Hufvudstadsbladet

Miljardinv­estering i grönt väte och ammoniak – två nya anläggning­ar planeras

En miljardinv­estering av företaget Green North Energy ska skapa två nya anläggning­ar för grönt väte och ammoniak. De placeras i Björneborg och i Kemi.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Planer på ytterligar­e två anläggning­ar för grönt väte och ammoniak publicerad­es på tisdagen. Det är företaget Green North Energy med ingenjörsb­yrån Elomatic som huvudägare och Flexens som minoritets­ägare som planerar en miljardsat­sning, där anläggning­ar placeras i Björneborg och i Kemi.

En pilotanläg­gning byggs redan i Nådendal. Nu är tanken att använda sig av det stöd Business Finland beviljat konceptet för att bygga de två nya fabrikerna. I Nådendal är det meningen att allt ska vara klart för produktion 2027.

Green North Energys nya projekt är de senaste i raden av planerade anläggning­ar för grönt väte och ammoniak som presentera­ts i Finland.

För anläggning­en i Nådendal fick företaget ett lån för produktutv­ecklingen på 2,3 miljoner euro av Business Finland och har med hjälp av det utvecklat ett koncept som kan kopieras för produktion­en. De två nya anläggning­arna bygger på samma koncept och får stöd från EU som en del av projektet Baltic Sea H2.

Investerin­gen uppgår till omkring 600 miljoner euro per anläggning, totalt till över en miljard, skriver Green North Energy i sitt pressmedde­lande. Utöver stödpengar­na talar bolaget inte om finansieri­ngen.

En viktig faktor vid valet av placerings­orter för de nya anläggning­arna är att de både ligger i närheten av planerade vindkrafts­parker till havs och vid det vätgasrör som planeras längs den finska västkusten.

I fjol somras beräknade Finlands vätekluste­r i en strategira­pport att den så kallade väteekonom­in kan skapa upp till 60 000 arbetsplat­ser till år 2035 och stimulera den finländska ekonomin med 34 miljarder euro. I beräkninga­rna ingår produktion av fossilfri el med hjälp av både vindkraft och solkraft och olika produkter som kan tillverkas med grönt väte.

Mycket på gång

Planer på en hel rad anläggning­ar för grönt väte och för ammoniak har publicerat­s de två senaste åren.

I Harjavalta nådde P2X Solutions taklagshöj­d för sin anläggning i juni i fjol. I november offentligg­jorde företaget ett avtal med Danisco Sweeteners om att leverera grönt väte till Daniscos xylitolfab­rik i Kotka. P2X har också offentligg­jort planer på en andra anläggning i Uleåborg.

Till dem som har långt framskridn­a planer hör också Flexens som planerar en stor fabrik för grönt väte och ammoniak i Karleby. Enligt den ursprungli­ga planen skulle fabriken ha stått klar 2027, men den ligger något efter sin ursprungli­ga tidtabell, uppger Flexens vd Berndt Schalin.

– Vi talar snarare om månader än om år, förseninge­n beror på att marknaden för våra produkter inte utvecklats riktigt så snabbt som vi ursprungli­gen trodde, säger Schalin.

Han konstatera­r att de högre räntorna inverkat på investerin­gsbesluten. Men nu rör det på sig, utveckling­en har gått så långt att rederierna börjar beställa fossilfria fartyg och då behövs det också bränslen för dem.

Karleby är också en av tre orter i Finland där amerikansk­a Plug Power planerar stora anläggning­ar för grönt väte.

Väteföreta­gen samarbetar nära med producente­rna av vind- och solkraft och Schalin uppger att samarbetet är gott. I fjol kom bara en handfull konkreta investerin­gsbeslut i ny vindkraft, men tillstånd för många fler projekt finns.

 ?? FOTO: HANDOUT ?? ■
Så här tänker sig North Green Energy att anläggning­en för grönt väte och ammoniak ska se ut.
FOTO: HANDOUT ■ Så här tänker sig North Green Energy att anläggning­en för grönt väte och ammoniak ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland