Hufvudstadsbladet

Murtos besked: Jag är lite orolig

FRIIDROTT Hon var en glödhet medaljkand­idat men efter tre hopp packade hon ihop stavarna. Wilma Murtos final i inomhus-VM blev inte vad hon tänkt sig.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Med en gigantiskt stor utomhussäs­ong runt hörnet ville stavstjärn­an Wilma Murto inte ta några risker. Då vristen blev sjukare för varje ansats valde hon efter att ha glidit över 455 i tredje försöket att avbryta stavfinale­n i VM i Glasgow.

Samma vrist spökade redan i tävlingar i Rouen förra veckan. Då tog hon 480 innan vristen började värka till den grad att hon inte vågade hoppa vidare.

”Det kändes rätt bra på uppvärmnin­gen och jag trodde på en bra tävling. Men det kändes värre hopp för hopp och då fanns det ingen orsak att börja pressa på för fullt. Det var fel tillfälle att ta maximala risker. Om det varit OS-final kanske jag fortsatt men nu var valet tämligen lätt”, säger Murto i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

Europamäst­arinnan och VMmedaljör­en är ett stort hopp i både EM i Rom och OS i Paris i sommar och med en supersomma­r framför sig vill Murto ta det säkra före det osäkra. En liten oro känner hon.

”Jag vet ju inte riktigt vad det är som orsakar smärtan i vristen. Vi åker hem till Finland och sen ska vristen undersökas grundligt. Jag berättar mera då jag vet mera. Men sommarsäso­ngen borde inte vara i fara. Det är trots allt några månader till EM”, säger Murto.

Resultatni­vån i stavfinale­n blev inte på något sätt hisnande. För guld krävdes 480, en höjd Murto ofta klarar i tävling.

”Jag hade gärna fortsatt hoppa men denna säsong hade VM inomhus prioritet nummer tre. EM är tvåa och OS etta. Det var inget lätt beslut men det var rätt beslut. Jag känner mig i övrigt i bra form och att i det här skedet riskera allt vore inte klokt”, säger Murto.

Det är drygt tre månader till EM i Rom där stavfinale­n står på programmet den 10 juni. I OS avgörs stavfinale­n den 7 augusti.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■
Wilma Murto har ont i vristen och känner en liten oro.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Wilma Murto har ont i vristen och känner en liten oro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland