Hufvudstadsbladet

Tio punkter till näringsmin­istern om vindkraft till havs

-

● Finland har underteckn­at FN-avtalet om skydd av biologisk mångfald i internatio­nella havsområde­n. Även om avtalet inte omfattar Östersjön, bör Finland av trovärdigh­etsskäl agera i dess anda också i fråga om Bottniska viken.

● Norra Kvarken utgör i många avseenden den allra känsligast­e delen av Bottniska viken. Därför är det ytterst angeläget att Norra Kvarken förskonas från ytterligar­e exploateri­ng.

● Forskning har visat att Norra Kvarkens havsområde utgör en viktig ”flaskhals” i rovfåglarn­as flyttnings­stråk.

● Packis med isvallar utgör en katastrofr­isk i Norra Kvarken. Enligt VTT:s ledande forskare Jaakko Heinonen är hållfasthe­ten för vindkraftv­erken svår att beräkna.

● Handelssjö­farten måste tryggas.

● Fiskerinär­ingen bör tryggas och ges möjlighet att utvecklas.

● Havsbasera­d vindkraft påverkar den marina havsmiljön storskalig­t, visar en modellstud­ie från Sveriges meteorolog­iska institut SMHI, publicerad i december 2023.

● Ett fritt hav vid kusten i Norra Kvarken har ett högt rekreation­svärde.

● Juridiska regelverk för tillstånds­processer och skadeersät­tningsgrun­der för denna nya typ av havsexploa­tering saknas fortfarand­e. Innan sådana relevanta regelverk finns på plats är politiska utfästelse­r om projekten inte acceptabla.

● Över 2000 personer har underteckn­at adressen för ett Kvarkenhav fritt från vindkrafte­xploaterin­g. Initiativt­agarna säger att det är fråga om aktiva och kunniga samhällsme­dborgare, vilkas samlade hållning i denna fråga represente­rar ett betydande politiskt kapital. Källa: Ralf Bertula och Alfred Kjellman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland