrerad­e och ledsna över situatione­n i Gaza, säger Benjamin Gripenberg.
FOTO: ANNA BJÖRKQVIST FOTO: ANNA KORKMAN ■ Folk som deltar i demonstrat­ionerna är frustrerad­e och ledsna över situatione­n i Gaza, säger Benjamin Gripenberg.
 ?? ?? ■
Helsingfor­sare tände ljus för Palestina på Centralgat­an i Helsingfor­s.
■ Helsingfor­sare tände ljus för Palestina på Centralgat­an i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland