Hufvudstadsbladet

Fartyg ropade mayday före krock med jättebro

En lång stålbro i Baltimore i östra USA har kollapsat sedan ett fartyg från danska Maersk kört in i den. Flera personer saknas. Enligt Marylands guvernör hade fartyget innan kraschen drabbats av strömavbro­tt och utropat mayday.

-

– En hemsk olycka, säger USA:s president Joe Biden, enligt AFP.

På övervaknin­gsfilmer syns det stora fraktfarty­get köra in i en bropelare vid 01.30-tiden på natten lokal tid. På bara några sekunder går stålbron i bitar och faller ned i vattnet.

– Det är extremt allvarligt, sade Kevin Cartwright, talesperso­n vid Baltimores räddningst­jänst, till TT kort efter att bron rasat.

Kollisione­n föregicks av ett strömavbro­tt på fartyget, och besättning­en ropade mayday, säger Marylands guvernör Wes Moore enligt lokala medier.

– De här personerna är hjältar. De räddade liv, säger Moore om besättning­en, vars nödrop gjorde det möjligt att begränsa trafiken på bron strax före kraschen.

När olyckan ägde rum befann sig flera arbetare på bron för att laga potthål – flera av dem saknas fortfarand­e.

❞ De här personerna är hjältar. De räddade liv. Wes Moore Marylands guvernör

Kyligt i vattnet

Minst sju personer och flera fordon hamnade i Patapscofl­oden. Räddningsb­åtar och flera dykare söker igenom vattnet i ett stort område runt resterna av bron. Ekolod, undervatte­nsdrönare och värmekamer­or används i sökandet. Två personer har lyfts ur vattnet, en av dem vårdas på sjukhus med svåra skador.

– En ofattbar tragedi, säger Baltimores borgmästar­e Brandon Scott på olycksplat­sen.

Strömt vatten samt kyla försvårar räddningsa­rbetet.

Joe Biden säger att bron ska repareras så fort som möjligt, men att det kan "ta ett tag". Presidente­n lovar också att skicka alla federala resurser som behövs.

Wes Moore har utlyst katastroft­illstånd, enligt rapporter i amerikansk­a medier.

Fartygstra­fiken in och ut från Baltimore hamn, som är mycket viktig för USA:s bilexport, har ställts in tills vidare.

Fraktfarty­get Dali, registrera­t i Singapore och chartrat av danska Maersk, ska vid olyckstill­fället just ha avgått från Baltimores hamn med destinatio­n Sri Lanka.

Ingen ur besättning­en är skadad, enligt uppgifter från rederiet i Singapore.

Längsta bron i området

Bron i fråga, Francis Scott Key Bridge, är den längsta i området. Den är en av flera vägförbind­elser mellan USA:s huvudstad Washington DC och New York, och raset befaras innebära stora problem i påsktrafik­en. Högbrodele­n är i stål och öppnades för trafik 1977.

Bron är uppkallad efter juristen och poeten Francis Scott Key, som 1814 skrev dikten som senare tonsattes och blev USA:s nationalså­ng "The Star-Spangled Banner".

 ?? FOTO: WJLA VIA AP/TT ?? ■
Fören på fartyget Dali efter olyckan.
FOTO: WJLA VIA AP/TT ■ Fören på fartyget Dali efter olyckan.
 ?? FOTO: WJLA VIA AP/TT ?? ■
Som ett gigantiskt plockepinn har Francis Scott Key Bridge gått i bitar efter påkörninge­n av skeppet Dali.
FOTO: WJLA VIA AP/TT ■ Som ett gigantiskt plockepinn har Francis Scott Key Bridge gått i bitar efter påkörninge­n av skeppet Dali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland