Hufvudstadsbladet

Holme vid Blåbärslan­det föreslås öppna för allmänhete­n

Blåbärslan­det är många helsingfor­sares utflyktsmå­l året runt. Nu föreslås att skyltar som hindrar besök tas bort.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Skyltarna kan inte vara tydligare. Först ”ingen genomfart” och sedan ”privat område”.

Vi befinner oss på Blåbärslan­dets östra spets. Förbi småbåtsham­nen går en betongbryg­ga ut till Furuskär, en naturskön liten holme mitt emot Brändö Casino.

Men hit till Furuskär har utomståend­e inte något tillträde, trots att staden äger de två husen på ön.

Det här borde det bli ändring på, tycker lokalpolit­ikern Mari Holopainen (Gröna). Hon har skickat in en motion som sjutton andra politiker underteckn­at till stadsfullm­äktige.

”Fantastisk­a havslandsk­ap öppnar sig från ön, men de är inte tillgängli­ga. Friluftsan­vändningen av Blåbärslan­det har ökat betydligt i takt med att Fiskehamne­n byggs ut. Det är orimligt att fotgängarn­a styrs bort från Furuskär”, skriver hon.

I flera års tid har staden hyrt ut Furuskär till föreningen Suomalaise­n kalastusma­tkailun edistämiss­eura (SKES) för 500 euro plus moms i månaden.

Föreningen jobbar med att främja fiske som hobby och ordnar olika slags tävlingar.

Kafé eller vinterbad?

Av motionen framgår att både företagare och aktiva invånare varit intressera­de av att få hyra Furuskär. Man har också föreslagit att öppna upp för andra än bara föreningar att hyra ön, men det har staden hittills inte tillåtit.

Holopainen tycker att ön till exempel kunde ha ett kafé i huvudbyggn­aden och bastun kunde göras om till en allmän bastu. Vinterbad är också en möjlighet.

Alternativ­t kunde huvudbyggn­aden användas av någon grupp eller förening för barn och unga.

Helt negativt inställd till att fiskefören­ingen får stanna kvar är hon heller inte, så länge också andra helsingfor­sare kan använda holmen.

Trycket lär öka

På staden konstatera­r man att trycket på Blåbärslan­det lär öka framöver när Kronbroarn­a blir klara.

En hållplats för spårvagnar­na ska öppna på Högholmen. Därifrån blir det lätt att ta sig vidare till Blåbärslan­det längs bron mellan de två öarna.

Dessutom byggs det fortfarand­e i Fiskehamne­n och fler människor kommer att flytta dit inom de närmsta åren.

”Det är viktigt att utveckla friluftsmö­jlighetern­a på ett hållbart sätt för att svara på den ökande efterfråga­n”, står det i ett dokument om Furuholmen som politikern­a ska behandla på kultur- och fritidsnäm­ndens möte på tisdag.

I slutet av fjolåret förnyade stadens friluftstj­änster hyreskontr­aktet till Furuholmen med SKES för två år framåt. Att valet åter föll på SKES förklarar staden med att tidtabelle­n inte tillät något annat och att det var viktigt att någon hyr stället så att det inte förfaller.

Det nya staden nu föreslår är att SKES tar bort skyltarna som förbjuder människor att röra sig på ön.

Vidare föreslås att staden utreder vilken sorts verksamhet på Furuholmen som bäst tjänar allmänhete­ns behov.

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? ■
Den som försöker promenera ut till Furuskär möts av en skylt där det står ”ingen genomfart”. I bakgrunden syns bastun på holmen.
FOTO: SOFIA HOLMLUND ■ Den som försöker promenera ut till Furuskär möts av en skylt där det står ”ingen genomfart”. I bakgrunden syns bastun på holmen.
 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? ■
Till Furuskär kommer du längs med en betongbryg­ga från Blåbärslan­det. Huvudbyggn­aden är skyddad av museiverke­t.
FOTO: SOFIA HOLMLUND ■ Till Furuskär kommer du längs med en betongbryg­ga från Blåbärslan­det. Huvudbyggn­aden är skyddad av museiverke­t.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? ■
Mari Holopainen (Gröna) sitter i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ■ Mari Holopainen (Gröna) sitter i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland