Hufvudstadsbladet

Murto gav stormvarni­ng – drog sig ur tävlingen

Wilma Murto gjorde ett av karriärens bästa resultat i VM-genrepet i Frankrike.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Stavhoppss­tjärnan Wilma Murto var tvåa i sitt VM-genrep i Rouen, Frankrike. Hon hade problem med underlaget, men klarade 480 cm. Hon avslutade tävlingen i det skedet på grund av känningar i vristen.

– Wilma tänkte först fortsätta tävlingen efter 480 cm, men sade sedan att hon inte tar några risker nu när det är inomhus-VM nästa vecka, säger Murtos tränare Jarno Koivunen i friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

Murto klarade 453 cm på andra försöket, 463 cm på första, 473 cm på andra och 480 cm på första försöket. Det är Murtos näst bästa resultat inomhus någonsin hittills.

– Det var en bra tävling på det sättet, fast det var problem med underlaget klarade Wilma av att byta till en större stav för 480, säger Koivunen.

Mondobanan som byggts för stavkarnev­alen gav efter mera på vissa ställen, så det blev lite studsigt att ta fart. Det syntes i början i Murtos hopp.

– Stegmärket flyttades några gånger, men Wilma lärde sig så småningom att springa på underlaget och kunde till slut pröva en större stav.

Murto vann förra vintern EMguld inomhus med resultatet 480 cm. Samma resultat gav henne VMbrons i Budapest förra sommaren.

Sitt PB 485 cm satte Murto då hon vann EM-guld i München 2022.

Tidigare i vinter satte hon sitt PB inomhus 481 cm. Båda resultaten är finskt rekord. Murto är för närvarande sexa i världsrank­ingen den här säsongen med resultatet 481 cm.

Brittiska Molly Caudery satte det säsongsbäs­ta resultatet 486 cm i Rouen, vilket också var en personlig rekordförb­ättring med 1 cm. Hon var också nära att ta sig över 491.

– Det blir en intressant tävling i VM i Glasgow, säger Koivunen.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■
Wilma Murto är en av medaljkand­idaterna i inomhus-VM i Glasgow nästa helg. Före en dryg vecka sedan tävlade hon i Åbo.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Wilma Murto är en av medaljkand­idaterna i inomhus-VM i Glasgow nästa helg. Före en dryg vecka sedan tävlade hon i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland