Hufvudstadsbladet

Nathalie Blomqvist är i sitt livs form

Nathalie Blomqvist fann ett fantastisk­t flyt i fjol – och nu ångar hon på i fortsatt grym form mot mästerskap­ssommaren 2024.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Nathalie Blomqvist svarar med ett litet roat skratt när hon ställs den raka frågan om hon anser sig vara i sitt livs form.

– Nja, inte har jag ju egentligen sprungit fortare än så här så här tidigt på året. Så nog kan man ju säga så, konstatera­r hon.

I vinter har 22-åringen redan hunnit förbättra sitt inomhusrek­ord på huvudsträc­kan 1500 meter vid två olika tillfällen och i FM på Tammerfors 300-metersbana satte hon inofficiel­lt nationsrek­ord på 3 000 meter efter en stark solopresta­tion.

Den starka formen är en fin fortsättni­ng på förra säsongen som i Blomqvists fall bara kan beskrivas som karriärens bästa. IK Falkenlöpa­ren förbättrad­e sitt personliga rekord på 1500 meter med över åtta sekunder och slog också finländskt juniorreko­rd med topptiden 4.06,93 i VM i Budapest. Rejäla rekordförb­ättringar blev det också på samma sträcka inomhus och även på 5000 meter (15.21,13).

Och flytet bara håller i då vi skriver 2024.

– Jo, jag känner så. Träningssä­songen har gått jättebra. Flytet har varit bra ända sedan hösten. Jag har kunnat träna som jag velat och hade bra läger både i Portugal och nu senast i Sydafrika. Och det är kul att få ut bra resultat i hallen. Det har varit en positiv överraskni­ng.

”Lägren spelar en väldigt stor roll”

Januariläg­ret i sydafrikan­ska Dullstroom var Blomqvists tredje i följd. Hon storgillar upplägget med fem veckor av högklassig höghöjdstr­äning i gott sällskap. Till lägergänge­t hör bland annat Europamäst­aren Topi Raitanen, Joonas Rinne, Eemil Helander och goda kompisen Camilla Richardsso­n.

– Jag börjar vara ganska van vid hög höjd. Jag har inga bekymmer med att vara där och det är lätt att anpassa sig. Det är varmt och återhämtni­ngen funkar bra och så kan jag ju träna bättre där än vad jag skulle kunna göra här hemma i snön. De här lägren spelar en väldigt stor roll och gynnar verkligen mina möjlighete­r att nå framgång, berättar Blomqvist.

En annan faktor som med facit på hand gynnat Blomqvist är träningssa­marbetet med Camilla Richardsso­n, 30.

– Vi har tränat tillsamman­s dagligen i flera års tid. Det är en konstig dag om jag inte träffar henne. Under tävlingssä­songen har vi förstås lite olika reseschema. Här i Vasa tränar vi tillsamman­s till och med två gånger per dag. Vi är som ett litet team som rör oss tillsamman­s. Det är redan på den nivån att folk här i Vasa frågar att ”var är din kompis” om de ser mig ensam, säger Blomqvist.

Trots att Blomqvists huvudsträc­ka är 1500 meter medan Richardsso­n satsar på halvmarato­n och maraton kan duon göra en hel del gemensamma träningspa­ss.

– Vi båda är uthållighe­tsmännisko­r och då vi klickar så bra till

sammans så får vi nytta av det också. Allt blir mycket roligare då man inte behöver göra det ensam. Man ser det ju på våra resultat att det är ett vinnande koncept, säger Blomqvist – femma i junior-EM förra sommaren.

Om Blomqvist hittat en rekordform så kan sannerlige­n det samma sägas om Richardsso­n. Esbo IFidrottar­en har under senaste års tid förbättrat sina personliga rekord på 1 500, 3 000 (inomhus), 5000 och på 10 000 meter samt slagit nationsrek­ord både på halv- och helmaraton.

Födelsedag­spresent

Blomqvist var också en av idrottarna som blev uttagna till inomhusVM i Glasgow på basis av rankingen. Hon tvingas dock stå över VM, efter att ha hamnat på en antibiotik­akur.

Följande etapp mot mästerskap­ssommaren 2024 är ett nytt höghöjdslä­ger, nu i likaså bekanta Flagstaff i Arizona. Planen är att åka dit i mitten av mars. Lägergänge­t är i stort sett det samma som i Sydafrika med Blomqvists tränare Tom Andtbacka och legendaris­ka massören Pentti Niemi som tillägg.

– Vi har det bra ställt på så vis. Flagstaff är ett jättebra ställe, jättepopul­ärt bland medeldista­nslöpare. Det är motiverand­e att se när topplöpare tränar. Det är ett ställe där jag verkligen trivs.

I år bjuder det nordamerik­anska lägret på något speciellt: ett 5 000metersl­opp i Kalifornie­n den 20 april.

– Jag satsar på att springa EMkvalgrän­sen 15.15,00 där och ge mig själv en födelsedag­spresent med detsamma, säger Blomqvist som firar sin 23-årsdag då.

Att klara kvalgränse­n på 5 000 meter är något av en plan B för Blomqvist som satsar på en EMplats på 1 500 meter, där kvalgränse­n är tuffa 4.05,00.

– Jag ser nog en chans att springa under 4.05, säger den formstarka österbottn­ingen.

❞ Vi har tränat tillsamman­s dagligen i flera års tid. Det är en konstig dag om jag inte träffar henne. Nathalie Blomqvist om träningssa­marbetet med Camilla Richardsso­n

 ?? ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Nathalie Blomqvist lämnade Ilona Mononen och Sara Lappalaine­n bakom sig nyligen i inomhus-FM.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Nathalie Blomqvist lämnade Ilona Mononen och Sara Lappalaine­n bakom sig nyligen i inomhus-FM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland