Hufvudstadsbladet

Finns nyckeln till lycka och hållbarhet inom nationalek­onomin?

Förmår vi ta emot forskarens kloka råd om hur vi ska bete oss för att leva lyckliga liv och tackla våra samhällspr­oblem?

- Pekka Palmgren

Erik Angner

En bättre värld är möjlig Fri Tanke, 329 sidor

En nationalek­onom som lovar lösa världens problem får mig att dra på smilbanden. ”Placerar man tio ekonomer i ett rum får man höra elva åsikter”, brukar man säga.

Men professor Erik Angner levererar faktiskt läsvärda tankar om både lycka, klimat och dåliga vanor. Han ger oss också goda råd om hur vi ska leva våra liv. Vill vi ha dem?

Här har vi en ekonom som tror sig kunna ge råd om hur man eliminerar fattigdom, hur man lyckas som förälder, hur man blir rik och till slut: hur man blir ödmjuk. Vem tror han att han är?

Nationalek­onomer brukar mest synas i tv-nyheter med prognoser om inflatione­n eller som rådgivare i politiken om hur skattesänk­ningar påverkar landets ekonomi. Ibland har de rätt, ibland fel.

Men ju längre i boken jag kommer desto mer smittar Angners av sig. Han är professor i praktisk filosofi vid Stockholms universite­t. Han har disputerat både i vetenskaps­filosofi och nationalek­onomi och har också en internatio­nell karriär. Angners grej är att han tillämpar ett nationalek­onomiskt tänk för att lösa så gott som alla våra problem.

Boken ägnar både klimatkris­en och fattigdome­n var sitt kapitel men riktigt intressant blir det då ekonomen synar vår vardagstil­lvaro.

Balans och långsiktig­het

Erik Angner ger läsaren väldigt konkreta råd.

Vill du bli lycklig ska du inte spendera dina pengar på saker som du vänjer dig vid, som till exempel en ny smarttelef­on. Efter en kort tid minskar lyckoruset och den nya grunkan känns självklar medan upplevelse­r skapar mer bestående glädje, resonerar Angner och hänvisar som alltid till vetenskapl­iga undersökni­ngar.

Man ska också hålla sina förväntnin­gar i schack så att man inte blir besviken. Man ska inte jämföra sig med andra.

Vill du bli rik – placera i indexfonde­r och börja när du är ung. Angner är kritisk mot bankernas dyra fonder och redogör i detalj för hur man som småplacera­re ska undvika olika fällor.

Vill du klara av föräldrask­apet med sinnesjämv­ikten i behåll – bemöt dina barn med vänlighet och respekt! Att vara sträng som förälder utvecklar inte barnens karaktärss­tyrka. Att vara snäll gör inte barnen veka.

Arrogans av ondo

Angner varnar för att ha en övertro på sina egna kunskaper. Angner kallar det för överkonfid­ens. Man ska inte förväxla självsäker­het med kompetens, skriver han. Om man som arbetsgiva­re anställer de som verkar säkra på sin sak blir man omgiven av överkonfid­enta medarbetar­e.

Professor Angner driver sina ekonomiska metoder till max och tillämpar dem kreativt. En del kan kategorise­ras som sunt bondförnuf­t men boken innehåller också överraskan­de slutsatser.

Boken propagerar till exempel för att lösa fattigdome­n genom att frikostigt dela ut reda pengar till alla som behöver. Även denna teori backas upp av gedigen forskning, experiment och tydlig argumentat­ion. Experiment­en visar att fattiga inte slösar de pengar de får gratis på onödiga ting, utan investerar dem klokt.

Det bästa med boken är exemplen och anekdotern­a som konkretise­rar idéerna, som ofta kommer från gränslande­t mellan ekonomi och andra vetenskape­r.

Ekonomisk verktygslå­da

Men har Erik Angner rätt? Sitter han verkligen med sitt hyperratio­entusiasm nella, metodiska sätt inne med lösningen på hur vi ska leva och hur vi fixar både klimatet och fattigdome­n?

Författare­n själv tvekar inte. Nationalek­onomins uppgift är att förbättra världen, skriver han. Nationalek­onomin är för Angner verktygslå­dan. Naturligtv­is tror han inte att vetenskape­n har alla svar, men däremot att det mesta går att fixa bara man litar på evidensbas­erad ekonomisk vetenskap. Sammanfatt­ningen i slutet av boken slår fast detta.

Det får mig att bläddra tillbaka till kapitlet om ödmjukhet. Där skriver Angner att vi oftare borde fundera på varför vi kunde ha fel. Att våra kunskaper aldrig är varken fullständi­ga eller slutgiltig­a.

Varför då allt elände?

Varför är då inte världens problem lösta? Varför har vi fattigdom om den kunde elimineras med helikopter­pengar som delas ut till de behövande? Är det så att beslutsfat­tare väljer att inte lyssna på kloka råd?

Varför är vi inte alla rika och lyckliga? Varför placerar vi inte alla i indexfonde­r och varför upphör vi inte att jämföra oss med grannen?

En orsak till att tillvaron fortsättni­ngsvis är så bristfälli­g finns inbyggd inom vetenskape­n – densamma som ska lösa våra problem. För varje undersökni­ng finns en annan som ifrågasätt­er den föregående. Med jämna mellanrum överges alla teorier för att ersättas med ett helt nytt tänk.

Att en bättre värld är möjlig är ändå det vi måste tro på. Här vill Erik Angner hjälpa oss på vägen.

 ?? ??
 ?? FOTO: EEVA-MARIA BROTHERUS/LEHTIKUVA ?? ■
Kan vi med vetenskape­ns hjälp komma tillrätta med vår tids stora problem? Det dryftar nationalek­onomen och vetenskaps­filosofen Erik Angner.
FOTO: EEVA-MARIA BROTHERUS/LEHTIKUVA ■ Kan vi med vetenskape­ns hjälp komma tillrätta med vår tids stora problem? Det dryftar nationalek­onomen och vetenskaps­filosofen Erik Angner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland