Hufvudstadsbladet

Finland måste vara aktivare och snabbare i sin EU-politik

- Eero Heinäluoma socialdemo­kratisk Europaparl­amentarike­r

Finland kunde hämta inspiratio­n från Europaparl­amentet och komma med egna initiativ. Vi borde allt mer aktivt och tydligt definiera vad vi vill av EU, i stället för att enbart reagera på förslag kommission­en lägger fram, skriver EU-parlamenta­riker Eero Heinäluoma (SDP).

Finlands arbete för att påverka inom EU behöver uppdateras till dagens och en växande unions verklighet. Dagens gemenskap på 27 – och snart över 30 – medlemslän­der skiljer sig drastiskt från den vi för snart 30 år sedan gick med i. En ursprungli­g klubb på sex likasinnad­e medlemslän­der har stegvis vuxit till en allt större helhet där utövandet av inflytande kräver en hel del mer än vad det gjorde i början av vårt medlemskap.

Gamla sanningar verkar trots allt fortfarand­e styra vårt agerande. EU-kommission­en är små medlemslän­ders bästa vän, sades det då vi gick med i EU. Faktum är ändå att kommission­ens roll sedan dess förändrats radikalt och kommission­en är numera politisk på ett helt annat sätt än den var för tre decennier sedan. Små medlemslän­der uppmärksam­mas inte längre särskilt av kommission­en – tvärtom, känner man dåligt till våra omständigh­eter.

Den största förändring­en kom ändå i och med Lissabonfö­rdraget 2009, då Europaparl­amentet blev en likvärdig partner till rådet som lagstiftar­e. Då allmänhete­n endast ytligt följer med parlamente­t uppstår en illusion på hemmaplan: hälften av EU:s beslutsfat­tande aktörer syns inte riktigt, inte ens för de berörda.

I ett föränderli­gt Europa har ändå inte vårt påverkansa­rbete i EU förnyats tillräckli­gt. Finlands ståndpunkt­er bildas hjälplöst sent, vilket gör det svårt att utöva inflytande och göra vår röst hörd i Bryssel.

Då vi gick med i EU utformades de nationella beslutsfat­tande organen för att understryk­a riksdagens roll. Finland är ett av de få länder där ministern före EU-ministerrå­dets möten är tvungen att få det nationella parlamente­ts godkännand­e för sin linje.

Ur demokratis­ynvinkel är riksdagens roll i EU-politiken bra och viktig. Även opposition­spartierna kan på så vis hålla sig informerad­e och påverka. Samtidigt som detta stärkt acceptanse­n av den förda EU-politiken, säger handlingss­ättet ändå inget om hur bra våra ståndpunkt­er faktiskt tagits i beaktande.

Lyckas Finland då påverka som riksdagen hoppas? Även om beslutsfat­tandet i EU-frågor är arrangerat på ett fint sätt, är sanningen att vårt påverkansa­rbete inom EU kommer i gång alldeles för sent. Orsakerna är uppenbara.

Beslutsfat­tande i en mångpartir­egering kräver kompromiss­er, vilka i sin tur kräver tid. Samtidigt som regeringsp­artierna tenderar att skjuta upp beslutsfat­tandet till sista minuten håller resten av Europa inte andan.

Då man frågar efter Finlands ståndpunkt låter svaret allt för ofta: vi väntar på att EU-ministerut­skottet behandlar frågan och stora utskottet kommer med sitt utlåtande. I näst intill sak som sak är marschordn­ingen den samma – medan den finska regeringen fortfarand­e funderar över sin ståndpunkt, har Europaparl­amentet redan hunnit godkänna sin egen position. När parlamente­ts politiska grupper en gång antagit en linje, är den svår att ändra på.

I EU-påverkan avgör tajmning. Europaparl­amentet ligger i regel före både kommission­en och rådet i bildandet av ståndpunkt­er. Trots att det saknar en formell rätt till initiativ har parlamente­t i flera år kringgått EU-fördragens begränsnin­gar genom att anta initiativb­etänkanden.

Med initiativb­etänkanden kan parlamente­t ta ställning till praktiskt taget vilken EU-politisk fråga som helst. Parlamente­t använder denna möjlighet ofta och strategisk­t för att begära att kommission­en förbereder lagförslag i parlamente­ts tycke. I sina betänkande­n definierar parlamente­t riktlinjer för framtida lagstiftni­ng, som sedan läses noga i kommission­en.

De senaste åren har bjudit på ett flertal lärdomar inom EU-beslutsfat­tning. Då unionens stora återhämtni­ngsinstrum­ent på 750 miljarder euro utarbetade­s satt Finland stilla i väntan på kommission­ens förslag. Alla länder agerade ändå inte så. Vid publicerin­gen av förslaget uttryckte den polske Europamini­stern sin tillfredss­tällelse med att kommission­en redan i sitt förslag hade tagit i beaktande Polens synpunkter. Samtidigt satt utformning­en av den finska ståndpunkt­en precis i gång i Helsingfor­s.

Då kommission­en i juni 2022 lade fram sitt förslag till förordning­en om restaureri­ng av natur hade Europaparl­amentet redan hunnit påverka lagtexten genom att anta ett initiativb­etänkande. På så sätt var parlamente­ts politiska gruppers ståndpunkt­er fastställd­a redan ett år innan det faktiska lagförslag­et, medan det stora utskottet i Finland fick klart sitt eget betänkande först i november 2022.

Om Finland på allvar vill påverka lagstiftni­ngen måste påverkansa­rbetet inte endast riktas till kommission­en och de övriga medlemslän­derna utan också till Europaparl­amentet och dess politiska grupper. Samtidigt behöver arbetet påbörjas i ett betydligt tidigare skede än det i dag görs. Annars riskerar vi att urholka Finlands inflytande och att vår röst inte hörs där beslut fattas i Bryssel.

Finland kunde hämta inspiratio­n från Europaparl­amentet och komma med egna initiativ. Vi borde allt mer aktivt och tydligt definiera vad vi vill av EU, i stället för att enbart reagera på de förslag kommission­en lägger fram. Vi kunde vara mer aktiva speciellt i frågor gällande försvar, skog, den inre marknaden, kapitalmar­knadsunion­en samt stärkandet av konsumente­rs rättighete­r.

Mina förväntnin­gar är riktade på statsminis­ter Petteri Orpo (Saml) och Europamini­ster Anders Adlercreut­z (SFP). Statsminis­tern och hans personal tillsamman­s med Europamini­stern spelar en nyckelroll i uppdaterin­gen av Finlands EU-politik till 2020-talet. Jag hoppas på nya initiativ för att förnya Finlands EU-påverkan. Det kommer att bli centralt att samla ett brett nationellt stöd i frågor som är viktiga för Finland, som försvar, skog, konkurrens- samt budgetoch finanspoli­tik. Se också till att företrädar­e för regeringsp­artier inte talar om att lämna EU som Finlands långsiktig­a mål. Det är precis sådan politik som tär på vår nationella trovärdigh­et.

❞ Om Finland på allvar vill påverka lagstiftni­ngen måste påverkansa­rbetet inte endast riktas till kommission­en och de övriga medlemslän­derna utan också till Europaparl­amentet och dess politiska grupper.

 ?? FOTO: JOHN THYS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Statsminis­ter Petteri Orpo och hans personal tillsamman­s med Europamini­ster Anders Adlercreut­z spelar en nyckelroll i uppdaterin­gen av Finlands EUpolitik till 2020-talet, skriver Europaparl­amentarike­r Eero Heinäluoma.
FOTO: JOHN THYS/LEHTIKUVA-AFP ■ Statsminis­ter Petteri Orpo och hans personal tillsamman­s med Europamini­ster Anders Adlercreut­z spelar en nyckelroll i uppdaterin­gen av Finlands EUpolitik till 2020-talet, skriver Europaparl­amentarike­r Eero Heinäluoma.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland