Hufvudstadsbladet

Finland och Sverige lotsar Ukraina mot EU-medlemskap

Samtidigt som EU måste stödja Ukraina militärt ska Finland och Sverige lotsa Ukraina mot EU-medlemskap, säger ländernas utrikesmin­istrar.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Finland och Sverige fortsätter att driva på ett massivt europeiskt militärt och finansiell­t stöd för Ukraina. Samtidigt ska de båda länderna också hjälpa Ukraina på dess väg mot ett EU-medlemskap.

Det budskapet förde utrikesmin­istrarna Elina Valtonen och Tobias Billström fram när de träffades under ett utrikes- och säkerhetsp­olitiskt seminarium på Hanaholmen på tisdagen.

Finland och Sverige ser det inte bara som en solidarite­tsgärning att hjälpa Ukraina att försvara sig mot den ryska invasionen, utan också som ett sätt att stärka säkerheten i hela Europa.

Beträffand­e EU-medlemskap­et har Ukraina redan gjort många framsteg, och både Finland och Sverige är beredda att hjälpa på traven.

– Ukrainas EU-medlemskap är ett viktigt och nödvändigt steg. Återuppbyg­gnaden i Ukraina går hand i hand med de reformer som behövs för medlemskap­et. Vi ser stora framsteg, i synnerhet med beaktande av att kriget pågår, säger Valtonen.

Hon anser att Ukraina måste fokusera på att stärka de demokratis­ka institutio­nerna och rättsstats­principen, och utveckla en fungerande marknadsek­onomi som tål konkurrens på den inre marknaden. Korruption­en måste avvecklas.

– Jag är övertygad om att Ukraina har viljan och motivation­en att vidta de åtgärderna. EU kommer att bli starkare med Ukrainas medlemskap, säger hon.

Ukraina behöver mer vapen

Tobias Billström säger också att Ukraina har gjort betydande framsteg i sitt EU-närmande, och att Ukraina nu står närmare EU än någonsin.

– Det är vår plikt att fortsatt stödja Ukraina militärt, politiskt och ekonomiskt, säger han.

Då ett slut på kriget inte syns till infinner sig frågan om Ukraina kan bli EU-medlem trots att landet inte kontroller­ar hela sitt territoriu­m. Det är att börja nysta i fel ända, resonerar Billström:

– Att fortsätta satsa på militär hjälp står inte i konflikt med hjälpa Ukraina mot ett medlemskap. Tvärtom är det två parallella spår. Finland och Sverige ska hjälpa Ukraina framåt på den stigen.

Det Ukraina ändå behöver mest akut för att kunna fokusera på en västorient­ering är mer krigsmater­iel, ammunition och resurser för att besegra Ryssland. Den bedömninge­n gör Olha Stefanisjy­na, Ukrainas biträdande minister för euroatlant­isk integratio­n.

– Vi behöver fred i Europa. Tyvärr behöver vi mer ammunition, och mer militärt stöd. Europa får inte låta Ukraina bli gisslan för en politisk process i olika EU-länder, säger hon.

Solidarite­ten skiftar

Därmed ringar hon in en stor utmaning: att den politiska viljan att stödja Ukraina inte är nära på lika stark i hela unionen som i Finlands eller Sveriges regeringar. EUparlamen­tarikern Ville Niinistö (Gröna) säger att EU måste göra mer.

– Det sägs att EU ska stödja Ukraina så länge som möjligt, fast vi ska stödja Ukraina så mycket som möjligt, säger han och varnar för att en långvarig underfinan­siering bara drar ut på kriget.

Kollegan Nils Torvalds (SFP) kommer ändå med några ”obehagliga sanningar”, som han uttrycker det:

– EU saknar lite av politiskt ledarskap. Och så är pengarna slut. Ukraina har rätt att förvänta sig politiskt ledarskap från EU, säger han.

Torvalds hävdar att det inte finns utsikter för EU:s budget ska växa, och därmed blir utmaningen att unionens ledare ska prioritera om den, så att försvar och säkerhet, inklusive Ukrainastö­d, inte underfinan­sieras.

Valtonen: Vapenvila nu

Förutom Ukraina måste omvärlden fokusera på Mellanöste­rn. Med anledning av FN:s säkerhetsr­åds resolution om en omedelbar vapenvila säger Elina Valtonen att en omedelbar vapenvila i bästa fall kunde öppna för en långvarig vapenvila.

– En ovillkorli­g förutsättn­ing är att gisslan friges, säger hon och riktar budskapet till den terrorstäm­plade organisati­onen Hamas.

– Då kunde man sikta på en tvåstatslö­sning och bestående fred. Det vore viktigt för Mellanöste­rn och hela världen.

På pressträff­en får Valtonen också en fråga om regeringen­s kontrovers­iella propositio­n om förfarande­t vid den finska östgränsen, inklusive förslaget att negligera asylrätten på grund av att Ryssland annars befaras utnyttjar migranter från tredje land för att pressa Finland.

– Vi söker effektiva sätt att påverka den fientliga ryska hybridoper­ationen. Vi känner till spänningar­na mellan propositio­nen och internatio­nell rätt och EU-lagar, säger hon men hävdar att regeringen fått massor av stöd och förståelse för sin ambition.

– Vi söker lagstiftni­ngsvägen lösningar för att påverka, och vi ska ta beslut efter att vi gått igenom remissvare­n. Vår analys är att Finlands nationella säkerhet är hotad, därför måste vi agera. Finlands östgräns är också EU:s, Natos och Schengenom­rådets yttre gräns.

❞ Att fortsätta satsa på militär hjälp står inte i konflikt med hjälpa Ukraina mot ett medlemskap. Tvärtom är det två parallella spår. Finland och Sverige ska hjälpa Ukraina framåt på den stigen.

Tobias Billström Sveriges utrikesmin­ister

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström och Finlands utrikesmin­ister Elina Valtonen betonar vikten av att Europa helhjärtat fortsätter stödja Ukraina, både militärt och för att Ukraina ska kunna bli EU-medlem så snabbt som möjligt.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström och Finlands utrikesmin­ister Elina Valtonen betonar vikten av att Europa helhjärtat fortsätter stödja Ukraina, både militärt och för att Ukraina ska kunna bli EU-medlem så snabbt som möjligt.
 ?? LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/- ?? ■
EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds säger att EU saknar ledarskap och pengar som behövs för att hjälpa Ukraina fullt ut.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/- ■ EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds säger att EU saknar ledarskap och pengar som behövs för att hjälpa Ukraina fullt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland