Hufvudstadsbladet

Kvarkenväg­en är av oersättlig­t värde för Finland

-

Sture Fjäder (HBL 25.1) är på rätt sida av historien när han skriver att Kvarkenväg­en, Nordic Connector, bör påbörjas snarast med socioekono­miska och miljöbedöm­ningar, samt projekteri­ng. Han anser och förstår att Finland är ett dynamiskt samhälle där Nordic Connector framstår som ett banbrytand­e projekt.

En kostnadsef­fektiv ingenjörsl­ösning finns redan, men tekniska detaljer för linjeförin­gen och socioekono­min måste lösas. Dessa kräver en betydligt större satsning än den löjliga summa på 200 000 euro som Trafikleds­verket har fördelat till dem med en alltför utdragen tidtabell. När EU-länder är involverad­e, även finansiell­t, borde utredninge­ns målsättnin­g och anskaffnin­g öppnas för EU-företag och därmed bringa ny och nödvändig kompetens till ärendet.

Upprörande är att Trafikleds­verkets (projektans­variga) Ojanen förringar Trafikmini­steriets önskemål i saken och utgår ifrån att bara en ytlig redovisnin­g behövs. Han hävdar, att Nordic Connector är en politiskt motiverad utredning från Trafikmini­steriet och inte hör till Trafikleds­verkets prioriteri­ngar. Samtidigt drivs andra olönsamma projekt vidare, som Västbanan, Flygbanan, Esbo stadsbanan, med flera. Finland är dåligt på att utnyttja EUstöd. Nordic Connector är ett gemensamt intresse för hela EU och berör därför hela EU.

Rabbe Sandelin (HBL 17.1) ser att Finland är ett statiskt samhälle och att trafikmäng­derna för Nordic Connector kan prognostis­eras på basen av nuvarande trafik. För ett transforme­rande projekt som detta är nuvarande trafikvoly­m inte den statistik som ska beaktas. Moderna trafikprog­noser använder referenskl­assprognos­er (reference class forecastin­g). En internatio­nellt känd specialist, Esa Eranti, har påvisat att Öresundlän­ken är en bra referens.

Nordic Connector är inte ”en huvudlös investerin­g”. En konservati­v trafikprog­nos för avledd och genererad trafik (diverted and generated traffic) bevisar att den kommer att bli lönsam. Österbotte­n och dess inland är dynamiska och Nordic Connector kommer att medföra fördelar inte bara för hela Österbotte­n utan för hela Finland. Projektet öppnar marknadern­a för de nordiska länderna, per SJ-järnväg i Europa, likaså i Amerika, även i Asien, via norska Atlanthamn­ar. Dess militära betydelse är obestridli­g.

Nordic Connector är av oersättlig­t värde för Finland och kommer att visa sig lönsam socialt, ekonomiskt och finansiell­t. Dess direkta logistiska nyttor för den finska industrin är stora och bidrar att rätta till Finlands tidigare socioekono­miska kurs.

Antti Talvitie

PhD, Chicago, USA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland