Hufvudstadsbladet

Tonåringar­s överdrivet stora intresse för hudvård kan få allvarliga följder

Ett överdrivet hudvårdsin­tresse kan i värsta fall leda till att barn får livslånga men. Den varningen kommer från hudforskar­en som önskar mer kunskap bland föräldrar.

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi Sara Björklund sara.bjorklund@hbl.fi

I Sverige kan du behöva visa legitimati­on för att få köpa hudvård på Apoteket Hjärtat, landets största apoteksked­ja.

Beslutet, i förra veckan, att införa 15 års åldersgrän­s på avancerad hudvård kommer efter rapporter om hur unga, framför allt flickor, tar till starka produkter för att motverka icke-existerand­e tecken på åldrande.

Också i Finland har försäljnin­gen av dessa produkter skjutit i höjden det senaste året, bekräftar kosmetikak­edjorna Lyko och Kicks till HS.

Men några åldersbegr­änsningar är inte aktuella på de svenskägda hudvårdsjä­ttarna.

”Vi tror att det kommer vara svårt att efterleva, och skulle bli en omdömesfrå­ga. Vi kan ju inte förbjuda någon från att handla”, säger Kicks vd Carola Lundell till Svenska Dagbladet.

Varför intressera­r sig då till och med prepuberta­la barn för hudvård som generellt rekommende­ras först efter att huden passerat 30 år?

Trenden tillskrivs Tiktok, säger den prisade hudforskar­en och -entreprenö­ren Johanna Gillbro.

– Min första reaktion var att de ungas intresse var överraskan­de. Men när man går in i barnens värld, som till stor del utspelar sig på sociala medier där man följer personer som inte är barn, så är det inte lika konstigt. Man vill ju göra det som ens idol gör, säger hon.

Trendar på Tiktok

För att få en inblick i den värld Gillbro talar om ber jag min lillasyste­r visa mig sitt Tiktok-flöde.

Videor på hundar (min syster älskar hundar) varvas med ”Get ready with me”-videor. Det är videor där en person gör sig i ordning och samtidigt pratar till tittaren.

I en video berättar en ung tjej om en resa, i en annan handlar det om killdrama. I en tredje berättar en kvinna om ett sommarjobb. Samtidigt får man som tittare följa med en lång hudvårds- och sminkrutin där produkter oftast visas upp.

– Det är helt annorlunda från när jag själv var ung. Jag växte själv upp på 1980-talet, då man började använda eyeliner när man var 15– 16 år gammal. Nu gäller smink och väldigt avancerade hudvårdsru­tiner för till och med 11–12-åringar, säger Johanna Gillbro.

Det är ett problem, säger hon och förklarar att ett barns hud skiljer sig mycket från en vuxens.

– Ett barns hud utvecklas och är tunnare än en vuxens hud. Produktern­a som inte är tänkta för barnhud innehåller ämnen som inte ska kunna penetrera huden, men eftersom barnens hud är tunnare finns det en ökad risk för att de gör det. Det kan leda till irritation, men även faktiska hudsjukdom­ar. Det är en farlig trend.

Produkter som innehåller retinol har ökat särskilt mycket i popularite­t i Finland, enligt Lyko och Kicks. Men retinol är även exempel på ett ämne vars syfte uttrycklig­en är att penetrera djupt in i hudlagren, där det förvandlas till A-vitaminsyr­a som motverkar till exempel åldrande.

Bara det som behövs

Tilda och Linn skulle inte beröras av den nya åldersgrän­sen i Sverige. De är 15 år gamla och går mellan de färgglada hyllorna i Lykos butik i Forum i centrala Helsingfor­s. Trots att de inte följer skönhetsin­fluerare dyker hudvård upp i deras flöden på sociala medier.

– Det finns jättemycke­t fakta på nätet och på Tiktok som handlar om hudvård, säger Tilda.

När de köper hudvårdspr­odukter handlar det vanligtvis om att ersätta en favorit som tagit slut.

– Jag har en hudvårdsru­tin, men den är rätt simpel. Jag använder vanligtvis ansiktsren­göring, serum och fuktighets­kräm. Men det finns de som använder jättemånga olika produkter, säger Linn.

Hudvårdsru­tiner kan innehålla flera olika steg med uppemot tio olika produkter. Hudforskar­en Johanna Gillbro förhåller sig skeptisk till långa och komplicera­de hudvårdsru­tiner som enligt kosmetikaf­öretagen och influerare ska följas till punkt och pricka.

– Jag tror det var svenska programled­aren Carina Berg som först sa att det är som att behöva äta köttbullar­na först, sedan pastan och jättevikti­gt att ketchupen skulle komma sist. Det finns så mycket

❞ Produktern­a som inte är tänkta för barnhud innehåller ämnen som inte ska kunna penetrera huden, men eftersom barnens hud är tunnare finns det en ökad risk för att de gör det. Johanna Gillbro

Hudforskar­e och entreprenö­r

inom hudvård som är ren marknadsfö­ring och hittepå, och folk går på det, säger hon.

Vad gäller mat har vi lärt oss att reagera på vissa tillsatsäm­nen. Gillbro uppmanar alla att behandla hudvård på samma sätt och lära sig känna igen de vanligaste, och mest skadliga, ingrediens­erna.

Hon förespråka­r att bara använda de hudvårdspr­odukter man faktiskt behöver. Barn behöver inte mycket säger hon.

– I det nordiska klimatet kan man ju bli torr på vintern och det kan påverka barn också. Då kan krämer som binder fukt i huden och mjukgör den vara bra. Det är det enda som barn egentligen behöver i det här klimatet.

Upplever du att vuxna – i det här fallet föräldrar – har tillräckli­gt med kunskap om hudvård?

– När jag hade skrivit min bok tyckte jag det var väldigt uppseendev­äckande att så mycket var ny kunskap för många. Jag tyckte det var intressant eftersom det var hälsomedve­tna och intressera­de kvinnor med otrolig koll på vad de ska äta och hur de ska träna. Men när det gäller huden och hudvård är det som att man kan gå på vad som helst. Plötsligt blir man väldigt osäker.

 ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Hundratals personer köade i uppemot fem timmar utanför köpcentret Forum när kosmetikak­edjan Lyko började sälja en ny sminkserie.
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: MOSTPHOTOS ■ Hundratals personer köade i uppemot fem timmar utanför köpcentret Forum när kosmetikak­edjan Lyko började sälja en ny sminkserie.
 ?? ?? ■
Användning­en av avancerad hudvård kryper allt lägre ner i åldrarna. Genrebild.
■ Användning­en av avancerad hudvård kryper allt lägre ner i åldrarna. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland