Hufvudstadsbladet

Nikki Haley spelar ingen roll i USA:s ödesfrågor

Hon är omtyckt, men han är älskad. Trumps jordskreds­seger över Nikki Haley i primärvale­t i South Carolina visar att hon är uträknad, skriver Juri von Bonsdorff.

- JURI VON BONSDORFF Juri von Bonsdorff är HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Under femton år i USA har jag aldrig sett något liknande. Att en kandidat i ett primärval utropas till segrare praktiskt taget samma sekund som vallokaler­na stänger.

Men det är just vad som hände på lördagen i primärvale­t i South Carolina då prognosern­a genast pekade på en överlägsen seger för Donald Trump.

South Carolina är Nikki Haleys hemmaplan. Det är där hon var guvernör, innan hon blev FNambassad­ör.

Hon är omtyckt, men Trump är älskad.

Trumps segermargi­nal blev till sist över tjugo procentenh­eter. Nikki Haley har nu i en månad fått, ostörd av andra rivaler, rikta all sin energi mot Donald Trump.

Hon har attackerat Trump om dennes Nato-uttalanden och vurm för Putin. Hon har gång på gång, med hjälp av smärre omskrivnin­gar, beskrivit Trump som en ålderstige­n loser.

Hon har till och med försökt vädja till delstatens många militärer efter att Trump förlöjliga­de Haleys man, som är medlem i delstatens nationalga­rd och som tjänstgjor­t i Afrika.

Men ingenting bet.

Det har varit klart redan länge att Nikki Haleys enda chans att bli republikan­ernas presidentk­andidat är att Trump kastas i fängelse. Och inte ens då är det speciellt sannolikt att partiets skulle förlita sig på henne.

Det sannolikar­e scenariot är att Trump får tillräckli­gt många delegater redan om några veckor för att formellt säkra partiets presidentk­andidatur. Men Haley vägrar trots det att ge upp. Hon sa på lördagen att hon fortsätter kampen för att ge väljarna ett alternativ.

Hon må så göra, men det är dags för alla andra att sluta prata om henne. Hon har ingen roll att spela längre i den historiskt viktiga politiska process som kan avgöra huruvida USA kommer att fortsätta att vara en demokrati eller glida mot autokrati.

Hennes desperata kamp är en distraktio­n från den debatt som måste föras mellan Joe Biden och Donald Trump bland annat om det militära stödet till Ukraina och USA:s roll i Nato och världen.

Primärvale­t i South Carolina var trots Trumps överlägsen­het inte helt ointressan­t.

CNN:s vallokalsu­tfrågninga­r visade att 82 procent av Haleys väljare anser att Trump inte är lämplig att vara president om han döms i ett av de åtal han står inför. Eftersom Haley fick omkring fyrtio procent av rösterna är gruppen inte obetydlig.

Omkring sjuttio procent av Haleys väljare sa sig också vara missnöjda om Trump blir partiets kandidat.

Det finns med andra ord en väljargrup­p bland republikan­erna som inte är nöjd med Trump och som är villig att överge honom.

Gruppen är inte tillräckli­gt stor för att dominera i partiets primärval, men i racet mot Joe Biden kan de väljarna spela en stor roll – tillräckli­gt stor för att oroa Trumps valstrateg­er.

 ?? FOTO: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES/AFP ?? ■
Nikky Haley förlorade på hemmaplan i kampen mot Donald Trump i senaste primärvale­t i South Carolina.
FOTO: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES/AFP ■ Nikky Haley förlorade på hemmaplan i kampen mot Donald Trump i senaste primärvale­t i South Carolina.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland