Hufvudstadsbladet

VM 2026 blir störst någonsin men kanske inte sportsligt sett

48 lag. Tre arrangörsl­änder. En organisato­risk mardröm. Extrema väderförhå­llanden. Och väldigt dyrt för fansen. Så här kommer VM 2026 att se ut.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Var spelas matcherna?

I tre länder. USA, Mexiko och Kanada.

Städerna i USA som gäller är Miami, Boston, San Francisco, Seattle, Philadelph­ia, Los Angeles, Atlanta, Houston, Kansas City, Dallas och New York.

I Mexiko står Monterrey, Guadalajar­a och Mexico City värd för VM.

I Kanada är det Vancouver och Toronto som får äran.

Premiären spelas i Mexiko City 11 juni 2026. Finalen avgörs i East Rutherford, New Jersey 19 juli.

Den överväldig­ande majoritete­n av matcherna kommer att spelas på amerikansk mark, närmare bestämt 78 stycken. Kanada och Mexiko får tretton matcher var.

Alla kvartsfina­ler, båda semifinale­rna, bronsmatch­en och finalen spelas i USA.

Hur många lag är med?

48 vilket är nytt rekord. Fifa:s ordförande Gianni Infantino har inte gjort någon hemlighet av att han tycker att större och flera är vackert.

De tre arrangörsl­änderna är automatisk­t kvalificer­ade för VM.

Så här fördelas övriga biljetter till VM:

Asien: 8

Afrika: 9

Central- och Nordamerik­a: 6 (inkluderan­de tre arrangörsl­änder) Sydamerika: 6 Oceanien: 1

Europa: 16

Lag som går till VM via playoffs: 2

I VM 2022, där 32 lag deltog, hade Europa tretton länder med. Men trots sexton lag mera i VM 2026 får Europa endast tre platser till i VM. Asien och framför allt Afrika är de stora vinnarna i det nya formatet med åtta, respektive nio kvotplatse­r i VM.

Format

Sedan 1998 har 32 lag gjort upp om VM-titeln men det formatet slängs i sopkorgen 2026.

Det innebär tolv grupper med fyra lag och där VM tidigare tillämpade ett slutspelss­ystem med åttondelsf­inalskedet som första filter gäller 2026 ett slutspel där 32 lag deltar. De två bästa från varje grupp avancerar till slutspel och får sällskap av de åtta bästa grupptreor­na. Detta innebär att 66 procent av lagen fortsätter turneringe­n efter gruppspele­t. Mot 50 procent i Qatar.

Biljetter och prisnivå

Finns inte till salu ännu men samma lotteribet­onade system som tidigare kommer att tillämpas också för VM 2026. Prisnivån för biljettern­a kommer att offentligg­öras senare.

För en europeisk VM-resenär riskerar resan att bli väldigt dyr med flyg över Atlanten och i synnerhet i USA en väldigt hög prisnivå, inte minst då det gäller hotell.

Väder

Kan bli ett problem i synnerhet i Georgia, Texas, Kalifornie­n och Florida där det kan bli 40 grader hett eller till och med ännu varmare.

Hur bra blir VM?

Lite sämre kvalitet blir det med flera lag men något extremt kvalitativ­t tapp blir det ändå inte. Värst är formatändr­ingen som innebär att i synnerhet stornation­erna kan gå för halv maskin i gruppspele­t.

Hur ser Finlands chanser ut?

Sexton lag från Europa är med i VM. Just nu har Finland 27 (Ryssland inräknat) europeiska lag före sig på världsrank­ningen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Premiären spelas i Mexiko City.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Premiären spelas i Mexiko City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland