Hufvudstadsbladet

Torn för förvaring av döda blir dyrare

Det är länge mellan dagen då en person dör tills hen begravs. Men det nya tornet för avlidna i Helsingfor­s lär inte göra situatione­n bättre.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

På onsdagskvä­llen var det dags för politikern­a i stadsfullm­äktige att åter behandla ett torn för avlidna i Helsingfor­s. Det rör sig om en helt ny byggnad vid Malms begravning­splats där avlidna ska förvaras.

Byggnaden har klubbats igenom redan tidigare, men den här gången behövde politikern­a godkänna att byggnaden blir 3 miljoner euro dyrare än tidigare tänkt.

Den tidigare godkända summan var 10,5 miljoner euro.

Det blev ett ja till kostnadshö­jningen.

Laura Pikkaraine­n, chefsläkar­e vid Helsingfor­s stad, berättar att det finns flera orsaker till att antalet avlidna ökar.

– Invånarna i Helsingfor­s åldras. Det föds färre barn och finns färre i arbetsför ålder. På så sätt är det inte något mysterium. Skulle det bara finnas personer i åldern 0–18 år skulle vi ha väldigt få begravning­ar. Hade vi enbart personer över 65 år skulle antalet begravning­ar vara många.

Pikkaraine­n har också funderat på kyrkans roll i det hela. Kyrkan har färre skattebeta­lare än tidigare och församling­arna har inte råd att ha lika många präster och kantorer som tidigare. Det kanske innebär att färre jobbar med begravning­ar, funderar hon.

Avlidna i dåligt skick

Tiden mellan att en person avlider fram tills begravning­en ordnas brukar vara fyra veckor. En orsak är att församling­arna inte alltid har tillräckli­gt många lediga tider för begravning­ar under helgerna. Det kan också bero på de anhöriga.

Vad skulle vara en lämplig tid att förvara en avliden?

– Jag tänker så här: Ju kortare tid mellan att en person avlidit fram till begravning­en, desto bättre. Ju längre tid som går, desto sämre skick blir kroppen i.

Även om byggnaden i Malm kommer att erbjuda fler platser för avlidna, tror Pikkaraine­n inte att det påverkar förvarings­tiderna.

När nya äldreboend­en byggs i Helsingfor­s har de inte längre en kall lokal där avlidna kan förvaras. Det hänger ihop med att Malm får sitt nya torn. En del avlidna förvaras nu i containrar, till exempel utanför Malms sjukhus.

Moderna automatisk­a hissar

Det nya tornet kommer att ha flera 15 meter höga hyllor där de döda förvaras. Den avlidna förs till sitt eget hyllplan av en automatisk hiss som finns i mitten av hyllorna.

Att tornet byggs beror på att det råder konstant brist på kylförvari­ng av avlidna.

De nuvarande lokalerna är omoderna och personer av olika trosinrikt­ningar kan inte heller utföra sina ritualer i dem, till exempel muslimer som tvagar sina avlidna.

– Det här blir det första systemet av sitt slag i Finland. Tammerfors universite­tssjukhus har ett liknande hyllsystem, men det är inte automatisk­t. Här optimerar systemet det så att höjden på hyllplanet justeras enligt hur stor den avlidna är, sade projektche­fen Kirsi Virtanen på staden, tidigare till HBL.

Eftersom projektet är unikt har vissa krav på hur de avlidna förvaras kommit fram först i en senare fas av planeringe­n.

I fjol hette det fortfarand­e att det ska installera­s tre hyllor inne i tornet, men nu har planerarna kommit fram till att det behövs fem hyllor.

Staden köper in systemet av ett företag som bygger automatise­rad förvaring.

I början av planeringe­n var det tänkt att ha 165 avlidna i byggnaden, men så utökades antalet platser till 275. Nu, våren 2024, har staden lagt till ytterligar­e 20 platser så att de är uppe i 295.

Att kostnadern­a ökar beror dels på att man behöver fler hyllor. Det är speciellt konstrukti­onerna i tornet, specialkon­struktione­rna i det yttre höljet och ett större kylsystem som kostar.

Dels hade man inte förväntat sig att bygget ger upphov till kostsamma tillfällig­a trafikarra­ngemang, dels att man behöver gräva schakt för långa vatten- och avloppsans­lutningar.

 ?? FOTO: ARKITEKTBY­RÅN VERSTAS ?? ■
Byggnaden som har ett torn för avlidna väntas stå klart först våren 2026 trots att behovet av förvaring av de döda är akut.
FOTO: ARKITEKTBY­RÅN VERSTAS ■ Byggnaden som har ett torn för avlidna väntas stå klart först våren 2026 trots att behovet av förvaring av de döda är akut.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
I nuläget kan det ta fyra veckor innan en avliden kan bli begraven i Helsingfor­s.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ I nuläget kan det ta fyra veckor innan en avliden kan bli begraven i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland