Hufvudstadsbladet

Åtta lärdomar Finland kan dra av kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina har gett en hel del värdefull insikt om hur ett krig mot en fiende som Ryssland kan utspela sig.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Krigföring­en har medfört nya innovation­er, men har också tvingat omvärlden att revidera sin uppfattnin­g om hur ett modernt krig ser ut.

Vad har vi lärt oss av kriget? Vilka erfarenhet­er kan Finland eventuellt dra nytta av?

Här är åtta lärdomar av kriget i Ukraina.

Ställnings­krig

Modern krigföring förutspådd­es vara målsökande robotar, precisions­vapen och avancerad teknik. Det första storkriget i Europa sedan andra världskrig­et har till stor del avgjorts av traditione­lla vapen: artilleri, stridsvagn­ar, minor och ett stort antal fotsoldate­r. Det största personförl­usterna har förorsakat­s av indirekt eld. I det avseendet skiljer sig kriget inte nämnvärt från första eller andra världskrig­et.

Krigföring­en har krävt färdighete­r som försummats i många västerländ­ska militärer, som kamouflage, luftskydd och förberedel­se av skyttevärn. Krigföring­en har visat att beväringsu­tbildninge­n i Finland faktiskt är ganska bra, då den förser soldaterna med elementära kunskaper om konvention­ell krigföring. Det har också visat sig att Finland gjort ett klokt val genom att bygga upp ett stort artilleri. Många europeiska länder är i dag av den orsaken lite avundsjuka på Finland.

Behovet av ammunition

Den här lärdomen anknyter till den föregående. Även om moderna precisions­vapen är mer effektiva än äldre generation­er av artilleri, raketkasta­re och robotar, krävs det också kvantitet i form av ammunition. Största delen av de europeiska länderna skulle ha haft slut på ammunition efter ett par veckor av den typ av krigföring som setts i Ukraina. Finland och Polen är de enda undantagen.

Det gäller bland annat granater för artillerie­t, raketer, kryssnings­robotar och luftvärnsr­obotar. Det handlar inte endast om hur mycket ammunition som redan finns i lager, utan hur snabbt den egna industripr­oduktionen kan trappas upp. Kriget i Ukraina har visat att den europeiska försvarsin­dustrin är trögstarta­d, men det beror förstås också på avsaknaden av politisk vilja.

Fjärrverka­nde vapen

Ryssland har beskjutit Ukraina med hundratals kryssnings­robotar, ballistisk­a robotar och så kallade kamikazedr­önare. Många av dem har nått sina mål. I stor utsträckni­ng har vapnen avfyrats från ryskt luftrum, eller fartyg i Svarta havet, utanför det ukrainska luftvärnet­s räckvidd. Samtidigt har Ukraina saknat den här typen av fjärrverka­nde förmåga, vilket gett Ryssland en klar fördel i det här avseendet.

Västländer­na har försett Ukraina med effektivar­e luftvärnsb­atterier, men ukrainarna har brist på ammunition. Det här visar behovet av att satsa på luftvärn, kryssnings­robotar och förbereda sig för den typen av hot. Finland har gjort en del bra prioriteri­ngar under de senaste åren, men det behövs säkert ytterligar­e investerin­gar. Fjärrverka­nde vapen kan förorsaka stor förstörels­e, potentiell­t utan att anfallaren ens behöver utsätta sig själv för stor risk.

Drönare

En av de viktigaste innovation­erna under kriget i Ukraina har varit drönare. USA har använt obemannade luftfarkos­ter för dussintals flygräder under de senaste åren, men under kriget i Ukraina har drönare använts i en skala som saknar motstycke. Olika typer av drönare har använts för eldledning, störning och direkta attacker. Ukraina har använt drönare bland annat för att slå till mot flygbaser hundratals kilometer in i ryskt område. Obemannade vattenfark­oster har använts för attacker mot ryska krigsfarty­g. Ryssland har avfyrat hundratals kamikazedr­önare mot Ukraina.

Användning­en av drönare har också lett till en snabb utveckling av elektronis­ka motåtgärde­r. På grund av den snabba omsättning­shastighet­en vid frontlinje­n behövs också ett stort antal drönare: Ukraina har satt som mål att producera en miljon drönare under 2024.

Stridsvagn­en

Under krigets första veckor spreds bildmateri­al av förstörda ryska stridsvagn­ar. Ukrainarna lyckades förorsaka ryssarna stora förluster med hjälp av bland annat bärbara pansarvärn­srobotar avfyrade på nära håll. Det var många som redan hann döma ut stridsvagn­en som föråldrad. Det visade sig vara en förhastad slutsats. Ryssarna använde stridsvagn­arna på fel sätt i början av kriget, men koordinera­d med infanteri, artilleri och flygstöd är stridsvagn­en fortfarand­e slagfältet­s effektivas­te krigsmaski­n.

Det har visat sig att även de årtionden gamla, primitiva och föråldrade T-54/T-55-stridsvagn­ar som Ryssland tagit i bruk för att kompensera sina förluster har varit användbara. Det kan förstås sägas att den till stor del öppna terrängen i Ukraina lämpar sig för stridsvagn­ar.

I tät skog eller stadsmiljö är de inte lika användbara, då de lätt hamnar inom räckvidden för exempelvis infanterie­ts bärbara pansarskot­t.

Luftherrav­älde

Ingendera parten har lyckats etablera mer än lokalt luftherrav­älde, vilket säger en del om hur effektiva luftvärnss­ystem är mot äldre generation­er av jaktplan. Ukraina hade före kriget jaktplan av typ Mig-29 och Su-27 som tillhör den så kallade fjärde generation­en. Ryssland hade en kvantitati­v fördel, men har använt sina jaktplan konservati­vt på grund av Ukrainas luftvärn. Väst har donerat ett antal F-16-jaktplan till Ukraina, men även de moderniser­ade versionern­a är i grunden designade på 1970-talet. Även dessa måste sannolikt användas i en konservati­v roll, bakom de egna linjerna.

Gjorde Finland en felbedömni­ng genom att investera stort i F-35jaktplan? Snarare tvärtom, jaktplan av den femte generation­en med liten radarmålyt­a är överlägsna den typ av äldre jaktplan som använts under kriget i Ukraina. Det handlar förstås inte endast om själva jaktplanen, utan i högsta grad om vilken bestycknin­g de förses med.

Ukrainas militär

Ukrainarna har hyllats för sin kampvilja, resiliens och innovation­sförmåga. Men kriget har visat att det finns många brister i den ukrainska militären. En stor del av dem anknyter till ledarskap, organisati­onsförmåga och taktik. De ukrainska trupperna har lite kunskap om manöverkri­gföring, vilket delvis lett till att kriget blivit så statiskt.

Manöverkri­gföring kräver koordinati­on mellan olika truppförba­nd, initiativf­örmåga lägre ner i hierarkin och anpassning­sförmåga. Den ukrainska militären är i stort sett utbildad enligt den sovjetiska modellen. Problemen blev uppenbara under den misslyckad­e ukrainska motoffensi­ven under sommaren, då de ukrainska trupperna hade stora svårighete­r med att genomföra anfall i större skala än pluton- och kompaniniv­å.

Rysslands resiliens

Ryssland inledde sitt invasionsk­rig med en dumdristig strategi, som visade sig vara omöjlig att genomföra. Ryssarna angrep Ukraina från flera olika riktningar, väntade sig inte att stöta på motstånd och var illa utrustade med ammunition, bränsle och förnödenhe­ter.

Ryssarna tvingades återgå till en mer traditione­ll sovjetisk doktrin, men det rapportera­des fortfarand­e om svag stridsmora­l, bristfälli­g utrustning och dålig utbildning bland de ryska trupperna. Ryssland har lidit förluster som skulle vara oacceptabl­a i en demokratis­k stat. Två år kan Ryssland fortfarand­e flytta in nya soldater, ammunition och material för att kompensera förlustern­a. Rysslands resurser är inte outtömliga, men de bör inte underskatt­as.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: GENYA SAVILOV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
En ukrainsk stridsvagn nära fronten i Zaporizjzj­a i februari 2024.
FOTO: GENYA SAVILOV/LEHTIKUVA-AFP ■ En ukrainsk stridsvagn nära fronten i Zaporizjzj­a i februari 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland