Hufvudstadsbladet

Tre stormöten väntar i kvarten

PSG mot Barcelona och Manchester City mot Real Madrid. Så här ser kvartsfina­lparen ut i Champions League.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Arsenal har imponerat med en sprudlande, effektiv, underhålla­nde och varierande fotboll. I Premier League. I Champions League har det stundtals sett aningen ängsligt ut och avancemang­et till kvarten kom via en darrig insats mot Porto.

Arsenal är i kvartsfina­l för första gången på fjorton långa år och det här med att nå framgång i Europa är inte något som förknippas med The Gunners.

Men nu är truppen både vass och bred och om Arsenal bara förmår att släppa loss och glömma stundens allvar är Bayern anno 2024 verkligen inget omöjligt hinder. Men då gäller det att komma upp i en annan nivå än mot Porto. Det som ökar Arsenals chanser är att Bayerns disciplin inte på långa vägar ligger på Portos nivå.

Bayern har hostat och haltat under säsongen och tränaren Thomas Tuchel lämnar i sommar. Där Arsenal har en fin balans och en klar struktur i sitt spel har Bayern sett väldigt flaxigt och hafsigt ut. Defensiven har inte stämt och många spelare har underprest­erat.

Men på sistone har laget ändå spelat upp sig och det är ju inte så att Bayern skulle vara chanslöst här. Bayern kan luta sig tillbaka mot en fin historia i Europa, det kan inte Arsenal.

Och ett lag med Harry Kane på topp har alltid chansen.

Historia: Senast lagen möttes i Champions League-slutspel var 2017. Då vann Bayern med 10–2.

von Wendts procenter: 55–45

Atletico Madrid-Dortmund

Två lag som känns rätt darriga och ojämna. Atletico har en väldigt hög högsta nivå och laget är väldigt jobbigt att tas med hemma på Wanda Metropolit­ano. Laget spelade riktigt bra fotboll i returen mot Inter då laget vände 0–2 sammanlagt till 2–2. Atletico hade alla momentums moder på sin sida men i förlängnin­gen slog laget av på tempot. Det gick vägen via straffar och Jan Oblak men kunde lika gärna ha gått åt helsiket.

Atletico har ett alldeles utmärkt lag på benen och coachen Diego

Simeone vet hur man spelar gnetig, grinig och cynisk resultatfo­tboll. Men kanske att det också för Atleti småningom vore dags för lite nya vindar på tränarfron­ten. ”El Cholo” är inne på sitt trettonde år. Men Simeones ställning i klubben är så stark att det är han som måste meddela att han lämnar. Om han nu gör det.

Dortmund slog ut PSV och laget har förmågan att i enstaka matcher se ut som det där laget som inte för så många år sedan fruktades av de flesta i Europa. I år har spelkvalit­eten varierat väldigt och det är i synnerhet i defensiven som det osar bränt alltför ofta. Laget släpper till alltför många lägen och mot ett Atleti som har en viss eldkraft på topp kan det bli ödesdigert.

Historia: Lagen har mötts fyra gånger i Champions League. Alla matcher har varit gruppspels­matcher. Båda lagen har vunnit två gånger. von Wendts procenter: 65–35

Real Madrid-Manchester City

Två av de absolut största klubbarna i världen möts här i något som kan bli en riktig holmgång. Eller så inte.

För där Real tappat form successivt ju längre våren lidit har City växlat upp och börjat gå i gång på alla cylindrar, låt vara att klubben var riktigt illa ute mot exempelvis Liverpool.

Det är världsstjä­rnor på alla positioner hela vägen. På bänken också.

Real Madrid har inte någon glasklar spelfiloso­fi utan laget brukar anpassa sig efter motstånd och matchbild och gå på känsla och intuition. Carlo Ancelotti är en

mästerlig tränare och en mysfarbror som får alla att känna sig bra.

Real var illa ute spelmässig­t mot Leipzig och hade den tyska klubben haft lite vassare avslutare hade Reals säsong i CL tagit slut i åttondelen. City har en helt annan skärpa framåt.

I City lämnar inte Pep Guardiola ett inkast oanalysera­t i hans jakt på den perfekta fotbollen. Guardiola är en av fotbollens största tränarhjär­nor och utvecklare genom tiderna och i hans värld måste evolutione­n hela tiden gå vidare.

City har spelat bättre på sistone och skulle gälla som ännu större favorit om inte motståndar­en hette just Real Madrid. Laget som har en kuslig förmåga att spela som en påse nötter och ändå få med sig ett resultat. Alla decennier av enorma framgångar bidrar till en aura av odödlighet kring klubben.

Historia: Lagen möttes i semifinal förra året. City krossade Real hemma med 4–0 och gick till final med 5–1.

von Wendts procenter: 45–55

PSG-Barcelona

PSG förbereder sig, kanske ska väl sägas, för tiden utan Kylian Mbappé som för 112:e gången nu ryktas vara helt klar för Real Madrid.

PSG:s framtid ser ljus ut med eller utan Mbappé. Den sanslöst rika klubben är inne i ett skede då det byggs och tänks om och även tränaren Luis Enrique borde få ett eller ett par år på sig i klubben.

PSG behövde inte förta sig för att förpassa ett formsvagt Real Sociedad ur turneringe­n i åttondelsf­inalen. Och med den här lotten ligger vägen vidöppen hela vägen till final. Barcelona är inget omöjligt motstånd och inte heller Atletico eller Dortmund som väntar i en eventuell semifinal.

Barcelona har ruskiga skadeprobl­em på mittfältet men laget, som blandat och gett under säsongen, är utan förlust i nio matcher i följd. Sådant ger självförtr­oende för en klubb där tränaren Xavi är på väg bort och de ekonomiska orosmolnen sjunker allt lägre ner över hemmastadi­on Camp Nou som dessutom genomgår renovering som bäst.

PSG är favorit här men Parisklubb­en har en rätt traumatisk historia i Europaspel och här gäller det för tränare Luis Enrique att vara lyhörd för stämningar­na inom laget.

Barcelona viker inte från sin filosofi. På gott och ont.

Historia: 2017 vann PSG åttondelen hemma med 4–0 och allt var klappat och klart. Trodde de flesta. Barcelona vände till 6–1 hemma och gick vidare. 2021 fick PSG en liten revansch då laget slog ut Barcelona.

von Wendts procenter: 60–40

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Manchester City får gälla som knapp favorit mot Real Madrid.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA–AFP ■ Manchester City får gälla som knapp favorit mot Real Madrid.
 ?? FOTO: SVEN HOPPE/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Harry Kane har varit lysande i Bayern.
FOTO: SVEN HOPPE/LEHTIKUVA–AFP ■ Harry Kane har varit lysande i Bayern.
 ?? FOTO: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Carlo Ancelotti (i mitten) och Real Madrid kunde ha åkt ut i åttondelen mot Marco Roses RB Leipzig. Så pass illa ute var Real spelmässig­t.
FOTO: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/LEHTIKUVA–AFP ■ Carlo Ancelotti (i mitten) och Real Madrid kunde ha åkt ut i åttondelen mot Marco Roses RB Leipzig. Så pass illa ute var Real spelmässig­t.
 ?? FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA–AFP ?? ■
Mats Hummels (i gult) är inte den världsback han en gång i tiden var.
FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA–AFP ■ Mats Hummels (i gult) är inte den världsback han en gång i tiden var.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland