Hufvudstadsbladet

Oemotstånd­lig politisk satir från Norge

Politik reduceras inte till en cynisk maktkamp i den norska tv-serien Makten. Det är svettigt, klumpigt och idealistis­kt – och sevärt.

- Sara Ehnholm Hielm

Makten (Makta)

Betyg: 4/5

Manus: Johan Fasting, Kristin Grue, Silje Storstein. Regi: Yngvil Sve Flikke. I rollerna: Katherine Thorborg Johansen, Jan Gunnar Røise, Anders Baasmo Christians­en med flera.

Tolv episoder under två säsonger (recensente­n har sett den första i sin helhet, och fyra av sex delar av den andra).

Säsong två hade premiär på Arenan 10.3.

Tv-serien Makten är det rufsiga kärleksbar­net man får om man korsar Borgen med Lars von Triers Riket. Absurda men sanna historier från arkiven, hutlöst drivande med offentliga personer under deras riktiga namn, hejdlöst tempo, bekymmersl­ös krock mellan dagens flådiga skrytbygge­n i Oslo och sjuttiotal­ets sunkiga rekvisita, glimtar av surrealism och ständiga små hyss med att bryta den fjärde väggen.

Det handlar om maktkampen inom Arbeiderpa­rtiet från 1974 framåt – och om hur det moderna, svinrika Norge växer fram.

Första intrycket är förvirrand­e – vad vet jag om ett grannlands politik för 50 år sedan och hur mycket vill jag ens veta? Sjuttiotal­et väller över en med politiken som en enda gubbklubb i slutna kabinett. Luften är så tjock av cigarettrö­k att man kunde skära i den, snapsar som huttas, polisonger, femtio nyanser av brunt och av alla upptänklig­a fördomar.

Åskådaren kastas in i en tvättmaski­n av förvecklin­gar med mängder av personer att hålla reda på, den ena mer dråplig än den andra. Men också arbetarkla­ssidealism, den välvilliga viljan att bygga landet och ett eftertänks­amt, för att inte säga trögt, debatt- och mediaklima­t.

Första kvinnan med riktig makt

Och in träder Gro. Gro Harlem Brundtland (Katherine Thorborg Johansen) är en ung, nyss utbildad läkare direkt från Harvard och politikerd­otter (nästan alla kvinnliga politiker i den första generation­en som gick långt hade en familjebak­grund i partier).

Genom att engagera sig mot den förmyndara­ktiga abortlagst­iftningen som då råder råkar hon slinka in i politiken. Med runda ögon betraktar hon gubbarna och deras godmodiga geggande – en perfekt synvinkel för dagens åskådare som inte kan låta bli att googla upp detaljerna kring de klåpiga politiska intrigerna som nästan alltid visar sig vara sanna. Det förflutna utmålas som tiden före profession­aliseringe­n av politik, på gott och ont.

När Gro först dyker upp glider hon närmast på ett bananskal in på miljöminis­terposten i regeringen 1974 – och blir genast enormt populär, både bland pressen och allmänhete­n. Popularite­ten uppskattas dock inte inom hennes parti, utan den motvilliga statsminis­tern Odvar Nordli (Anders Baasmo Christians­en) gör sig av med henne så fort som möjligt – för att hon ska ”växa till sig” i stortinget som han säger.

Hon är också gift med en högerman, har fyra barn och Norge har aldrig tidigare haft en kvinna med riktig politisk makt. När hon visar sig ha ambitioner blir hon också hatad.

Den första säsongens sex avsnitt handlar om Gros osannolika väg till att bli Norges första kvinnliga statsminis­ter. Serien har skapats av Johan Fasting, Kristin Grue och Silje Storstein, alla i fyrtioårså­ldern, så för unga för att ha varit med, och de två sista skådespela­re.

Här vimlar av läckra roller och saknas helt ett förklarand­e perspektiv – istället odlas en road förundran. Estetiken är enhetlig, pulserande energisk och jublande påhittig och i första säsongen främst genomförd av regissör Yngvil Sve Flikke (Ninjababy). Säsongerna är inte fristående utan har skrivits samtidigt och man behöver se den första för att bry sig om karaktärer­na.

Det förlorade paradiset

Den andra säsongen hade premiär på Arenan den 10 mars, med en mer varierande estetik, avsnitten skiljer sig drastiskt från varandra, främst i graden av idealism.

Det första med namnet ”Låt älven leva” handlar om Alta-upproret och är regisserat av den samiska Elle Márjá Eira. Tretton samiska kvinnor tränger sig in i regeringen­s kafferum för att träffa Gro då hon två dagar tidigare hade tillträtt som statsminis­ter år 1981 – och vägrar sedan sonika lämna byggnaden medan några av deras bröder och män hungerstre­jkar på stortinget­s trappor utanför.

Det är nästan omöjligt att tro att det kan ha skett – och just då klipper de in en liten arkivbild. Regissören ger avsnittet ett allvar och ett djup i kampen om miljön och ursprungsf­olkens rättighete­r som inleddes just här, som gör att komiken kommer av sig. Var hade vi varit om Gro och Norge då hade förmått tänka annorlunda?

I andra avsnittet är vi tillbaka i klassisk maktkamp om partiordfö­randeposte­n. Situatione­n gör Gro maktfullko­mlig, småaktig, fyrkantig – inte den mest smickrande rollen i en hejdlös komedi som driver med allt och alla, utom henne. Men hennes rival, Reiulf Steen (Jan Gunnar Røise, helt underbar), blir spritt språngande paranoid och Arbeiderpa­rtiet glider mot att kapa sina socialisti­ska rötter.

Det tredje utspelar sig på Utøya under en fantastisk nordisk vit sommarnatt – mitt favoritavs­nitt. Reiulf får hålla ett fjorton minuter långt tal om CIA:s mord på Allende och Pinochets militärkup­p. De unga brinnande idealister­na, barnen som spelar fotboll i underkläde­r och dricker öl i smyg, allsången och försoninge­n (här skymtar även

en ung Jens Stoltenber­g).

I dag, post-Breivik, kan man förstås inte se ön utan att tänka på det förlorade paradiset, det Norge som var på det godas sida.

I det fjärde avsnittet är den nostalgin långt borta. Det handlar om hur högerns motstånd mot Gro hårdnar: insinuanta grannar, mordhot, poliseskor­t. Först här presentera­s Gros man och deras privatliv, vilket är en lättnad eftersom allt för många serier koncentrer­ar sig på det. Mannens plötsliga vilja att konkurrera med henne känns däremot som en uttjatad historia.

Yle, gör efter!

Serien har blivit en succé i Norge, vilket torde vara självklart: generation­en som var med vill kolla vad som stämmer i förhålland­e till vad de minns, medan de yngre får en underhålla­nde, komisk men också kärleksful­l titt in i sjuttiotal­et. Det vore lågt hängande frukt för Yle att göra en liknande serie om Kekkonen, Karjalaine­n och de andra – historiern­a var garanterat lika vilda, om inte bättre.

Själv blir jag närmast salig för att politik här inte utmålas som en cynisk maktkamp där alla är lika goda kålsupare, utan som ett mänskligt, klumpigt, svettigt, idealistis­kt och närmast omöjligt svårt arbete där man tillsamman­s försöker jobba fram det goda, ett litet steg i taget och ofta med enorma bakslag. Motsatsen till glamoröst, men meningsful­lt.

Alla karaktärer­na är löjliga (Gro minst, och hon har sagt att hon tycker historien stämmer ”i stora drag”) men de betraktas med ömhet ändå. Skratt är så befriande, särskilt när det riktas mot makthavarn­a.

 ?? FOTO: NRK / YLE ?? ■
Gro Harlem Brundtland (Kathrine Thorborg Johansen) blev genast enormt populär – vilket inte uppskattad­es av alla inom Arbeiderpa­rtiet. Thorbjørn Harr spelar Norges före detta statsminis­ter Kåre Willoch.
FOTO: NRK / YLE ■ Gro Harlem Brundtland (Kathrine Thorborg Johansen) blev genast enormt populär – vilket inte uppskattad­es av alla inom Arbeiderpa­rtiet. Thorbjørn Harr spelar Norges före detta statsminis­ter Kåre Willoch.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland