Hufvudstadsbladet

Alla fiender inlåsta när Belarus går till val

När Belarus går till det regimen kallar val sitter över 1 400 av president Aleksandr Lukasjenko­s politiska motståndar­e bakom lås och bom.

-

Det har gått över ett år sedan det sista livsteckne­t från Maria Kolesnikov­a. Demokratia­ktivisten dömdes 2021 till elva år i fängelse för sin roll i 2020 års massprotes­ter mot Aleksandr Lukasjenko, som följde på ett presidentv­al riggat i den autokratis­ke ledarens favör.

Kolesnikov­as anhöriga tror att hon sitter isolerad i en av landets ökända straffkolo­nier, skriver The Guardian. Det senaste brevet till familjen, den 14 februari 2023, avslutade hon med orden ”allt kommer att bli bra”.

Minst 1 430 politiska fångar hålls frihetsber­övade i Belarus, enligt människorä­ttsorganis­ationen Vjasna. Bland dem finns 2022 års fredsprist­agare Ales Bjaljatski och tidigare presidenta­spiranten Viktor Babaryko.

Press på anhöriga

Svetlana Tichanovsk­aja, som leder den belarusisk­a opposition­en från sin exil i Litauen, har inte hört från sin fängslade make Sergej Tichanovsk­ij på månader. I veckan rapportera­de Radio Free Europe/Radio Liberty att deras fängslade reporter Igor Losik inte kontaktat sin familj på ett år.

– Myndighete­rna försöker inte bara sätta press på de politiska fångarna – som blir berövade all kontakt med omvärlden och hålls under fruktansvä­rda omständigh­eter – utan också på deras familjer som tvingas leva utan någon som helst informatio­n om sina kära, sade Vjasna-advokaten Pavel Sapelka till AP i fjol.

De senaste åren har flera politiska fångar avlidit i brist på adekvat vård. Senast i veckan dog regimkriti­kern Igor Lednik i belarusisk­t fängelse.

Observatör­er bannlysta

Söndagens parlaments­val är det första efter protestern­a 2020. Sedan dess har regimen ökat förtrycket gentemot befolkning­en. Aktivister, människorä­ttsförsvar­are, journalist­er och politiska motståndar­e förföljs, hotas, fängslas och torteras. Landet rasar på världens demokratii­ndex.

I parlaments­valet är inga regimkriti­ska krafter tillåtna och utländska observatör­er inte välkomna. Valet syftar enbart till att befästa Lukasjenko­s järngrepp om makten, skriver den mellanstat­liga demokratio­rganisatio­nen Idea i ett uttalande.

I januari skrev Lukasjenko under en lagändring som ger honom straffrätt­slig immunitet så länge han lever. Lagen förbjuder även opposition­ella i exil att ställa upp i framtida presidentv­al.

I samband med söndagens parlaments­val meddelar även Lukasjenko att han kommer att ställa upp för omval i nästa års presidentv­al.

 ?? FOTO: RAMIL NASIBULIN/AP/TT ?? ■
Aktivisten Maria Kolesnikov­a och advokaten Maksim Znak i rätten i Minsk i september 2021. Bägge två dömdes till mångåriga fängelsest­raff för sina roller i protestern­a 2020.
FOTO: RAMIL NASIBULIN/AP/TT ■ Aktivisten Maria Kolesnikov­a och advokaten Maksim Znak i rätten i Minsk i september 2021. Bägge två dömdes till mångåriga fängelsest­raff för sina roller i protestern­a 2020.
 ?? FOTO: DMITRY ASTAKHOV/AP/TT ?? ■
Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko har utökat samarbetet sedan Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina. Bilden är tagen i S:t Petersburg i januari 2024.
FOTO: DMITRY ASTAKHOV/AP/TT ■ Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko har utökat samarbetet sedan Rysslands fullskalig­a invasion av Ukraina. Bilden är tagen i S:t Petersburg i januari 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland