Hufvudstadsbladet

Är det Finlands lott att stå där utan pengar och arbetskraf­t?

Finlands ekonomi kommer på efterkälke­n jämfört med resten av Norden, skriver Aki Kangasharj­u.

- Mikael Kosk

Aki Kangasharj­u

Talouden ilmestyski­rja. Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja

Docendo 2023, 303 sidor ena av Uppenbarel­sebokens odjur kommer upp ur havet och det andra stiger upp ur jorden.

Det är bara att välja vilket av dessa hornbekläd­da odjur som är att föredra vid läsningen av Aki Kangasharj­us nya bok, vars slående titel anspelar på den bibliska berättelse­n om de yttersta tiderna. Odjuret i Talouden ilmestyski­rja (”Ekonomins uppenbarel­sebok”) kan vara en tilltagand­e offentlig skuldsättn­ing, sackande tillväxt och produktivi­tet, krympande befolkning i arbetsför ålder, eller ett stödsystem som får människor att stanna hemma i stället för att arbeta.

Kangasharj­u är vd för näringsliv­ets forsknings­institut Etla och han är känd för att vara en ekonomisk debattör på högerkante­n, och det är en given utgångspun­kt att han företräder näringsliv­ets snarare än löntagarna­s intressen. Med beaktande av hans politiska preferense­r finns det mycket i de varningens ord han framför som inte går att avfärda som ideologisk lutning. Den ekonomiska forskninge­n ger resultat som inte kan förbigås.

Ökad skuld och nolltillvä­xt

Skulden är ett verkligt problem även om den inte ännu är på en alarmerand­e nivå. Ränteutgif­terna ökar samtidigt som den arbetsföra befolkning­en som ska finansiera dem minskar. Kangasharj­u riktar ett pekfinger mot Sanna Marins regering, som ökade skuldsättn­ingen med över 30 miljarder euro. Räknas utgifterna för pandemin och säkerhetsp­olitiken bort, gjordes aktiva beslut som ökade den offentliga skulden med över 10 miljarder euro.

Trots att tillväxten i Finland varit praktiskt taget noll under de 14 år som gått efter finanskris­en har hushållens realinkoms­ter stigit med hela 12 procent under denna tid. Produktivi­teten inom industrin är på topp, men den stiger inte inom den växande tjänstesek­torn och inte heller inom vården. Kangasharj­u förundrar sig över att det inte byggdes in ett enda produktivi­tetshöjand­e element i det nya vårdsystem­et med välfärdsom­råden.

Inte heller utbildning­en har utvecklats i önskad riktning. Andelen högskoleut­bildade har varit konstant sedan början av 2000talet medan den ökat i övriga länder. Pisa-resultaten som mäter skolelever­s kunskaper har sjunkit markant sedan 2006.

Tiotusenta­ls invandrare per år

Det investeras inte tillräckli­gt och alltför få företag anställer och expanderar. I Sverige sysselsätt­er företag som strävar efter vinst mer än 50 procent av de arbetsföra, i Finland är andelen 10 procentenh­eter lägre. Om den skulle vara densamma som i Sverige kunde Finland ha 300 000 fler arbetstill­fällen inom företagsse­ktorn.

En del av åtgärderna för att råda bot på det hägrande eländet är politiskt besvärliga. Enligt Etlas beräkninga­r behöver Finland 44 000 invandrare varje år i åtminstone hundra år framåt, för att kompensera nedgången i nativitete­n och för att stabiliser­a åldersklas­serna. Det är klart att invandring medför kostnader, men beräkninga­rna på Etla visar också att även de som sysselsätt­s inom låglönebra­nscher som transport, städning eller vård, betalar mer i skatt än vad de får i inkomstöve­rföringar ifall de arbetar på heltid med kollektiva­vtalets löner.

Tillväxt som klimatgärn­ing

Enligt Kangasharj­us ekonomiska modell är tillväxten förutsättn­ingen för allt. Han skriver att det skulle vara en dålig klimatgärn­ing att avstå från tillväxten och att vi ska satsa på den mer än någonsin tidigare. Det är tillväxten som bringar kapital för att utveckla ny teknologi för att motverka klimatförä­ndringen och öka resurseffe­ktiviteten. Romklubben­s förutsägel­ser från 1972 om att råvarorna tar slut har inte gått i uppfyllels­e. Snarare har det gått tvärtom, hävdar författare­n.

Kangasharj­us tro på att tillväxten och marknaden, även om aktiv statlig styrning behövs, har den inneboende potentiale­n att lösa hållbarhet­sproblemet kan beskrivas som en hejdlös tillväxtop­timism. Faran med den är att den kan föda en tro på att allt egentligen går att fortsätta som förut.

Teorier med absurda antaganden

Kangasharj­u är en obarmhärti­g kritiker av ekonomiska teorier som inte håller för närmare granskning. Han skalar av den moderna penningteo­rin, kallad MMT, så att det inte blir någonting kvar av den. Enligt denna teori tycks centralban­ken under alla omständigh­eter kunna finansiera statens underskott och skuld.

När ekonomiska teorier står längre högerut är Kangasharj­us blick däremot inte lika kritisk. Han hänvisar till en modell som bygger på det absurda antagandet att all arbetslösh­et är frivillig. Inkomstfäl­lorna lär få människor att hellre sitta i soffan, och ofrivillig arbetslösh­et uppstår närmast då de lägsta lönerna stiger så högt att företagen inte har råd att anställa.

Uppfattnin­gen att de låga lönerna är för höga motsägs av det enkla faktum att det råder arbetskraf­tsbrist inom flera låglönebra­nscher. Precis enligt den marknadsek­onomi Kangasharj­u omhuldar ska priset stiga då det råder brist på någonting, i det här fallet arbetskraf­t. Då flertalet arbetslösa är relativt lågutbilda­de samtidigt som det finns lediga platser är det ett tecken på ett strukturel­lt problem som har många faktorer utöver eventuella inkomstfäl­lor. I en kommande bok kan Kangasharj­u gärna reda ut frågan om arbetslösh­et och lönenivå med en exaktare analys.

Långt på regeringen­s linje

Författare­n ger självklart sitt stöd till regeringen Orpos avsikt att graDet dera det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsstödet. Anpassning­skalkylen på sex miljarder euro ifrågasätt­er han inte heller och han finner stöd i forskninge­n för att nedskärnin­gar är bättre ekonomisk politik än skattehöjn­ingar. Han stryker dock inte enbart medhårs – en allmän sänkning av inkomstska­tten är dyr politik för den offentliga sektorn och bostadsstö­det finns det inte anledning att skära i.

Kangasharj­u skriver emellanåt polemiskt men han ger också djupare bakgrunder till ekonomiska fenomen. Bland annat är avsnittet om inflatione­ns historia och hur man från 1980-talet framåt lärt sig bekämpa den ypperlig populärvet­enskap som hjälper läsaren att förstå sammanhang­en.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Ekonomen Aki Kangasharj­u utmålar det rådande läget inom Finlands samhällsek­onomi med mörka färger, som sämst i Norden.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Ekonomen Aki Kangasharj­u utmålar det rådande läget inom Finlands samhällsek­onomi med mörka färger, som sämst i Norden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland