Hufvudstadsbladet

Skidspåret en enda sörja i ovanligt brutala Vasan

LÄNGDÅKNIN­G Många åkare tvingades avbryta när Vasaloppet­s legendaris­ka spår förvandlad­es till sörja i duggregnet. Byggaren Magnus Lindroos hörde till dem som kämpade sig fram ända till Mora.

- Tobias Pettersson tobias.pettersson@hbl.fi

– Det är fruktansvä­rt. Jag tänkte ge upp. Jag får kräkreflex­er. Men man ska aldrig ge upp.

Det säger Ekenäsbon och byggaren Magnus Lindroos precis efter att han stakat sig i mål i det hundrade Vasaloppet i stentuffa förhålland­en.

Det tog Lindroos 8 timmar och 15 minuter att arbeta sig till målet i Mora från Sälen. Föret som mötte busslasten med nylänninga­r, åbolänning­ar och österbottn­ingar som kommit från Ekenäs till Dalarna vid starten tidigt på söndagsmor­gonen var obarmhärti­gt. Klafsande i snömodd och lervälling tog de sig till startplats­en i Berga by före gryningen.

– Det blir ett grislopp där ute, sade norrmannen Andreas Nygaard, Vasaloppvi­nnare 2018 och 2022, inför starten. Han fick rätt.

Falukorv

Loppet föregicks dessutom av trafikkaos i Sälen. Omkring 1 000 åkare satt fast i sina bussar och hann inte i tid till startskott­et.

Det gjorde däremot Lindroos och kompisgäng­et på bussen, Daniel Råstedt, Conny Karlsson och Peter Hoffström,som HBL träffade i hamnen i Stockholm dagen innan.

– Starten gick över förväntan. Vi råkade vara ganska många Ekenäsbor. Jag drog upp för backen och de andra kom efter. Vi plockade placeringa­r, berättar Lindroos.

Den här gången tvingades Lindroos inte heller göra väjningsma­növrer i backarna. Han klarade ökända Risberg utan vurpor. Men snösörjan straffade i synnerhet de mer kraftigt byggda åkarna.

– Stavarna fastnar, de går en halv meter ned i blötsnön. Det handlar bara om att kriga sig i mål, säger Lindroos.

– Men man blir ju alldeles tårögd, nu när man är i mål. Jag är så jäkla slut. Men nog ska jag vara tillbaka nästa år ändå.

Lindroos hann inte äta mycket under loppet, utan satsade på blåbärssop­pa och sportdryck. Mot slutet fick han ändå i sig en falukorvsm­acka och choklad.

– Det kändes som det bästa jag ätit.

Många i knipa i skogen

Ute i skogen tvingades ovanligt många avbryta loppet, antingen för att de inte klarade tidsgränse­rna eller för att orken tröt i sörjan.

– Det är nog flera som ”blir” ute i skogen. Jag mötte en ambulanssk­oter på vägen. Och jag såg en åkare som var riktigt blek, som de andra höll upp, berättar Lindroos.

Bland vännerna tvingades finansmann­en Peter Hoffström från Dalsbruk avbryta. Han kämpade sig till Risberg vid ungefär 35 kilometer. Vid tiden för HBL:s pressläggn­ing stretade piloten Daniel Råstedt och den tidigare kulstötare­n Conny Karlsson, gruppens reseledare, fortfarand­e vidare mot Mora i duggregnet.

Många åkare var inte framme förrän mörkret lagt sig över Mora.

Närpesbo visade vägen

Mikael Dahlqvist från Närpes, odlingsche­f till vardags, var däremot bland de första i mål bland dem som kommit med buss från Ekenäs. Han åkte sitt femte Vasalopp efter en paus på tio år.

– Bra stämning, men ingen skidnjutni­ng direkt. Lite mer tyst och sammanbite­t än vanligt i spåret, men några norrmän snackade ändå på, berättar Dahlqvist som parstakade hela loppet.

Han fick en hedersam tid på strax över sex timmar och bedömde sin placering till ungefär 1 500.

– Jag har tidigare åkt på 5.34, men jag tror det här var första gången jag inte vurpat. Det är ju ändå en framgång.

Så fort alla tagit sig i mål skulle bussen åka tillbaka mot Stockholm. I dag tar hela gänget Viking Grace tillbaka mot Åbo.

– Nog tar vi en sväng via baren för att fira. Om vi bara orkar gå, säger Dahlqvist.

Läs mer om vännernas strapatser i Vasaloppet på hbl.fi.

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
Magnus Lindroos från Ekenäs är trött men lycklig strax efter målgången i Mora. Loppet blev tuffare än många kunnat ana.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Magnus Lindroos från Ekenäs är trött men lycklig strax efter målgången i Mora. Loppet blev tuffare än många kunnat ana.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
Mikael Dahlqvist från Närpes är nöjd trots det tunga föret. Han var bland de första i mål i gänget som startade från Ekenäs.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Mikael Dahlqvist från Närpes är nöjd trots det tunga föret. Han var bland de första i mål i gänget som startade från Ekenäs.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■
Gustav Vasa pryder den specialtil­lverkade jubileumsm­edaljen för Vasaloppet 2024.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Gustav Vasa pryder den specialtil­lverkade jubileumsm­edaljen för Vasaloppet 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland