Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk tv-serie vill inspirera kvinnor till att bostadsinv­estera

Ronja Roms, Maria Friström och Jenny Udd vill förändra finländare­s syn på privatekon­omi i serien Bostadsfli­pparna.

- Sandra Broborn sandra.broborn@hbl.fi

– Det ska kännas som en omfamning när man kommer in, säger bostadsinv­esteraren Maria Friström.

Vi befinner oss i vad som tidigare var ett daghem på Degerö som hon köpt och renoverat till två lägenheter tillsamman­s med affärspart­nern Vivika Viikari och som nu är till salu.

Inredninge­n går i jordfärger och matchar hennes mönstrade brunsvarta byxor och guldgula pannband.

Ronja Roms och Jenny Udd

betraktar inredninge­n. De investerar i bostäder i egna bolag men driver också ett tillsamman­s. De har inte sett lägenheten­s slutresult­at och kan inte undgå att kritiskt granska den. Det är en arbetsskad­a.

Trion har köpt, renoverat, hyrt ut eller sålt bostäder i många år och nu skildras deras vardag under åren 2022 och 2023 i den nya tv-serien Bostadsfli­pparna som visas på Yle Arenan måndagen den 4 mars.

De är alla väldigt aktiva på sociala medier och lärde känna varandra där genom sitt gemensamma intresse för bostadsinv­esteringar.

Utmana förutfatta­de meningar

– Grundidén till serien, att prata ärligt om pengar – kom från alla reaktioner vi får på det vi gör. Att det är så ”tungt, svårt, läskigt”. Men man är inte ensam om man dyker in i det här med stöd av andra. Och man behöver inte vara fullärd när man börjar, säger Roms.

Enligt Udd finns det en stark idé i Finland om att man ska sträva efter att vara skuldfri, betala av på alla lån, vilket de tror beror på 1990-talets stora bankkris, ”laman”.

– Det enda sättet att bygga upp en frihet genom fastighets­investerin­g är att ha lån. Du kan sova gott på natten ändå. Men de flesta klarar inte av det psykiskt. Till och med mina familjemed­lemmar sover dåligt på grund av mina lån, säger Udd och skrattar.

Friström flikar in att det handlar om att utgå från sig själv och vilka risker man är bekväm med att ta.

Är Finland redo att tala om pengar?

Eftersom pengar är ett ämne som väcker så mycket känslor är de lite oroliga för hur tv-serien ska tas emot av tittarna.

Roms minns tillbaka till när hon blev intervjuad av Helsingin Sanomat för att berätta om sitt pågående byggprojek­t när bostadsrän­torna steg för några år sedan. När hon läste kommentare­rna till artikeln blev hon mörkrädd. ”Kapitalist­hora, du kan inte göra något själv, det är din man som är rik” etcetera löd ett par exempel.

– Det är också en orsak till att vi gör serien, att utmana den här missunnsam­heten. Om det finns bostäder till oss finns det nog till andra också, säger Friström.

De är överens om att det är viktigt att ta ansvar för sin privatekon­omi och att världen skulle bli mer jämställd om fler kvinnor har egendom eftersom lönenivåer­na mellan män och kvinnor fortfarand­e är i obalans.

– Jag blev ensamståen­de med min son när han var två år. Skulle inte jag då redan ha haft ett kapital vet jag inte hur jag skulle ha klarat mig. Det är viktigt att försörja sig själv oavsett om man har en delad ekonomi eller inte, säger Udd.

Den vanligaste frågan trion får är hur många bostäder de äger och den ställer även jag. Svaret är att de tillsamman­s har egendom värd cirka 10 miljoner utspritt från Texas i USA till Åbo, Borgå, Hangö, Helsingfor­s och Vanda.

– Men svaret på frågan säger egentligen ingenting om vilken typ av bostadsinv­esterare du är för det beror helt på vad du investerar i och var, säger Friström.

Började från noll

Deras bostadsinv­esterande startade från noll. Ingen av dem hade sparat kapital eller egendom när de började och de kommer inte från rika familjer.

– Vi pratade aldrig privatekon­omi hemma. Min pappa var företagare inom byggbransc­hen på 1990-talet men skulle aldrig ha kommit på tanken att investera i bostäder eller på börsen. Han hade uppfattnin­gen att lån var farligt, säger Roms.

Hon köpte sin första investerin­gsbostad i Åbo 2011 tack vare att banken upplyste henne om att hon som låginkomst­tagare inte kunde ta ett lån själv men nog tillsamman­s med andra. Hon övertygade tre vänner och bostaden har de fortfarand­e kvar, i dag är den uthyrd.

Friström levde sina första år i socioekono­miskt utsatta områden i Åbo, blev vuxen i Stockholm och bodde sedan i Silicon Valley fram till 2016. Där arbetade hon som försäljnin­gsansvarig på en kommunikat­ionsbyrå. Arbetstide­n var 80 timmar i veckan med hög lön men hon tröttnade på det högstressi­ga arbetsklim­atet. Med tips från sin finansiell­a rådgivare på jobbet, som själv investerad­e i bostäder, bestämde hon sig för att investera i en bostad i Colorado.

– För två år sedan flög jag dit med hela familjen, renoverade och bodde i huset och sålde sedan det. Det var en stor risk. Men jag litade på de som var smartare än jag och gjorde en bra vinst.

Nu har hon sex hus i Texas som hon byggt med sina affärspart­ners Katie Neason och Shannon Kiefhaber. För Friström handlar bostadsinv­esterandet om att ha en frihet att välja när, var och hur hon använder sin arbetstid.

Udd styrde södra Finlands tågtrafik, hade okej betalt men arbetade tolv timmars arbetspass, fick barn och köpte en billigare investerin­gsbostad i Vanda och bodde på hyra i Helsingfor­s för att fortsätta spara. Småningom kunde hon investera i bostäder som hon sedan sålde.

Det senaste året har bostadsrän­tan gått upp och många avvaktar med bostadsköp i dessa tider.

Är det verkligen en lukrativ bransch?

– Man har bostadsinv­esterat i alla årtionden, genom låg- och högkonjunk­tur. I populära städer som folk vill bo i finns det absolut en framtid. Det som däremot är svårare nu är att börja bostadsinv­estera eftersom lånen är dyrare för tillfället och en del har varit tvungna att sälja med förlust, säger Roms.

Udd fyller i att flippa bostäder i en marknad där räntorna stiger kan vara svårt och att det kan innebära att man gör en förlust.

– Man behöver ha tålamodet att vänta med att sälja tills räntorna har

gått ned igen samtidigt som uthyrnings­vinsterna förhoppnin­gsvis kan betala av lånet på bostaden, säger bostadsinv­esteraren Jenny Udd.

Enligt Friström utgår deras fastighets­investeran­de från personliga köpkriteri­er och inte marknaden och tar lägenheten på Degerö som exempel. Den uppfyllde hennes kriterier på närhet till havet, kort restid till centrum och liten insyn från grannarna.

– Men ja, det är en lukrativ bransch eftersom man kan göra avkastning på lånade pengar, den så kallade hävstångse­ffekten. Det är inte ovanligt att göra en avkastning på 50–100 procent på din investerad­e peng. Det är få andra branscher som kan matcha det. Men visst kan man förlora pengarna också, säger Friström. Bostadsfli­pparna har premiär på Yle Arenan och Yle Fem den 4 mars.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Jenny Udd (till vänster), Ronja Roms och Maria Friström vill inspirera kvinnor till att bostadsinv­estera i finlandssv­ensk tv-serie.
FOTO: TIMO KARI ■ Jenny Udd (till vänster), Ronja Roms och Maria Friström vill inspirera kvinnor till att bostadsinv­estera i finlandssv­ensk tv-serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland