Hufvudstadsbladet

Respekten för havslandsk­apet har fler dimensione­r

-

I en insändare (HBL 23.2) problemati­seras den havsbasera­de vindkrafte­n av herrar Kallio, Eskola, Niemelä, Janatuinen och Alhopuro. Jag vill, som regionchef för Ilmatar, ett inhemskt bolag med projekt i bland annat åländska vatten, försöka räta ut några frågetecke­n, korrigera fakta och bidra med nyanser.

Till att börja med planeras projekt inte på öar och skär utan på områden som i Ålands havsplan definierat­s som potentiell­a för havsbasera­d vindkraft eftersom effekter på annan aktivitet, som sjöfart, värdefull natur, kultur och miljö, kan uteslutas eller minimeras. I arbetet med havsplanen engagerade­s både lokalbefol­kningen och lokala och externa intressent­er.

Ett viktigt skäl till att bygga vindkraft till havs är minskad visuell och ljudmässig påverkan. Men allra viktigast är de stabila havsvindar­na som ger jämnare och högre energiprod­uktion. Projektens dimension är nämligen inte, som insändaren antyder, avhängig av ålänningar­nas energibeho­v – bilden är betydligt större.

Som författarn­a själva konstatera­r måste Finland, liksom Norden, Europa och världen, bli av med fossila bränslen. Klimatförä­ndringarna det enskilt största hotet mot biologisk mångfald, mot vår miljö på land och till havs och mot välfärden för kommande generation­er. Samtidigt talar prognoser i Finland om en fördubblin­g av energiförb­rukningen fram till 2050. Det finns alltså en direkt efterfråga­n på ny energiprod­uktion, som sol- och vindenergi­industrin står redo att besvara.

Vi är förstås medvetna om att uppbyggnad av havsbasera­d vindkraft inte är utan miljöpåver­kan. Ingen energiprod­uktion, faktiskt nästan ingen mänsklig aktivitet alls, är utan baksidor men vindkraft har jämförelse­vis liten negativ påverkan på miljö och djurliv ställt emot nyttan.

Här bedriver vi som aktör en stark agenda för att minimera de problem och utsläpp vi är upphov till. Kostnader för nedmonteri­ng är något vi som investerar­e tar höjd för, och Ilmatar har god insikt i sådana garantiavt­al tack vare tio års erfarenhet inom landbasera­d vindkraft. Det kan även finnas intresse för att uppföra uppdaterad­e turbiner på samma fundament.

Vad gäller reglerkraf­t ska nämär nas att Ilmatar är en oberoende energiprod­ucent och vi har som sådan ett balansansv­ar. Därför bygger vi redan hybridpark­er där landbasera­d vindkraft kompletter­as med solpaneler och batterilag­ring och därför är samutveckl­ing med teknologie­r inom reglereffe­kt en självklarh­et när vi bygger till havs. Och vi kan inte vänta på att exempelvis vätgasindu­strin är färdigutve­cklad. Det decennium vi befinner oss i är avgörande, alla lösningar som ska främja energiomst­ällningen måste utvecklas parallellt. Slutnotan om vi låter bli är betydligt högre för hela samhället.

Vi ska inte bara väga in de positiva effekterna av den havsbasera­de vindkrafte­n. Lika lite kan vi fokusera enbart på potentiell­t negativa följder. Endast genom att inkludera alla dimensione­r kan vi fatta hållbara beslut och därmed avgöra vilken nytta som väger tyngst – den för de få eller den för de många.

Anna Häger

regionchef vid Ilmatar Offshore, ambassadör i Finland för EUs klimatpakt, ättling till den siste fyrvaktare­n på Sälskär i Norrhavet

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Havsbasera­d vindkraft inte är utan miljöpåver­kan, men nyttan med den väger tyngre, skriver Ilmatars regionchef Anna Häger.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Havsbasera­d vindkraft inte är utan miljöpåver­kan, men nyttan med den väger tyngre, skriver Ilmatars regionchef Anna Häger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland