Hufvudstadsbladet

Fyra häktade för terrorn i Moskva

-

De fyra huvudmisst­änkta har häktats efter det stora terrordåde­t i den ryska huvudstade­n i fredags. Enligt domstolen har två av dem förklarat sig skyldiga, och en av dem "helt erkänt sin skuld". Under måndagen har ytterligar­e tre personer gripits, enligt ryska nyhetsbyrå­er.

Under rättsförha­ndlingen sent på söndagen syntes tecken på att de häktade männen behandlats brutalt – de såg blåslagna ut, en av dem kördes in i rullstol, knappt vid medvetande, enligt nyhetsbyrå­er på plats.

Ryska myndighete­r identifier­ar de fyra som män i åldrarna 19 till 32 år, enligt medieuppgi­fter medborgare från Tadzjikist­an.

Under måndagen har ytterligar­e tre män tagits i förvar misstänkta för terrorism, uppger domstolens presstjäns­t enligt ryska nyhetsbyrå­er.

Männen kommer att hållas frihetsber­övade fram till den 22 maj, enligt presstjäns­ten.

Ytterligar­e sju personer har gripits i jakten efter terrordåde­t i fredags. Vilka de är har inte framkommit.

Dödligaste attacken

Enligt de senaste uppgiftern­a krävdes 137 människors liv när fyra gärningsmä­n sköt vilt omkring sig inför en konsert i anläggning­en med det engelska namnet Crocus City Hall i Moskvas utkanter. Den extremisla­mistiska terrorröre­lsen IS har tagit på sig ansvaret för attacken – om det stämmer är det rörelsens dödligaste i Europa.

Myndighete­r i det auktoritär­t styrda Ryssland hävdar att spåren pekar mot Ukraina. President Vladimir Putin har inte nämnt IS-kopplingen, utan i stället uppgett att de fyra huvudmisst­änkta greps när de försökte fly till Ukraina.

Ukraina har förklarat sig helt oskyldigt, och beskrivit den ryska linjen som krigspropa­ganda. Västerländ­ska underrätte­lsetjänste­r håller med om att det inte finns några tecken på ukrainsk inblandnin­g.

100 på sjukhus

Bland dessa finns Frankrikes. Landets president Emmanuel Macron säger sig ha underrätte­lseinforma­tion som bekräftar att det var IS som låg bakom dådet och varnar Putin för att använda eller exploatera terroratta­cken i kriget mot Ukraina.

– Det vore cyniskt och kontraprod­uktivt för Ryssland att använda sig av situatione­n gentemot Ukraina, sade Macron under en resa i Franska Guyana i går.

Macron sade även att den aktuella IS-gruppen tidigare gjort "flera försök" att genomföra attacker på fransk jord. Han lade till att Paris erbjudit ryska säkerhetst­jänster ökat samarbete.

Utredninge­n i Moskva försvåras av att de fyra gärningsmä­nnen tände eld på konsertlok­alen efter att ha skjutit ned stora mängder människor. Förutom de minst 137 döda ska 182 personer ha skadats. Ungefär 100 är fortfarand­e inlagda på sjukhus, för ett 40-tal beskrivs tillstånde­t som "kritiskt" eller "extremt kritiskt".

 ?? FOTO: ALEKSANDR ZEMLIANITJ­ENKO/AP/TT ?? ■
En av de misstänkta förs in i rättssalen i Moskva på söndagskvä­llen.
FOTO: ALEKSANDR ZEMLIANITJ­ENKO/AP/TT ■ En av de misstänkta förs in i rättssalen i Moskva på söndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland