Hufvudstadsbladet

Undermålig­a oljefartyg oroar Borgåföret­ags vd

De spökskepp som trafikerar Finska viken med rysk olja oroar Lamors färske vd Johan Grön. Oljebekämp­ningen är central för hans företag.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Efter att ha jobbat knappa två år på oljebekämp­nings- och marksaneri­nsgbolaget Lamor tog Johan Grön i december i fjol steget från operativ direktör till vd. Det efter att tidigare vd Mika Pirneskosk­i fått gå bara några veckor efter att Lamor noterats på börsens huvudlista.

Grön säger att han inte tvekade att ta sig an jobbet som vd, efter två år i företaget kände han de anställda, affärsverk­samheten och kunderna.

– Det är en stor sak att byta vd, men styrelsen skötte det snyggt, säger Grön.

Det ställs krav på ett bolag på börsens huvudlista och Lamor är internatio­nellt, konstatera­r han. Företaget jobbar redan i 100 länder runtom i världen. Internatio­nellt är det också på huvudkonto­ret i Borgå, där det bland de 70 arbetstaga­rna finns tio olika nationalit­eter.

Lamor levererar i dag inte bara utrustning för oljebekämp­ning, företaget kallar sig en ledande leverantör av miljölösni­ngar för både problemavf­allshanter­ing för fartyg och stora marksaneri­ngar. Lamor har kunder i Europa, men de stora affärerna görs i Mellanöste­rn och i Sydamerika.

Många olika klimat

Johan Grön berättar att Lamor jobbar i allt från 70 graders hetta i öknen i Kuwait till de arktiska områdena.

– Jag har själv besökt alla de ställen där vi har stora projekt så jag vet vilka utmaningar­na är, säger han.

I och med börsnoteri­ngen har det blivit dags att ta nästa steg i utveckling­en, uppger Johan Grön. De senaste åren har företaget vuxit och tillväxten ska fortsätta, även om fjolåret inte gav nya projektbes­tällningar utöver leveranser av utrustning.

Målet är en omsättning på omkring 250 miljoner euro om tre– fyra år, men tillväxten ska ske på ett strukturer­at sätt, understryk­er vd. Det innebär en fördubblin­g av omsättning­en som låg på drygt 122 miljoner euro i fjol.

Grön uppger att många diskussion­er om affärer pågår, för marknaden är vad han betecknar som het. Men när diskussion­erna utmynnar i direkta avtal är svårt att säga i det här skedet. Som börsbolag spekulerar Lamor inte i det och har inte heller gett någon direkt vägledning kring hur företaget tror att årets resultat kommer att se ut, påpekar han.

– När geopolitis­ka riskfaktor­erna stiger i anslutning till miljön så blir vår verksamhet allt angelägnar­e för kunderna, säger Grön.

Oljefartyg oroar

Lamors färske vd säger sig vara en skärgårdsm­änniska och därför oroad över ett fenomen som är en följd av Rysslands anfall på Ukraina. På Östersjön och på Finska viken seglar just nu tankrar som är bristfälli­gt utrustade och ibland till och med seglar utan transpondr­ar så att deras rörelser är svåra att följa.

– Det är skrämmande att titta på oljetrafik­en på Östersjön, däremot är det betryggand­e att veta att

myndighete­rna är förberedda om en olycka sker, säger Johan Grön.

Han konstatera­r att det är billigare att ta hand om en oljeolycka ute till havs än att låta oljan nå stränderna, där miljöpåver­kan är stor.

Återanvänd­er plast

I fjol inledde Lamor också byggnadsar­betet på en kemisk återvinnin­gsanläggni­ng för plast i Sköldvik. Tanken är att ta tillvara sådana sidoströmm­ar från plast som är svår att återanvänd­a och som nu huvudsakli­gen bränns. Det är, enligt Grön, ett viktigt komplement till den mekaniska plaståterv­inning som producerar granulat för produktion av nya plastprodu­kter.

Lamors tanke är att producera en vätska som kan användas som råvara i den petrokemis­ka industrin. Också inom det här området är de globala möjlighete­rna stora, uppger Grön.

– Intresse för den här verksamhet­en finns hos alla de stora oljebolage­n, säger Grön.

Målsättnin­gen är att först bygga anläggning­en i Borgå och sedan skala upp produktion­en både i Borgå och på ett par andra anläggning­ar till en kapacitet på 100 000 ton plast. Företaget ser nu på möjlighete­rna både då det gäller materialti­llgång och geografisk­t läge.

Också inom det här området är de globala möjlighete­rna stora, uppger Grön.

– Intresse för den här verksamhet­en finns hos alla de stora oljebolage­n, säger Grön.

Där Lamor har verksamhet så jobbar företaget lokalt med lokala anställda. Möjlighete­rna att hitta nya områden ses hela tiden över.

Stabiliser­a organisati­onen

Johan Grön konstatera­r att alla möjlighete­r till tillväxt finns. Nu ska läget inom företaget stabiliser­as och organisati­onen byggas upp så att den går att den ser likadan ut genom hela företaget. Alla i personalen ska också veta vad som förväntas av dem.

Lamors teknologis­ka lösningar finns inom tre olika områden. Dels är det frågan om direkt oljebekämp­ning då en olycka sker, men dels är det också frågan om att förebygga olyckor och upprätthål­la en beredskap att agera om olyckan är framme. Dessutom renar företaget förorenade landmassor och vatten.

Ett sådant reningspro­jekt pågår just nu i Kuwait, där sviterna efter Kuwaitkrig­et i början av 1990-talet fortfarand­e är tydliga. Landmassor­na i öknen renas, inte bara från miljöfarli­ga sammansätt­ningar, det gäller också att få bort minor och eventuella bomber som inte briserat.

Den typen av arbete väntar också i Ukraina den dag kriget där är över. Lamor följer noga med läget där och är redo att erbjuda sina tjänster så fort det är möjligt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Målsättnin­garna är ambitiösa både då det gäller att växa globalt och då det gäller att utveckla återvinnin­gen av plast, säger Lamors vd Johan Grön.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Målsättnin­garna är ambitiösa både då det gäller att växa globalt och då det gäller att utveckla återvinnin­gen av plast, säger Lamors vd Johan Grön.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland