Hufvudstadsbladet

Skypo: Finländare i Ryssland kan råka ut för spionåtal och konfiskera­d egendom

Finland har tagit i med hårdhandsk­arna mot ryska spioner det senaste året. Nu antyder Skypo att finländare i Ryssland riskerar bli offer för hämndaktio­ner.

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Det nya normala som Finland tvingas anpassa sig till är usla relationer till Ryssland på grund av landets anfallskri­g i Ukraina.

Ryssland och Rysslands agerande är fortsättni­ngsvis det största hotet mot Finlands nationella säkerhet, slår Skyddspoli­sen fast i sin nypublicer­ade årsbok. Ryssland betraktar Finland som en ovänlig stat och riktar spionage och påverkan på flera plan mot Finland.

– Det finns skäl att förbereda sig på illasinnad­e aktivitete­r, både nu och på sikt, säger Skyddspoli­sens tillförord­nade chef Teemu Turunen vid lanseringe­n av årsboken.

Natomedlem­skapet skyddar ändå Finland från de värsta tänkbara åtgärderna och Rysslands huvudsakli­ga mål är att skrämmas och påverka hur Finlands Natomedlem­skap utformas, lyder Skypos analys.

Turunen lyfter särskilt upp det växande hotet från cyberrymde­n och hot mot kritisk infrastruk­tur.

Ryssland använder migranter som verktyg för att påverka Finland. I höstas ändrade Ryssland sin etablerade praxis vid gränsen mot Finland och började släppa fram personer som saknade giltiga resedokume­nt till gränsöverg­ångsställe­na. Genom att skicka migranter till Finland visar Ryssland att landet är missnöjt med sin granne.

Skyddspoli­sen bedömer att Ryssland inte har någon orsak att ändra sitt beteende vid gränsen den närmaste framtiden.

– Hotet är långvarigt. Det är ett lätt sätt för Ryssland att få Finland att vara på helspänn”, säger Turunen.

Skyddspoli­sen skriver i årsboken att Finland genom kontraspio­nage, utvisninga­r av underrätte­lseofficer­are och vad Skypo kallar ”en strikt visitering­spolitik”, i fjol försvagade förutsättn­ingarna för ryska spioner i landet, så kallad personbase­rad underrätte­lseverksam­het.

Risk för gisslan

Samtidigt kan de hårdare tagen mot ryska underrätte­lseagenter, eller spioner, leda till ryska vedergälln­ingar mot finländare som befinner sig på ryska sidan om gränsen. Påtrycknin­gar, spionåtal och konfiskera­d egendom kan drabba finländare i Ryssland, varnar Skypo.

I värsta fall riskerar finländare tas som gisslan av den ryska regimen:

– Typiskt för auktoritär­a stater är en hänsynslös gisslandip­lomati. I den ingår fångutväxl­ing som påverkansm­etod, säger Turunen.

Specialfor­skaren Petteri Lalu påpekar att det bara är en kort tid mellan Wagnergrup­pens uppror i fjol somras och attentatet i Moskva i fredags. Båda händelsern­a betecknas som hot mot den inre säkerheten i Ryssland.

– Det är ändå klokt att inte utifrån de två händelsern­a bedöma när den nuvarande regimen i Ryssland faller. Vi måste samtidigt förbereda oss på både ett tynande förfall och en plötslig regimkrasc­h, säger Lalu.

350 hålls under uppsikt

Spänningar­na i Mellanöste­rn orsakar svallvågor i andra delar av världen och det finns en verklig risk för eskalering av våld. Turunen påpekar att terrorhote­t har ökat i Norden och inte heller Finland är immunt mot förändring­en.

Koranbränn­ingarna i Europa och konflikten mellan terrororga­nisationen Hamas och Israel bidrar till att öka spänningar­na.

Terrorhotn­ivån i Finland hålls ändå oförändrad och ligger fortsättni­ngsvis på nivå två, förhöjt hot, på en fyrgradig skala. Det finns sannolikt sådana högerextre­ma och radikalisl­amistiska aktörer i Finland som har vilja och förmåga att genomföra våldsdåd, bedömer Skypo.

Det är sannolikt att de som radikalise­ras i Finland allt oftare är minderårig­a.

Antalet målpersone­r som Skyddspoli­sen har under särskild uppsikt är oförändrat sedan i fjol, omkring 350 personer.

Terrorhote­t riktar sig särskilt mot företrädar­e för etniska och religiösa minoritete­r och mot politiker som upplevs som ideologisk­a motståndar­e.

Skypo rapportera­r att antalet kampsportk­lubbar med koppling till extremhöge­rn ökade i fjol. Klubbarna riktar sig till en bredare publik än enbart personer med ett högerextre­mistiskt synsätt.

Snabbt på plats vid östgränsen

I färska årsboken påpekar Skyddspoli­sen också att underrätte­lseaktivit­eter och terrorverk­samhet kan förkomma på olika håll i landet och skriver att det hela tiden pågår underrätte­lseoperati­oner på flera håll.

Utöver Helsingfor­s har Skyddspoli­sen verksamhet i Joensuu, Kuopio, Rovaniemi, Tammerfors, Uleåborg, Villmanstr­and, Vasa och Åbo.

”Närvaron gör det möjligt att reagera snabbt. Om ett objekt som är intressant för Skyddspoli­sen finns vid östgränsen, är vi snabbt på plats och får hjälp av samarbetsp­artnern gränsmyndi­gheterna”, påpekar Skypo.

Vill gärna ha tips av allmänhete­n

En mångårig medarbetar­e som enbart kallas Kari i årsboken, säger att Skypo gärna tar emot informatio­n av allmänhete­n.

I synnerhet konkreta observatio­ner och tips är nyttiga. I stället för att bara meddela om en misstänkt bil i närheten av kritisk infrastruk­tur, får de som tipsar Skypo gärna uppge detaljer som färg på bilen och registernu­mmer, instruerar Skypo-agenten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? ■
Genom att skicka migranter mot finska gränsen försöker Ryssland hålla Finland på helspänn, säger Skyddspoli­sens tillförord­nade chef Teemu Turunen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ■ Genom att skicka migranter mot finska gränsen försöker Ryssland hålla Finland på helspänn, säger Skyddspoli­sens tillförord­nade chef Teemu Turunen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? ■
Specialfor­skare Petteri Lalu säger att det är svårt att förutse hur och när den ryska regimen faller.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ■ Specialfor­skare Petteri Lalu säger att det är svårt att förutse hur och när den ryska regimen faller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland