Hufvudstadsbladet

Sverigefin­ska skolan i Stockholm

-

Tvåspråkig friskola verksam i Stockholm, med klasser från förskolan till högstadiet.

Grundades 1990 som en motreaktio­n på nedskärnin­garna som drabbade de finskspråk­iga klasserna som fanns i många svenska kommunala skolor ännu på 1980-talet. ”Vi gör det som kommunerna inte klarar av själva, alltså att erbjuda undervisni­ng på det nationella minoritets­språket finska”, säger rektor Marko Leppälä Smolander.

Skolan inledde sin verksamhet i Hammarbyhö­jden precis före friskolere­formen med specialtil­lstånd av dåvarande skolminist­ern Göran Persson. Då hade skolan en rektor, en lärare och nio elever. Persson ska då enligt legenden ha smålett och förutspått att skolan blir ett kortvarigt experiment.

1991 flyttade skolan till Fridhemspl­an på Kungsholme­n och har funnits där sedan dess.

Skolan, som i dag har drygt 500 elever, följer den svenska läroplanen, med skillnaden att en del av undervisni­ngen går på finska, och att finskan finns som ett ämne i skolan.

Skolans juridiska huvudman är styrelsen för Sverigefin­ska skolan i Stockholm Ab. Aktiebolag­et helägs av Stiftelsen Sverigefin­ska skolan i Stockholm.

Ungefär hälften av lärarna i skolan har fått sin utbildning i Finland. Till kraven hör att läraren också måste kunna undervisa på svenska, eftersom en del av eleverna har svag finska.

Eleverna kan välja att skriva sina provsvar på finska eller svenska, om inte provet uttrycklig­en handlar om att kunna uttrycka sig på endera språket.

Skolan tilldelade­s kvalitetsu­tmärkelsen Guldtrappa­n 2022.

I Sverige finns också andra fristående sverigefin­ska skolor, bland annat i Botkyrka och Upplands Väsby. Många av dem brottas med dalande elevantal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland