Hufvudstadsbladet

Fackmedlem i Sköldvik vill se förhandlin­gar

Karl-Johan Hjelm på Neste i Borgå befarar en lång och utdragen konflikt. Även om läget skulle lösa sig nu ska parterna förhandla om kollektiva­vtalen under hösten.

- Laura Klingberg laura.klingberg@hbl.fi

Karl-Johan Hjelm jobbar som operatör på Nestes raffinader­i i Sköldvik. I början av februari deltog också han och hans medarbetar­e i den omfattande politiska strejken som pågick i två dagar.

Den nu pågående strejken berör inte raffinader­iet i Borgå eftersom Neste kommit överens med Industrifa­cket och transportf­acket AKT om skyddsarbe­te.

Hjelm är inte så bekymrad över sin egen situation. Han har jobbat i 40 år och har inte så långt kvar tills pensionen. Men för arbetskamr­aternas skull oroar det låsta läget mellan facket och arbetsgiva­rna honom.

– Det är hemskt. Hela tiden får man läsa och höra nyheter om att regeringen inte tänker ge efter. Alla de som ska jobba kvar här berörs av regeringen­s reformer, säger Hjelm.

Han är skeptisk till att läget ska bli bättre över tid.

– Skriver man in saker i lagen är det i praktiken omöjligt att ändra på det senare, säger Hjelm.

Fortsatta strejker ingen överraskni­ng

De flesta av Karl-Johan Hjelms kolleger är fackmedlem­mar precis som han. Han säger att det är endast några enstaka som lämnat facket på grund av strejkerna.

– Såklart finns det alltid sådana som anser att det är onödigt att strejka och att det inte har någon betydelse. Men om man inte själv har försökt åstadkomma någon förändring så ska man nog inte klaga heller, säger Hjelm.

Han säger att onsdagens besked om fortsatta strejker var väntat eftersom varken arbetsmini­ster Arto Satonen (Saml) eller statsminis­ter Petteri Orpo (Saml) signalerat att man är redo att nämnvärt komma facken tillmötes.

– Vad finns det då att förhandla om? Det finns inget att diskutera om regeringen bestämt sig och håller fast vid alla sina beslut. Det ser illa ut med tanke på sommaren och hösten, säger Hjelm och syftar på förhandlin­garna om kollektiva­vtalen.

Även om läget tillfällig­t skulle lugna ner sig ser han att det kommer att finnas många andra frågor att förhandla om. I värsta fall leder det till nya konfliktåt­gärder senare i år.

– Okej, politiska strejker ska förbjudas eller begränsas, men det är ingen politisk strejk om det handlar om kollektiva­vtal och arbetsvill­kor. Det är dags att börja fundera på att förhandla. Man kan inte bete sig likadant som i sandlådan. Vi måste kunna komma överens, säger Hjelm.

En enkät gjord av tidningen Maaseudun Tulevaisuu­s tyder på att nästa två av tre finländare, 63 procent, tycker att regeringen kunde komma arbetsmark­nadsparter­na till mötes för att få slut på de politiska strejkerna. Av motsatt åsikt var 28 procent.

Karl-Johan Hjelm tycker att det är nästan ironiskt att Finland utsågs till världens lyckligast­e land för sjunde året i rad när det samtidigt pågår en inflammera­d konflikt på den finländska arbetsmark­naden.

– Det låter hemskt underligt. Kanske alla inte är så lyckliga i det här landet.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Arkivbild från demonstrat­ionen som ordnades i början av februari.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Arkivbild från demonstrat­ionen som ordnades i början av februari.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Karl-Johan Hjelm är särskilt bekymrad över finländare som har det sämre ställt och drabbas av flera olika reformer samtidigt.
FOTO: PRIVAT ■ Karl-Johan Hjelm är särskilt bekymrad över finländare som har det sämre ställt och drabbas av flera olika reformer samtidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland