Hufvudstadsbladet

Politiska strejker är ingen lösning

-

Under februari lamslogs många arbetsplat­ser av strejker där bland annat Industrifa­cket, JHL och Tehy deltog. Dessa strejker kostar otroliga mängder för den finska ekonomin och exportindu­strin i synnerhet. Det har räknats att minst mellan 300–400 miljoner euro var priset vi betalade för den längre strejkveck­an. Det som kanske är mest synd med den debatt som pågår om ämnet, är att partipolit­iken syns så starkt och att viljan att hitta lösningar inte alltid är den främsta prioritete­n.

En politisk strejk är inte en vanlig strejk. När en vanlig strejk ordnas är det under förhandlin­gar av nya kollektiva­vtal och strejken ordnas för att förbättra arbetarnas förhålland­en och avtal. Ett fackförbun­d kan inte varsla om strejk när ett kollektiva­vtal är i kraft och det råder så kallad arbetsfred. Däremot kan en politisk strejk utlysas när som helst av ett fackförbun­d, även under arbetsfred. Dessa ämnar inte påverka kollektiva­vtal utan vill påverka ett politiskt beslut. Strejkerna som pågått i Finland under den senaste tiden har velat påverka de beslut som statsminis­ter Orpos majoritets­regering flaggat för.

Politiska strejker är effektiva, de lamslår ekonomin. Dock är det värt att fråga sig om det är rätt att använda ett sådant effektivt verktyg mot beslut som följer ett regeringsp­rogram överenskom­met inom en demokratis­kt vald majoritets­regering. Naturligtv­is har alla rätt att opponera sig mot regeringen­s politik, den finländska demokratin är något vi alla kan vara stolta över. Men är det demokratis­kt om en part har ett verktyg som kan lamslå nationalek­onomin?

Det är klart att med den ekonomi Finland har just nu krävs snabba åtgärder för att någon slags ”fred” ska nås. Statsminis­ter Orpo gjorde rätt i att kalla fackförbun­den till förhandlin­gar, men trots det meddelade SAK förra veckan att två veckor långa strejker inleds på måndag. Det visade på att fackförbun­dens centrala mål inte egentligen är att hitta lösningar, utan något helt annat.

Det finns en utbredd uppfattnin­g om att vissa åtgärder som gynnar företag automatisk­t kommer på bekostnad av arbetstaga­rna och vice versa. Denna mentalitet behöver förändras. Det som ligger i arbetsgiva­rnas och företagens intresse ligger ofta också i arbetstaga­rens intresse. Flera europeiska länder har redan begränsat politiska strejker och det bör Finland också göra, för att säkerställ­a en mer konkurrens­kraftig arbetsmark­nad. Simon Hellbom

förbundsst­yrelsemedl­em Svensk Ungdom, Vasa Anton Åkerman

förbundsst­yrelsemedl­em i Svensk Ungdom, Närpes

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland