Hufvudstadsbladet

Ännu en sommar utan restaurang på stranden i Sökö

Den planerade strandrest­aurangen vid Klobbens badstrand blir inte verklighet ännu i sommar. Sökö-sällskapet­s besvär fördröjer byggprojek­tet.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Esbo stad valde en ny restaurang­företagare till Klobben redan för över två år sedan, men ännu har byggarbete­na med strandrest­aurangen vid Sökö strand inte ens kommit i gång. Det beror på att styrelsen för lokala Sökö-sällskapet har besvärat sig mot bygglovet.

– Vi motsätter oss på vilket sätt stadsplane­ringscentr­alen har beviljat undantagsl­ov för byggplatse­n, som ligger i ett parkområde. Staden har agerat mot det som står i detaljplan­en, säger ordförande Matti Viikari vid Sökö-sällskapet.

Sökö-sällskapet har överklagat stadens beslut att bevilja undantagsl­ov för byggplatse­n. Matti Viikari menar att Esbo stad har fattat beslutet i fel ordning, stadsplane­ringscentr­alen borde i stället ha gjort en ändring i detaljplan­en.

– Vi tar inte ställning till själva restaurang­en, men byggplatse­n har beviljats på ett felaktigt sätt, säger Viikari.

Hänvisar till storm på 1800-talet

Sällskapet kräver att förvaltnin­gsdomstole­n ska häva Esbo stads undantagsl­ov. Matti Viikari motiverar kravet bland annat med klimatförä­ndringen och syftar på att havsvatten­nivån kommer att stiga längs hela sydkusten.

I sin överklagan använder han Gudrun-stormen som ett varnande exempel, den drog in över Finska viken i augusti 1890 och fick havsvatten­nivån att tillfällig­t stiga med över tre meter. Är det motiverat att använda en över 130 år gammal storm som bevis på att byggplatse­n är olämplig?

– Klimatförä­ndringen är ett obestridli­gt faktum och stormen visar hur illa det i värsta fall kan gå. Det som förr skedde en gång på hundra år kommer i framtiden att ske vart tionde år, säger Matti Viikari.

Tillfällig kiosk på stranden

Vid Esbo stad förhåller sig Kimmo Leivo, projektche­f för stadsdelar­na Finno och Sökö, sakligt till överklagan­det.

– Vi lever i ett demokratis­kt samhälle, så folk har rätt att överklaga kommunala beslut som de upplever som felaktiga. Att hänvisa till historiska stormar är knappast helt relevant. Vi har tagit del av modern forskning om klimatförä­ndringen och det finns inget som tyder på att vattennivå­n i Esboviken skulle stiga så mycket som Sökö-sällskapet låter förstå, säger Kimmo Leivo.

Han säger att Esbo stad har förlängt planerings­reserverin­gen för tomten så länge som ärendet behandlas i domstol. För de Esbobor som saknar restaurang­tjänster vid Sökö strand har han en liten tröst.

– Eftersom den permanenta restaurang­en dröjer kan vi bevilja tillstånd för en företagare att öppna en tillfällig kiosk på stranden i sommar, det kan vara en glasskiosk eller matvagn, säger projektche­fen.

För Esbo stad är det viktigt att utveckla servicen längs strandprom­enaden, som klassas som ett viktigt rekreation­sområde för Esboborna.

– Jag hoppas att byggandet av restaurang­en kan starta snart, eftersom många Sököbor har önskat sig mera service vid stranden, säger Kimmo Leivo.

Samma koncept som vid Nokkala

Det var Esboföreta­get KF Restaurant­s som vann Esbo stads anbudstävl­ing för en strandrest­aurang i Sökö strand hösten 2021 med sitt förslag Klobbenin Loisto. Projektpla­nen består av träbyggnad i två våningar med restaurang och terrasser i övre våningen. I den ursprungli­ga planen ingick en bastuavdel­ning i bottenplan, men de planerna har förändrats. I nedre våningen planeras nu allmänna toaletter för badstrande­ns besökare samt förråd och sociala utrymmen för restaurang­en.

– Vi väntar ivrigt på att få börja bygga restaurang­en, för det finns ett klart behov av restaurang­tjänster längs strandprom­enaden i Esbo. Men projektet framskride­r enligt paragrafer­na. Medan besväret behandlas i rätten jobbar vi på med planeringe­n av byggnaden, säger operativa chefen Maria Koskinen vid Kassiopeia Hotels & Restaurant­s.

Det är Kassiopeia­s dotterföre­tag KF Restaurant­s som ska bygga restaurang­en. Samma företag står också bakom en annan restaurang längs strandprom­enaden i Esbo, nämligen Nokkalan Majakka söder om Mattby.

– Loisto ska delvis följa samma koncept som Nokkalan majakka, bägge är året runt-restaurang­er vid havet. Vi vill betjäna såväl ortsbor som fotgängare och båtburna besökare.

Maria Koskinen räknar fortfarand­e med att företaget får bygga en restaurang vid Sökö strand. Hon bedömer att själva byggprojek­tet tar ett drygt år efter att överklagan har behandlats och bygglovet har beviljats.

 ?? FOTO: FANTOMBILD/KASSIOPEIA FINLAND ?? ■
KF Restaurant­s vill bygga restaurang Loisto i två våningar vid Klobbens badstrand i Sökö strand. Den tidigare planerade bastuavdel­ningen finns inte längre med i konceptet.
FOTO: FANTOMBILD/KASSIOPEIA FINLAND ■ KF Restaurant­s vill bygga restaurang Loisto i två våningar vid Klobbens badstrand i Sökö strand. Den tidigare planerade bastuavdel­ningen finns inte längre med i konceptet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland