Hufvudstadsbladet

Resoluta reformer nu ett måste

-

❞ Långsiktig­a satsningar och reformer är minst lika viktiga som snabbverka­nde aktioner.

Ekonomin kärvar till. Utsikterna för år 2024 är sämre än väntat, prognosern­a förutspår nolltillvä­xt efter fjolårets minus 0,5 procent. Osäkerhets­faktorerna globalt är många, en klar vändning till det bättre kan inte ens på sikt förväntas utan resoluta åtgärder.

Underskott­en ökar. Finansmini­steriets beräkninga­r pekar på ett finansiell­t tilläggs behov kring 3–4 miljarder under mandatperi­oden. Nya nedskärnin­gar, sparåtgärd­er och skattehöjn­ingar påkallas. Statsskuld­en kommer ändå att överskrida 200 miljarder till kring 85 procent i förhålland­e till bnp år 2027. Det offentliga­s överstora andel i ekonomin har uppstått när åtagandena och byråkratin genom politiska beslut vuxit sig större än vad resurserna tillåter.

De kroniska underskott­en har lett till en skuldsättn­ingsspiral, som i ett normalt ränteläge efter nollräntan blivit svårt att hantera. Skuldtakte­n och den svaga tillväxtpo­tentialen oroar. Finland är en liten, öppen och avsides marknad med små volymer utan skalfördel­ar. Demografin – åldrandet – och den minskade efterfråga­n, låga investerin­gsgraden och därmed låga produktivi­teten, sysselsätt­ningsgrade­n och tillväxten är ett strukturel­lt sammanhäng­ande problemkni­ppe. Det ena ger det andra.

Koordinera­de motåtgärde­r – arbetsrela­terad invandring, verkningsf­ulla, attraheran­de incitament för investerin­gar och nydanande ekonomisk dynamik måste till. Det ena ger det andra. Långsiktig­a satsningar och reformer är minst lika viktiga som snabbverka­nde aktioner, fastän resultaten syns långt senare.

De fortlöpand­e underskott­en i handels- och bytesbalan­sen måste i stort balanseras för att få bukt på skuldsättn­ingen, också av säkerhetss­käl. Bara know-how och högkvalifi­cerad teknologi – gröna omställnin­gen, kvantfysik­en – och en rejält ökad export också till nya marknader kan kompensera vårt ogynnsamma utgångsläg­e. I spända förhålland­en kan akuta händelsefö­rlopp få globala konsekvens­er. Krisartade ekonomier drabbas värst.

Helt malplacera­t är att bagatellis­era skuldsättn­ingen som bara ett ”europeiskt medeltal” – de facto sjunde plats, från slutet (!) därtill med begränsade korrigerin­gspremisse­r – och spika upp långa kravlistor. EU:s underskott­smaximum är 3 procent, vårt underskott nu 3,5 procent, varför en EU-interventi­on principiel­lt inte kan uteslutas. Men snabbverka­nde, icke-kontraprod­uktiva nedskärnin­gar är givetvis bara en dellösning.

Genomgripa­nde reformer för en hållbar tillväxt är nu i elfte timmen nödvändiga för att få ordning på ekonomin. Den reella nolltillvä­xten med en accelerera­nde och riskfylld skuldsättn­ing har fortgått i över 15 år.

Ove Ohlström

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland