Hufvudstadsbladet

SFP:s kommunikat­ion har lyckats

- Gunnar Högnäs Åbo

I en intervju (Adlercreut­z vill ändra SFP, HBL 23.3) säger Anders Adlercreut­z att ”Vi har som parti beslutat gå med i den här regeringen, kommit överens om ett regeringsp­rogram och nu arbetar vi vidare till nästa val. Samtidigt tycker jag det är helt klart att vi inte har lyckats kommunicer­a ut vår uppgift och varför vi sitter med i den här regeringen.”

Ända sedan ”Purras regering” kom till efter riksdagsva­let i fjol har tongivande personer i SFP samt deras Sancho Panza-assistente­r hävdat att det är brister i kommunikat­ionen som fått partiets understöd att naggas i kanterna och kritiken mot den förda partipolit­iken att fånga vind i seglen.

Som jag ser det är den här bortförkla­ringen en fortsättni­ng på kommunikat­ionsstrule­t. För det första, SFP sitter med i en regering som har en sammansätt­ning och ett regeringsp­rogram som partiet i dess nuvarande position på den politiska kartan understöde­r. Svårt att begripa hur den kommunikat­ionen inte skulle ha gått hem i slott och koja. SFP har tagit regeringen Purras uppgift till sitt hjärta.

För det andra, SFP har inte på något sätt visat vilja att bromsa Purras, Orpos, Essayahs och sin regering i de stora och essentiell­a frågorna. Tvärtom har partiet ändå konsekvent försvarat regeringss­amarbetet och den förda politiken. Kan kommunikat­ionen vara tydligare och entydigare. Om partiet tycker att det åstadkommi­t någonting i frågor som skulle vara viktigare än de större frågorna och misslyckat­s i att skapa rubriker kring dessa ”framgångar”, så spelar det någon avgörande roll?

Andersens saga om den nakna kejsaren går igen. SFP sitter i regeringen för att den är en högerkoali­tion och passar partiets mentala tillstånd som hand i handske. Kanske har partiet i sin kommunikat­ion inte lyckats bortförkla­ra fakta!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland