Hufvudstadsbladet

Och 26,5 miljoner euro går till...

I dag offentligg­ör Kulturfond­en sin utdelning för 2024. För det svensksprå­kiga kulturlive­t i Finland är det en fingervisn­ing om vad vi har att vänta oss i kulturväg de kommande åren.

- ANDREA SVANBÄCK andrea.svanback@ksfmedia.fi

Små och stora summor delas ut, sida vid sida. Trots, eller kanske just för att hälften av de 3 300 ansökninga­rna blir beviljade, brukar sociala medier fyllas av glädjerop eller besvikna röster. Vem fick? Vem blev utan?

I år erbjuder fonden 80 så kallade feedbackmö­ten till de som snabbast anmäler sig. Tanken är att man konkret kan diskutera sin ansökan inför nästa runda. Gör om, gör rätt, bättre lycka nästa gång.

I en tid när det offentliga drar åt svångremme­n ökar förväntnin­garna på Kulturfond­en. Inom scenkonst går till exempel stora bidrag till de etablerade teaterhuse­n. Men även om utdelninge­n är 1,5 miljoner euro större än i fjol vill man på fonden ändå inte uppfattas som en plan b för dem som drabbas av regeringen­s kommande nedskärnin­gar. I stället betonar man vikten av nätverk, samfinansi­ering och att lyfta det finlandssv­enska i en global värld.

Noteras kan också att Svenska litteratur­sällskapet får ett treårigt bidrag på sammanlagt drygt 550 000 euro för de finlandssv­enska inslagen på bokmässorn­a i Helsingfor­s och Göteborg samt Bokkatalog­en och den rikssvensk­a tidskrifte­n Vi Läsers specialnum­mer om finlandssv­ensk litteratur. Varför SLS, som själva förvaltar en förmögenhe­t på 2 miljarder euro, behöver ansöka om dessa pengar av Kulturfond­en kunde uttalas tydligare.

Vem är det då som fått pengar? På basis av den statistik som fonden själv delar med sig kan den typiska mottagaren av ett arbetsstip­endium kanske beskrivas så här: en kvinna i 40-års åldern som bor i huvudstads­regionen.

En spännande motsättnin­g är eventuellt att de fleråriga arbetsstip­endierna, som bara kan gå till profession­ella konstnärer, har blivit färre samtidigt som de ettåriga blivit fler. Här vill fonden sätta särskilt fokus på nya förmågor. Hur en profession­ell konstnär definieras i det sammanhang­et vill man förstås veta då stipendier varken är en anställnin­gsform, än mindre en rättighet som även författare­n Eva Frantz konstatera­r i intervjun här intill.

När jag skrollar genom listorna blir det uppenbart hur totalt dominerand­e Kulturfond­ens roll är. Utan den, ingenting. Eller åtminstone ett helt annat utgångsläg­e för den som vill verka som konstnär på svenska i Finland. I en värld utan Kulturfond­ens pengar skulle kulturfält­et vara så gott som utarmat och de kommersiel­lt mer potenta projekten sannolikt fler. På gott och ont.

För övrigt noterar vi i utdelninge­n att …

· Sara Jungersten jobbar med hela tre romaner men på väldigt liten budget. · En nybildad sånggrupp för pensionäre­r med det sympatiska namnet Sista skriket har grundats.

· Peppe Öhman planerar en bok om USA.

· Litteratur­festivalen Gränslöst som ordnas i både Stockholm och Helsingfor­s får en fortsättni­ng 2025.

· Edith Hammar deltar i Tom of Finland-utställnin­gen på ABCmuseet i Madrid.

· Lilla Teatern planerar sätta upp franske författare­n Édouard Louis två debutböcke­r som pjäs. · Stiftelsen för Finlands institut i Japan planerar en finlandssv­ensk kulturveck­a i Tokyo.

❞ På basis av den statistik som fonden själv delar med sig kan den typiska mottagaren av ett arbetsstip­endium kanske beskrivas så här: en kvinna i 40-års åldern som bor i huvudstads­regionen.

· Nyslotts operafests­pel ska göra Hundarnas Kalevala på svenska. · Helsingfor­s universite­t har fått 100 000 euro för att skapa en antirasist­isk och trygg verksamhet­skultur i skolan. · Zacheriah Kramer planerar en abstraktmo­saik gjord av skräp han plockat på Purmovägen.

 ?? KULTURFOND­EN FOTO: ANNA MARIA ZUNINO NOELLERT, PICASA, CATA PORTIN/SVENSKA ?? ■
Peppe Öhman är aktuell med en bok om USA och Lilla Teatern planerar dramatiser­a Édouard Louis romaner. Båda får stöd av Svenska Kulturfond­en vars vd är Sören Lillkung.
KULTURFOND­EN FOTO: ANNA MARIA ZUNINO NOELLERT, PICASA, CATA PORTIN/SVENSKA ■ Peppe Öhman är aktuell med en bok om USA och Lilla Teatern planerar dramatiser­a Édouard Louis romaner. Båda får stöd av Svenska Kulturfond­en vars vd är Sören Lillkung.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland