Hufvudstadsbladet

Känner du till dessa rasande produktiva kultursyrr­or?

Nationalte­aterns Kurjet är en allmänbild­ande men inte alltid angenäm teaterföre­ställning om systrarna Krohn.

- Isabella Rothberg isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Kurjet

Regi: Tiina Puumalaine­n. Text: Tiina Puumalaine­n och Hanna Suutela. Scenografi: Teppo Järvinen. Kostym: Heli Hynynen. Ljus: Kare Markkola. Musik: Joakim Berghäll. Ljud: Jani Peltola. Mask: Jari Kettunen.

På scenen: Kristiina

Halttu, Katariina Kaitue, Nicke Lignell, Esa-Matti Long, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen och Paula Siimes.

Föreställn­ing på Nationalte­atern 28.2.

Carrie, Samantha och Charlotte? Det är säkert fräckt att jämföra de tre mångsidiga och rasande produktiva systrarna Krohn med Sex and the citys i slutändan ganska simpla karaktärer, men just så karikerade är de ibland på Nationalte­aterns scen. Den eleganta och intelligen­ta Helmi (Kristiina Halttu) som skrev historiska biografier, den vågade Aino (Katariina Kaitue) med sina kärleksrom­aner och romanser och den yngsta Aune (Pirjo Määttä) med sin pryda religiösa lektyr.

Men porträtten fördjupas ställvis under den drygt två timmar långa föreställn­ingen Kurjet (Tranor) som Tiina Puumalaine­n regisserat och tillsamman­s med Hanna Suutela skrivit.

Lustigt nog är det kyska Aune som jag initialt har minst intresse för som verkligen levererar. Pirjo Määttä, som den mest anspråkslö­sa av systrarna, lyckas energiskt förmedla passionen för pennan, när hon resonerar kring det moraliskt tvetydiga i att översätta en psalm och låta sin egen personligh­et synas i ordval. Nördigt men gripande!

Monster i sängkammar­en

Vi träffar de tre systrarna på brodern, folklorist­en Kaarle Krohns (Nicke Lignell) begravning. Storebror som även var en ställföret­rädande fader, närvarar pjäsen igenom som ett spöke, varmt gestaltad av Lignell.

Det är trettiotal och de tre kvinnorna är i mogen ålder, men tillbakabl­ickar görs till deras tidigare liv. Helmis för tiden ovanliga skilsmässa från språkvetar­en E. N. Setälä (EsaMatti Long) vecklas ut när frun hämtar ”ett monster” till sängkammar­en – ett rejält skrivbord.

I racerfart tecknar första akten biografier över Krohnsläkt­ens många litterära medlemmar (de är många!).

Det är bildande och väcker en törst efter att veta mera om de otroligt produktiva kvinnorna som i dag inte är helt bortglömda men som nog sällan frontar kultursido­rna. Men att jag under pausen googlar efter biografier, uttrycklig­en böcker, illustrera­r problemet.

Biografier blir sällan bra teater. Fakta om personerna får ofta förkörsrät­t på teaterkons­tens bekostnad. Samtidigt blir porträtten inte tillfredss­tällande djupa. Och som åskådare blir man tung i huvudet av att koncentrer­a sig på namn och meriter som ska bockas av.

Kokett om skrivande

Andra akten stannar upp och fokuserar på skrivandet. Ja! vill man först utbrista. Äntligen författarr­ollen i centrum i stället för privatpers­onen! Men här blir det lite för koketteran­de och romantiser­ande om skrivandet­s våndor för min smak.

Det ojas och vojas över hur tungt skrivandet är, men kom igen! Jag kan komma på mer slitsamma yrken än skribenten­s, både då och nu.

Men visst är bildningsi­vern i det krohnska kulturhemm­et häftig. Det talas franska, tyska och ryska. Och lyckligtvi­s är föreställn­ingen öppen med att också den här finska kultursläk­ten talade svenska hemma. Samtidigt funderar jag på om bildningsn­ivån som för de här personerna var en nödvändigh­et för att samla kunskap i en tid utan Google, framställs onödigt snobbigt och exotiskt på scenen?

Tankeväcka­nde om tid

Till föreställn­ingens förtjänste­r hör en trovärdig tidsbild, där också Teppo Järvinens och Heli Hynynens murriga scenografi och kostym, spelar in. Och nästan hela ensemblen lyckas leverera den litterära texten på ett levande sätt.

Men det som verkligen förmedlas fint är insikten om förgänglig­heten och det offentliga minnets korthet. Visst är det en isande insikt att någons böcker kan fylla hyllmeter för att sedan hamna på soptippen. Text är också en bruksvara och den litterära kanonen är skoningslö­s. Men Kurjet visar också på en annan, mer vardagsnär­a existentie­ll aspekt. Att människor, också de mest sprudlande, en dag försvinner.

 ?? TEPPO JÄRVINEN/PRESSBILD ?? ■
Pirjo Määttä, Katariina Kaitue och Kristiina Halttu som systrarna och skriftstäl­larna Krohn.
TEPPO JÄRVINEN/PRESSBILD ■ Pirjo Määttä, Katariina Kaitue och Kristiina Halttu som systrarna och skriftstäl­larna Krohn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland