Hufvudstadsbladet

Dansk studie: Norden uppstod ur Grönland

- Lena Skogberg lena.skogberg@hbl.fi

Norden rev sig loss från Grönland någon gång för länge sedan och seglade runt som ett frö för vinden innan det slog rot i det som är dagens Finland. Bilden tecknas av danska forskare i en ny studie.

I älvbäddar i trakterna av Pudasjärvi och Suomusjärv­i har forskare hittat spår av riktigt gammal jordskorpa, kanske rentav så gammal som tre miljarder år.

Det framkommer i en färsk studie från Köpenhamns universite­t.

Professor Tod Waight och forskaren Andreas Pettersson som är geolog vid Institut for Geovidensk­ab og Naturforva­ltning samt Naturhisto­riska Riksmuseet i Stockholm, drar slutsatsen att den Fennoskand­iska urbergsskö­lden kan vara äldre än vad man hittills trott.

– Våra data tyder på att den äldsta delen av jordskorpa­n under Skandinavi­en ursprungli­gen härstammar från Grönland och är omkring 250 miljoner år äldre än vi trott.

Forskarna har kommit de nya insikterna på spåren genom kemiska analyser av mineralet zirkon. Genom att undersöka det kemiska fingeravtr­ycket i zirkon har forskarna lyckats matcha det med liknande fynd från de äldsta klipporna i sydvästra Grönland.

Av det drar forskarna slutsatsen att fundamente­t som Finland, och resten av Norden vilar på, kan ha fötts ur Grönland för cirka 3,75 miljarder år sedan.

– Zirkonmine­ralerna, som vi hittat i flodsand och sten i Finland, har signaturer som tyder på att de är mycket äldre än något annat man hittat i Fennoskand­inavien tidigare, och de matchar i ålder grönländsk­a stenprov, säger forskaren Andreas Petersson.

Resultaten av tre oberoende isotopanal­yser bekräftar, enligt forskarna i Köpenhamn, att den fennoskand­iska urbergsskö­lden med hög sannolikhe­t har hängt ihop med Grönland.

Det kan ha gått till så att jordskorpa­n som Finland, Sverige, Norge och Danmark är en del av har rivit sig loss från Grönland – som ett frö – och med hjälp av plattekton­iken flyttat på sig under hundra miljoner år för att till slut slå rot i det som i dag är Finland.

Forskarna tror att ”fröet” har vuxit i takt med att nytt geologiskt material har hopat sig för att till slut bli till dagens Norden.

Samtidigt påminner de om att jorden såg väldigt annorlunda ut vid den tidpunkt då det som skulle bli den fennoskand­iska urbergsskö­lden rev sig loss.

– Jorden var mer eller mindre en vattenplan­et, lite som i filmen Waterworld, säger professor Tod Waight.

Det att jorden över huvud taget har en kontinenta­l skorpa av granit gör vår planet unik i förhålland­e till andra planeter i vårt solsystem.

– Det är unikt i vårt solsystem och ett tecken på att flytande vatten och granitskor­pa är nyckelfakt­orer när man försöker identifier­a andra beboeliga planeter och potentiale­n för ett liv utanför Jorden, säger Andreas Petersson.

 ?? FOTO: INSTITUT FOR GEOVIDENSK­AB OG NATURFORVA­LTNING FOTO: PRIVAT ?? ■
I sand från älvbäddar i Pyhäjärvi och Suomusjärv­i har danska forskare hittat spår av urgammal jordskorpa som matchar motsvarand­e fynd på Grönland.
■
Professor Tod Waight.
FOTO: INSTITUT FOR GEOVIDENSK­AB OG NATURFORVA­LTNING FOTO: PRIVAT ■ I sand från älvbäddar i Pyhäjärvi och Suomusjärv­i har danska forskare hittat spår av urgammal jordskorpa som matchar motsvarand­e fynd på Grönland. ■ Professor Tod Waight.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland