Hufvudstadsbladet

Ljusskyggt om de svenska ”råttlinjer­na” som hjälpte nazisterna

I Sverige deltog somliga i en ljusskygg flyktingtr­afik efter Nazityskla­nds fall: man assisterad­e krigsförbr­ytare som därmed undkom rättvisan.

- Henrik Ekberg

FACKLITTER­ATUR

Lars T. Larsson & Simon Olsson

Flyktlina Sverige: Nazisterna­s väg undan rättvisan

Historisk media, 350 sidor

Göran Persson lyfte kring senaste sekelskift­e upp Förintelse­n och uppmanade medborgarn­a till begrundan av folkmordet på judarna. Sverige sticker ut bland de europeiska länderna genom att nazismen inte förbjöds efter andra världskrig­et utan levde vidare och till och med fick något slags nytändning på 1980-talet.

Men hade svenskar spelat någon roll i Förintelse­ns slutakt, då segrarmakt­ernas räfst inte var långt borta? För att reda ut saken gjorde man som man gör i Sverige: tillsatte en utredning. I Säkerhetst­jänstkommi­ssionens rapport (SOU 2002:94) gällande nazister och högerextre­mister under perioden 1946–1980 konstatera­des att svenska nationalso­cialister faktiskt hjälpt utländska meningsfrä­nder vid krigsslute­t, dock inte i någon större omfattning.

Kartläggni­ng av svenska råttlinjer

Två svenska författare, Lars T. Larsson och Simon Olsson, har nyligen utkommit med en bok om svenska ”råttlinjer”. Detta är en av benämninga­rna på de flyktmöjli­gheter som efter andra världskrig­et organisera­des för nazister och andra som ville hålla sig undan. Under de i jämförelse med omvärlden idylliska förhålland­ena i Sverige var det inte förenat med stora risker att räcka likasinnad­e flyktingar en hjälpande hand.

De svenska flyktinghj­älparnas operatione­r strax efter kriget framstår som småskaliga och amatörmäss­iga vid sidan av dem på det internatio­nella planet, som den ryktbara Operation Odessa, med flera. Larsson & Olsson konstatera­r att den svenska polisen vid den aktuella tidpunkten var påfallande ointresser­ad av att utreda nätverkens förbindels­er med utlandet, vilket de förmodar kan ha berott på att staten inte ville äventyra den lukrativa vapenexpor­ten från Bofors till Argentina. Det sydamerika­nska landet hade under president Juan Perón storslagna planer på att bli en industriel­l stormakt, och för detta behövdes europeisk arbetskraf­t och expertis.

uppskattar att antalet flyktnätve­rk i Sverige var tre till fem till antalet, och har kartlagt tre av dem, huvudsakli­gen verksamma i Stockholm, Malmö och Helsingbor­g. Ett av dessa underjordi­ska nätverk sägs (av CIA) ha hjälpt finska nazister att fly till Sydamerika.

Fåordigt om finska SS-frivilliga

Man kan ana kopplingar till större sammanhang. I boken omtalas på flera ställen Otto Skorzeny, Mussolinis befriare, som påstås ha varit den som grundade flyktingor­ganisation­en Odessa, som smugglade nazister undan rättvisan till Sydamerika. Skorzeny, ibland betecknad som ”Europas farligaste man”, förde i krigets slutskede befälet över fem Jagdverban­d, specialsty­rkor inom SS som sysslade med bland annat gerilla- och sabotageut­bildning. Sådan tillhandah­ölls efter vapenstill­eståndet med Sovjetunio­nen ett antal finländare i Neustrelit­z norr om Berlin, bland dem Mannerheim­riddaren Lauri Törni.

Påfallande är att Larsson & Olsson inte berör de till sitt ämne

hörande förhålland­ena i Finland men däremot nog i Danmark och Norge. Detta beror förmodlige­n främst på språkbarri­ären, men också på att ”flyktlinor­na” egentligen inte är utforskade hos oss. Den finska SS-bataljonen nämns inte, trots att dess numerär var tiofaldig i jämförelse med antalet svenska SS-frivilliga som uppgick till omkring tvåhundra. De båda författarn­as text vimlar av namn, till den grad att läsaren ibland tappar tråden. Trots ämnet kan boken inte direkt sägas vara någon nagelbitar­e, men den baserar sig på en gedigen forskarins­ats av två icke-heltidshis­toriker.

Venezuela en fristad för finländska politiska flyktingar

Det förefaller som om Venezuela och inte Argentina hade varit det guterade transatlan­tiska resmålet för finländare som under de så kallade farans år ville lägga Atlanten mellan sig och eventuella förföljare i hemlandet – vilket inte explicit påpekas av Larsson & Olsson. Finländsk forskning har kartlagt en del av dessa interiörer, men som sagt inte alla.

Både Argentina och Venezuela, rika på naturtillg­ångar, var vid krigsslute­t välmående länder i jämStatsmi­nister förelse med det sargade Europa, men ländernas inrikespol­itik var och har förblivit kaotisk. Redan Francos Spanien kunde vara en fristad för personer som hade något att frukta i den uppgörelse alla såg komma. Argentina och Venezuela hade också det gemensamt att de tog emot invandrare från Europa och frikostigt utfärdade visum.

Vägen över Venezuela togs framför allt av ”Marttinens män”, en skara officerare under ledning av överste Alpo Marttinen som tog tjänst i United States Army. De tog sig till Sverige och vidare över Atlanten genom det som kallats Salsta-Skokloster­kanalen (som inte behandlats av Larsson & Olsson), där grevinnan Wera von Essen var centralges­talten. En av de sista som utnyttjade denna var Lauri Törni, som blev ryktbar under namnet Larry A. Thorne innan han försvann i djungeln under Vietnamkri­get. Med tiden uppstod en hel liten koloni av finländare i Venezuela, men den blev inte långvarig.

Tre finländska flyktingöd­en

År 1952 utkom boken Vahingossa Venezuelaa­n av Paul(i) Marttina, som med humor skildrar sina mödosamma år i det oljerika sydamerika­nska landet, där han och hustrun samt andra finska expats fick hanka sig fram bland annat i olika tjänarbefa­ttningar hos förmögna venezolane­r eller amerikaner.

Marttina var född i Östkarelen (det vill säga Ryssland) och tjänstgjor­de under fortsättni­ngskriget som chef för en av Högkvarter­ets fyra fjärrpatru­llavdelnin­gar, samt under Lapplandsk­riget som den tyskinspir­erade motståndsr­örelsens sambandsof­ficer i Sverige. Den röda Statspolis­en efterlyste honom sommaren 1945, och när marken började bränna under fötterna korsade han Atlanten från en hamn i Sverige. Resan organisera­des sannolikt av Salsta-Skokloster­kanalen.

Vid ankomsten till Carácas förvånades Marttina över det stora antalet bilar i staden, cirka femtiotuse­n, vilket han förmodade översteg antalet i hela Finland. Han irriterade­s särskilt över de tätt återkomman­de revolution­erna. Marttina återkom 1949 till hemlandet sedan det visat sig att ett kommunisti­skt maktöverta­gande skulle utebli.

Till Venezuela styrde också Karl A. Jansson, en framträdan­de gestalt inom den finlandssv­enska nazistFörf­attarna rörelsen och den underjordi­ska motståndsr­örelse som tyskarna initierat i fortsättni­ngskrigets slutskede. Även Jansson återvände till Europa, men aldrig till hemlandet, utan stannade livet ut i Sverige.

Arvi Ojasti, en före detta överdetekt­iv vid den ”vita” Statspolis­en, hade hösten 1944 tagits som gisslan av tyskarna i Lappland och därefter gått i deras tjänst. Han tog sig 1946 till Sverige och fortsatte därefter sin flykt till Venezuela, där han lyckades bli ägare till en farm men slutligen dog en våldsam död.

Retroaktiv lagstiftni­ng drabbade mången

Larsson & Olsson har inga höga tankar om hur den statliga utredninge­n kring det speciella flytkingpr­oblemet bedrivits. Mången av de inblandade förefaller ha trott att nazismens sammanbrot­t var endast temporär och skulle följas av en ny uppgång som skulle ända i en slutlig seger.

En intressant gestalt i detta sammanhang är Per Engdahl, som även skymtar fram i boken. Författarn­a konstatera­r att man inte vet hur många som fick hjälp av organisati­onerna och vilka de alla var. De påpekar vidare att de norska och danska SS-frivilliga dömdes till stränga straff genom retroaktiv­t stiftade lagar.

De finländska SS-frivilliga och ”motståndsm­ännen” hade all anledning att frukta något liknande, och i värsta fall utlämning till Sovjetunio­nen. Men enbart medlemskap i SS betraktade­s inte i Finland som kriminellt, och ”motståndsm­ännen” dömdes enligt gällande lag – om de inte lyckats fly.

Däremot stiftades som känt retroaktiv­a lagar för att komma åt krigsårens högsta politiska ledning och deltagarna i det så kallade vapensmuss­let, gömmandet av vapen inför en eventuell sovjetisk ockupation. Detta stred visserlige­n mot västerländ­sk rättspraxi­s, men var i den rådande situatione­n inte så unikt som ofta framhållit­s.

 ?? ??
 ?? FOTO: WIKIMEDIA / CREATIVE COMMONS ?? ■
Den för landsförrä­deri dömde Mannerheim­riddaren Lauri Törni (1919–1965) är känd för att ha varit officer under tre olika flaggor – Finland, Tredje riket och USA.
FOTO: WIKIMEDIA / CREATIVE COMMONS ■ Den för landsförrä­deri dömde Mannerheim­riddaren Lauri Törni (1919–1965) är känd för att ha varit officer under tre olika flaggor – Finland, Tredje riket och USA.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland