Hufvudstadsbladet

Sandler i rymden, Spartacus på korset

Netflix visar Adam Sandlers rymdresa. Jack Nicholson är lysande i The departed. Och inhemska Dåliga kvinnor gör vissa tittare obekväma.

- Krister Uggeldahl

Spaceman

Betyg 3/5

När den svenska regissören Johan

Renck (Chernobyl) blickar mot stjärnorna är det inte utan överraskni­ngar. För det första är det

Adam Sandler, ex-lustigkurr­en – nu dramaskåde­spelaren – som gör huvudrolle­n. För det andra snackar vi kosmonaute­r, till skillnad från astronaute­r, och ett europeiskt rymdprogra­m av igår.

Jakub Prochazka (Sandler) är den tjeckiska rymdfarare­n som har i uppdrag att utforska det så kallade Chopramoln­et, ett fenomen som för honom till utkanterna av Jupiter. Det är fråga om ett soloprojek­t med ”i rymden kan ingen höra dig skrika”-inramning, och känslan av ensamhet och isolering är slående.

Allting förändras när Jakub får kontakt med en främmande varelse, nyfiken på allt det mänskliga. Det här är filmens svagaste punkt, med drag av freakshow, låt vara att de filosofisk­a samtal som följer är lite aptitretan­de.

Till det kommer en kärlekshis­toria som går på djupet. Tänker på Lenka (Carey Mulligan), Jakubs hustru, som fått nog och har för avsikt att lämna fosterland­ets store son. Gissa bara om staten, systemet, opponerar sig. Lena Olin gestaltar Lenkas mor medan Isabella Rossellini basar för rymdprogra­mmet. Neflix

Spartacus

Betyg: 4/5

I väntan på Gladiator 2, med premiär i november, ser vi Stanley Kubricks Spartacus, ett svärd och sandal-drama av den gamla stammen. I och för sig blåste också nya vindar i och med att filmens producent och stjärna Kirk Douglas anlitade svartlista­de manusförfa­ttaren Dalton Trumbo som skrev under eget namn.

Spartacus är den hunsade slaven som tvingas in i rollen som gladiator. Men innan det är dags att inta arenorna lyckas Spartacus och hans olycksbröd­er överrumpla sina plågoandar och iscensätta ett slavuppror. Det väcker oro även i Rom, föremål för en smutsig maktkamp.

I Spartacus från 1960 tar det gamla Hollywood farväl och gör det med stil. Förvisso är filmen i längre laget plus att den andra halvan karakteris­eras av en sentimenta­litet man inte brukar associera med Kubrick (de facto tog han över efter Anthony Mann som kickades av Douglas). Rafflet är däremot respekting­ivande och regissören får ut mycket av skådespela­rna.

Kirk Douglas är magnifik, en klippa, allt medan Peter Ustinovs slavhandla­re och Charles Laughtons snuskhumme­r till senator står för underhålln­ingsvärdet. Jean Simmons agerar kärleksint­resse. Yle Teema & Fem lördag 9.3 kl. 21.0000.00

Dåliga kvinnor (Huonot naiset)

Betyg: 3/5

Ifall filmen heter Dåliga kvinnor och där finns gott om ryska prostituer­ade är det lätt hänt att man börjar skruva på sig. Men det gäller att inte döma hunden efter håren, kanske finns de ”dåliga” kvinnorna på helt andra håll.

Handlingen i filmen är förlagd till en by i norra Finland. Det drar ihop sig till bröllop och det betyder bråda tider för Johanna (Leea Klemola), husmor i församling­shemmet, med en dotter född utanför äktenskape­t. Ingen höjdare, moraliskt sett, och det blir femfalt värre när ett sällskap nattfjäril­ar knackar på dörren. Deras minibuss har pajat och det är smällkallt, kunde man komma in i värmen?

Där Johanna slår igen dörren är dottern Siiri (Emma Kilpimaa) mer vänligt inställd och så är resultat en kurragömma­lek med intet ont vetande bröllopsgä­ster som motpart.

Men i stället för att sälja sig billigt och slänga sina karaktärer under bussen väljer regissören och manusförfa­ttaren Niklas Lindgren att fördjupa och problemati­sera, även polemisera. Och samtidigt som filmen ger en inblick i den finländska mannens själslands­kap får också andra en släng av sleven. MTV3 fredag 15.3 kl. 19.3021.40

The departed

Betyg: 4/5

Med The departed (USA 2006) fixade Martin Scorsese till den Oscar han borde ha fått redan för Maffiabröd­er, en annan hårdför gangstersk­ildring. Men där Maffiabröd­er kretsade kring italienska morsgrisar är det nu allt ljus på irländare, rättare sagt Bostons undre värld.

Här verkar sedan gammalt Frank Costello (Jack Nicholson), en gudfader som inte drar sig för hårda tag. I laguppstäl­lningen ingår även Colin Sullivan (Matt Damon), den nybakade kriminalpo­lisen som fungerar som tjallare åt Costello.

Men det som gör det så spännande är att Bostonpoli­sen lagt till med en egen mullvad som lyckas infiltrera Costellos gäng. Det handlar om Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), den härjade snuten under täckmantel, som skuggboxar med Sullivan med livet som insats.

Resultatet är en brutal, avgjort intrikat historia med lysande rollarbete­n. Speciellt taggad är Jack Nicholson, i knäppgökfo­rm, men gärna lyfter man fram också vapendraga­ren Ray Winstone. Inte i klass med Maffiabröd­er men närapå, fritt efter Hong Kong-förlagan Infernal affairs. Stones och Dropkick Murphys på soundtrack­et. Viaplay

 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■
Den clownstämp­lade skådisen Adam Sandler gör huvudrolle­n i den omtalade filmen Spaceman.
FOTO: NETFLIX ■ Den clownstämp­lade skådisen Adam Sandler gör huvudrolle­n i den omtalade filmen Spaceman.
 ?? FOTO: © SBS TV OY / YLE ?? ■
Kirk Douglas (i mitten) är magnifik och majestätis­k i filmen Spartacus.
FOTO: © SBS TV OY / YLE ■ Kirk Douglas (i mitten) är magnifik och majestätis­k i filmen Spartacus.
 ?? FOTO: MTV ?? ■
Finska filmen Dåliga kvinnor fördjupar och problemati­serar – i stället för att moralisera.
FOTO: MTV ■ Finska filmen Dåliga kvinnor fördjupar och problemati­serar – i stället för att moralisera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland