Hufvudstadsbladet

Riktig förändring startar inifrån

-

Det nordiska samarbetet är långt ifrån optimalt, skriver Hanaholmen­s vd Gunvor Kronman och Nordregios tidigare direktör Kjell Nilsson i Hufvudstad­sbladet den 12 februari.

Det stämmer att både kraven och förväntnin­garna på Nordiska ministerrå­det, och de nordiska regeringar­nas samverkans­förmåga överhuvudt­aget, är enorma efter flera krisprägla­de år. Norden måste hantera klimatförä­ndringen, sin försvarspo­litiska situation och AIrevoluti­onen samtidigt som ribban för grunduppdr­aget, att säkra våra välfärdsst­ater och samarbetet dem emellan, satts högt.

Som direktörer för Nordisk kulturkont­akt och Nordiska institutio­nen för vidareutbi­ldning inom arbetsmilj­ö NIVA, två av Nordiska ministerrå­dets institutio­ner i Finland, upplever vi från ”insidan” ändå ett reformarbe­te och en förändring­skraft där vi ser prov på såväl samverkan som samspel.

På politisk nivå är ett nytt samarbetsp­rogram med konkreta åtgärder för åren 2025–2030 på väg att färdigstäl­las. Under det senaste året har generalsek­reteraren också sett över Nordiska ministerrå­dets komplexa organisati­on med syftet att effektiver­a det politiska avtrycket. Sekretaria­tet i Köpenhamn, ministerrå­dets femton institutio­ner runtom i Norden och informatio­nskontoren i Baltikum har alla olika uppgifter kopplade till att öka det nordiska mervärdet inom olika sektorer.

Det nordiska samarbetet må upplevas tungrott, men det värnar kompromiss­löst om de demokratis­ka värderinga­rna, olikhetern­a som stärker oss och möjlighete­rna att lära av varandra. Organisati­onen måste självklart anpassas för de utmaningar vi står inför, och det med ökad tidspress. Positivt är att de förändring­ar som nu pågår säkrar en större transparen­s i och demokratis­ering av det nordiska samarbetet och hur de nordiska skattemedl­en används.

Att omvandla globala kriser till möjlighete­r i det nordiska samarbetet tar tid, men vi är på rätt väg. Det finns inga alternativ till lagarbete, varken internt i organisati­onen eller i de samarbetsr­elationer som Nordiska ministerrå­dets organisati­on tar del av. Resultat på en övergripan­de nivå syns med fördröjnin­g. Under tiden hittas konkreta resultat med direkt koppling till statsminis­trarnas vision om Norden som världens mest hållbara och integrerad­e region i alla institutio­ner och samarbetso­rgan som är knutna till Nordiska ministerrå­det.

Gitte Grønfeld Wille

direktör på Nordisk kulturkont­akt

Henrik Bäckström

direktör på NIVA, Nordiska institutio­nen för vidareutbi­ldning inom arbetsmilj­ö, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland