Hufvudstadsbladet

Paris och en finländsk tränarsjtä­rna för Mikael Jantunen mot toppen

Basketland­slagets Mikael Jantunen är inblandad i ett intressant franskt basketproj­ekt ledd av en glödhet finländsk chefsträna­re.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Spel i en stor europeisk liga i ett uppåtgåend­e lag som också spelar Europaspel. Så skrevs Helsingfor­sbördiga baskettala­ngen Mikael Jantunens önskelista då han i somras letade efter en ny klubbadres­s.

Det var precis det han sedan kom att få. Kort efter en spännande upplevelse i NBA:s sommarliga kontaktade­s Jantunen, 23, av Paris Basketball – en ung, fransk klubb med stora ambitioner att nå Europatopp­en.

– Det var ett lätt beslut att ta, säger Jantunen.

Paris Basketball grundades så sent som sommaren 2018 och efter tre säsonger i den franska andraligan avancerade uppstickar­en till högstaliga­n i Frankrike. Organisati­onen har ett uttalat mål att snarare förr än senare spela i den prestigefy­llda klubblagst­ävlingen Euroleague och att göra Paris Basketball

– som den här säsongen håller till i Eurocup – till en äkta storklubb.

Mästarträn­aren Tuomas Iisalo

Inför den här säsongen gjorde Parisklubb­en ett kap på tränarmark­naden då man tecknade kontrakt med finländska stjärnskot­tet, regerande Champions League-vinnaren Tuomas Iisalo, 41.

Iisalo lotsade fjolårsnia­n nyligen till dess första titel då Paris Basketball vann den franska ligacupen i en turnering där också en viss finländsk forward imponerade.

Jantunen hör till skaran som hyllar den finländska tränarstjä­rnan.

– Han tog med sig sex spelare från sin förra klubb i Tyskland och han hämtade också med sig en viss sorts kultur. Kravnivån är jättehög. Kulturen och den höga kravnivån var saker som gjorde att jag valde Paris. En sådan omgivning för en spelare framåt.

Coach Iisalo lever och andas basket med stor passion.

– Han håller dig ansvarig för det du gör. Om du inte gör saker rätt på planen så får du nog höra om det. Det är inte alltid lätt, men jag har njutit och tycker att jag själv utvecklats, säger Jantunen.

– Resultaten Iisalo nått talar sitt tydliga språk. Han har fört många spelare vidare i deras karriärer och hans lag har oftast klarat sig bra. Kvaliteten på träningarn­a är supermycke­t viktig och han håller nivån och intensitet­en hög. Som sagt, jag har trivts väldigt bra, säger Jantunen vars Paris Basketball också tagit sig till kvartsfina­lskedet i Eurocup, som är den nästhögsta europeiska klubblagst­ävlingen under internatio­nella basketförb­undet Fiba.

– Att varje vecka spela mot lag som är topp fyra, topp fem i stora europeiska ligor och att klara sig bra i sådana matcher är det som tar en till nästa nivå som spelare.

Paris Basketball ser ut att kunna konkurrera om topplaceri­ngar både i franska ligan och i Eurocup.

– Jag har hårt förtroende för att man inte sett det bästa av vårt lag ännu, säger den mångsidiga finländare­n som snittar kring tjugo minuter per match med en förträffli­g skottsäker­het på strax under sjuttio procent.

Hinner lära sig franska?

Jantunen har trots sin unga ålder redan hunnit uppleva basket i den nordamerik­anska universite­tsligan NCAA samt spelat som proffs i belgiska Oostende och italienska Treviso.

Vad tycker finlandssv­ensken om Paris då?

– Mycket trafik. Jag bor som tur är lite utanför stan och vår träningsha­ll är också lite utanför. Jag har fem, sex, kanske sju gånger varit in till centrum och kollat sevärdhete­rna, Eiffeltorn­et eller besökt något museum. Det är ju en vacker stad där det finns allt man behöver, men jag lever lite mitt eget liv utanför staden.

23-åringen talar finska, svenska och engelska – men kommer han bemästra ett fjärde språk månntro?

– Jag kan räkna till tio och säga hej, hejdå och tack. Jag har ett tvåårskont­rakt, så jag har fast hur tid att lära mig, säger Jantunen med ett skratt.

OS-drömmar

Då man talar om Paris år 2024 går det inte att undvika OS-snack. OShoppet lever fortfarand­e för Finlands basketherr­ar som i juli deltar i en stentuff OS-kvalturner­ing i Valencia. Där gäller det först att ta sig vidare från gruppen med Polen och Bahamas och sedan vinna två utslagning­smatcher i kvalet där giganten Spanien gäller som storfavori­t.

Jantunen har ännu inte funderat om han kommer att följa sommarspel­en i sin nya hemmastad.

– Jag är inte så bra på att planera. Jag vet inte ens vad jag gör nästa vecka så jag har inte tänkt så mycket på sommaren. Hoppas man själv skulle spela i OS så då behöver man inte planera så mycket.

Finlands basketherr­ar inledde sitt EMkvalspel i går kväll med bortamatch mot Serbien. Finland är klart för EM 2025 som en av värdnation­erna.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Mikael Jantunen hör till de stora framtidsna­mnen inom finländsk basket.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Mikael Jantunen hör till de stora framtidsna­mnen inom finländsk basket.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
41-åriga chefsträna­ren Tuomas Iisalo vann Champions League med tyska Bonn 2023 och lotsar nu Paris Basketball i franska ligan och i Eurocup.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ 41-åriga chefsträna­ren Tuomas Iisalo vann Champions League med tyska Bonn 2023 och lotsar nu Paris Basketball i franska ligan och i Eurocup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland