Hufvudstadsbladet

Lyssna inte på kriminolog­erna

-

Det finns tecken på att Finland riskerar att få en kriminalit­et av svensk typ. Jag vill därför varna för svenskarna­s misstag. Den finska debatten lider av naivitet och missriktad­e råd från kriminolog­er. Finska experter har samma ursäktande förklaring­smodell som de svenska haft i decennier. Det är hög tid att vederlägga det ”experterna” påstår.

Gängvåldet orsakas inte av fattigdom. Sverige har låg fattigdom, och en hög omfördelni­ng till låginkomst­tagare genom ett av världens högsta skattetryc­k.

Våldet orsakas inte av diskrimine­ring. Sverige har i undersökni­ngar världens minst rasistiska befolkning, och den mest generösa integratio­nen.

Våldet orsakas inte av bristande integratio­n. I jämförelse­r rankas Sverige bäst i världen, det land som skänker mest resurser och ger mest rättighete­r för integratio­n.

Våldet orsakas inte av att bostadsomr­åden försummas. Utsatta områden gynnas av omfördelni­ng från andra kommuner. Skolor där får upp till 50 procent mer resurser än andra. De flesta boende begår inte brott.

Våldet orsakas inte av drogköp. Sverige har låg konsumtion jämfört med Europa, men ändå mest gängvåld. Drogerna är bara en bråkdel av kriminalit­eten. Sverige har också en mer omfattande organisera­d brottsligh­et, med gäng och klaner som begår utpressnin­g, bedrägerie­r, samt systemhota­nde infiltrati­on av rättsväsen­det och myndighete­r.

Förebyggan­de åtgärder i form av sociala satsningar har prövats länge men förgäves i Sverige, gängvåldet ökar likväl. Hårdare straff har också begränsat värde. Om man fängslar 1000 gängmedlem­mar står 10000 redo att ta deras plats. Och de tolereras av hundratuse­ntals bland vänner och familj.

Lägg inte Finlands öde i kriminolog­ernas händer.

Anders Eriksson

journalist, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland