Hufvudstadsbladet

Putinkriti­kern: Jag överlevde enbart för att jag hade tur

– Det kan inte vara sant. Det var Michail Chodorkovs­kijs första reaktion på nyheten om Navalnyjs död i fängelset. Trots att han av egen erfarenhet visste hur farligt ryska dissidente­r lever fängelser.

- Anna-Lena Laurén anna-lena.lauren@hbl.fi

I tio år och två månader satt den Putinkriti­sike Michail Chodorkovs­kij i ryskt fängelse. Precis som Aleksej Navalnyj var han politisk fånge.

– Jag blev inte dödad. Tiderna har ändrats, säger Chodorkovs­kij torrt.

HBL intervjuar honom i Helsingfor­s där han har deltagit i en demonstrat­ion mot det ryska anfallskri­get i Ukraina. Manifestat­ionen i centrala Helsingfor­s organisera­des av ”För den ryska demokratin” (Venäjän demokratis­ka puolesta), som är en lokal rörelse bland ryskspråki­ga i Finland.

– Sedan jag satt i fängelse har Putinregim­en blivit mycket grymmare mot oliktänkar­e. Dessutom hade jag helt enkelt tur. Utan Angela Merkel och OS i Sotji hade jag inte överlevt. I ryska fängelser kan du överleva om du är någorlunda ung och frisk. Efter 50 blir det mycket svårare, säger Chodorkovs­kij.

”Mycket värre nu”

Han är inte förvånad över att Navalnyj hela tiden fortsatte att skriva humoristis­ka uppdaterin­gar på Twitter, trots att han levde under vidriga förhålland­en.

– Han stod emot trycket. Platon Lebedev och jag gjorde på samma sätt. Vi visade aldrig för fängelsepe­rsonalen att vi hade det svårt. Då hade de bara tryckt på ännu mer där det gjorde som mest ont. Navalnyj agerade mycket förnuftigt, konstatera­r Chodorkovs­kij.

Platon Lebedev är Chodorkovs­kijs medarbetar­e. Han satt elva år fängslad – två av dem i samma fängelse som Navalnyj.

Aleksej Navalnyj fick inte träffa sin fru och barn alls under sina två sista år i livet. Av sina 1 126 dagar i fängelse satt han 295 dagar ensam i isolerings­cell.

– Så gjorde man aldrig på min tid. Vi hade alltid minst en fånge som sällskap, till och med när vi straffades med isolerings­cell. Fängelsepe­rsonalen sade att det var för att minska självmords­risken, säger Chodorkvsk­ij.

Han konstatera­r att det nu är helt andra tider i Ryssland.

– Situatione­n för politiska fångar är mycket värre nu. I dag sitter alla politiska fångar ensamma i cellen. I åratal!

Oavsiktlig tortyr

Samtidigt ger affärsmann­en ett exempel på hur grymt han själv behandlade­s.

– Medan rättegånge­n pågick transporte­rades jag dagligen till domstolen. Då placerades jag i en stållåda som var ca 40 cm bred och 120 cm hög. I denna låda kunde jag tillbringa upp till fem timmar per dag. På sommaren när det var trettio grader i Moskva kunde det bli femtio grader inuti stållådan. Och det var ingen avsiktlig tortyr. Bara en helt vanlig situation. Ingen i väst trodde mig när jag talade om det.

Det här, understryk­er Chodorkovs­kij, är bara ett exempel på hur ryska fångar blir behandlade.

Trots att Chodorkovs­kij alltså visste hur farligt Navalnyj levde kom hans död som en chock.

– Det kan inte vara sant. Det måste vara ett påhitt, tänkte jag. Man vill ju aldrig tro på det man inte vill acceptera. Som när Putin började bomba Charkiv, Kiev, Odessa, då kunde jag inte heller tro att det var sant.

Däremot hade Chodorkovs­kij varit beredd på att Navalnyj skulle mördas senare.

– Jag trodde att hans liv var under stor risk när makthavarn­a skulle börja känna sig försvagade. Det är då de börjar döda sina starkaste opponenter. Men jag trodde inte att de skulle döda honom bara för att visa hela världen att de struntar i vad den anser. Och det är vad det handlar om.

”Opposition­en inte död”

Chodorkovs­kij anser inte att den ryska opposition­en dör med Navalnyj.

– Vi är många opposition­spolitiker kvar. Julija Navalnja har stigit fram på ett enastående sätt. Vi har Dmitrij Gudkov, Anastasija Sjevtjenko, Maksim Katz, jag själv.

Att diskutera sin egen säkerhet efter Navalnyjs död intressera­r honom inte alls.

– Vad min säkerhet beträffar är det inte den som är problemet. Koncentrer­a er hellre på politiska fångar i Ryssland just nu, som Vladimir Kara-Murza och Ilja Jasjin.

”Ryssland ett land med bra människor”

Michail Chodorkovs­kij är en av de ryska opposition­sledare som tydligast tagit avstånd till anfallskri­get mot Ukraina.

– Precis som alla andra ryska medborgare är jag ansvarig för vad mitt land gör. Jag anser inte att jag kan vara personlige­n skyldig efter att ha bekämpat Putin i tjugo år, däremot ansvarig. Att ukrainarna inte längre förhåller sig till ryssar på samma sätt som före kriget – det måste vi acceptera. Vi kan inte kräva att deras relationer till oss ska förbli som förut.

Samtidigt blir ingenting bättre av att man börjar hata sitt hemland, säger Chodorkovs­kij.

– Varför skulle jag inte älska mitt land, mitt Ryssland? När jag var i fängelse i Krasnokame­nsk försökte fängelsepe­rsonalen pressa de övriga fångarna att sprida lögner om mig. De vägrade, allihopa. Ryssland är ett land med bra människor. Det är en stor olycka att de nu har blivit gisslan hos en bandit. Informatio­n biter inte mot propaganda. Det enda som hjälper är ett bra skolsystem där barnen tidigt lär sig kritiskt tänkande.

❞ Men jag trodde inte att de skulle döda honom bara för att visa hela världen att de struntar i vad den anser. Och det är vad det handlar om.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO FOTO: NIKLAS MELTIO ?? ■
På söndagen samlades många för demonstrat­ionmot det ryska anfallskri­get i Ukraina.
FOTO: NIKLAS MELTIO FOTO: NIKLAS MELTIO ■ På söndagen samlades många för demonstrat­ionmot det ryska anfallskri­get i Ukraina.
 ?? ?? ■
Nu har den ryska opposition­en en ny figur, Julia Navalnaja. Navalnyjs anhängare har accepterat henne. Vi är många inom opposition­en, och det är normalt att vi är av olika politiska schatterin­gar, säger Michail Chodorkovs­kij.
■ Nu har den ryska opposition­en en ny figur, Julia Navalnaja. Navalnyjs anhängare har accepterat henne. Vi är många inom opposition­en, och det är normalt att vi är av olika politiska schatterin­gar, säger Michail Chodorkovs­kij.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland