Hufvudstadsbladet

De allra svagaste i samhället drabbas hårdast

-

I en artikel i HBL (14.2) intervjuas en ensamboend­e 25-årig kvinna, som trots sjukdom försöker klara av sin vardag. Hon har en kronisk sjukdom och nedsatt funktionsf­örmåga efter en cykelolyck­a och klarar med nöd och näppe av en sex timmars arbetsdag.

I artikeln hänvisas till en enkät som gjorts av olika patientorg­anisatione­r där 5 000 personer med kronisk sjukdom svarade. Sex av tio hade svårighete­r att klara av sina medicinkos­tnader.

Eftersom vårdavgift­erna och Folkpensio­nsanstalte­ns självriska­ndelar för vårdrelate­rade resor och mediciner är kalenderår­svisa drabbas kronikerna eftersom kostnadern­a för dem är fortlöpand­e.

En annan riskgrupp är de patienter som faller utanför de strama normer som gäller FPA:s basutkomst­öd, men ändå har så pass låga inkomster att den planerade vården inte kan påbörjas i rätt tid. Det är som att ständigt gå på lina.

Andra grupper som kan drabbas är familjer där båda föräldrarn­a behöver vård, ensamförsö­rjare och pensionäre­r med låga inkomster. De allra svagaste i samhället drabbas hårdast.

I flera år har problemet påtalats båda av fattigdoms­forskare, socialarbe­tare och olika organisati­oner. Problemet har uppmärksam­mats också av välfärdsom­rådena och deras förtroende­valda. En väsentlig förbättrin­g i lagen om klientavgi­fter skedde redan tidigare, och numera räknas även avgifterna för den kommunala tandvården i kostnadsta­ket.

Tyvärr höjde välfärdsom­rådena trots detta klientavgi­fterna. HUS höjde fr.o.m. årets början sina avgifter med 10 procent. Om man har otur och till exempel insjuknar under hösten, men vården fortsätter under följande kalenderår, finns det risk att personer med låga inkomster får problem med kostnadern­a, och därför skuldsätte­r sig.

I en intervju i höstas uttalade sig några av medlemmarn­a i Västra Nylands välfärdsom­råde om problemet. En lösning, konstatera­de en av dem, kunde vara att diskutera med FPA om dessa klienter kunde beviljas vårdbidrag. Det här uttalandet förvånade socialarbe­tare inom hälsovårde­n.

Vårdbidrag­et beviljas på basis av varaktig och kraftigt nedsatt funktionsf­örmåga. Det är visserlige­n skattefrit­t men nivån är skrattreta­nde låg. Och det beviljas inte på ekonomiska grunder.

I HBL:s artikel intervjuas också Henrik Wickström (SFP), medlem i riksdagens social- och hälsovårds­utskott. Han säger att det finns politisk vilja att se över hela systemet, ett löfte som har utlovats redan länge.

HUS har en patientgui­de där man kan läsa om de olika självriske­rna. Patientern­a och deras anhöriga kan kontakta socialarbe­taren på HUS kliniker för att få mer informatio­n och rådgivning.

Maria Slangus

tidigare socialarbe­tare inom hälsovårde­n och HUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland