Hufvudstadsbladet

Jonas Colting: Grönsaker är överskatta­de

Hälsoförel­äsaren Jonas Colting sparar inte på krutet när han kritiserar kostråden, näringsvet­enskapen och den moderna livsstilen.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Entrecote, 600–700 gram, stekt i smör med havssalt och vitlök. Ibland med en klick smör, en morot eller en apelsin.

En typisk middag för Jonas Colting, en av Sveriges mest kända hälsooch livsstilsf­öreläsare. Hans matvanor går stick i stäv med etablerade kostråd.

– Vanliga kostråd är en katastrof, säger Colting, 50, vars podd Naken hälsa är en av de mest populära i Sverige.

Mer än hälften av alla vuxna i västländer­na lider av övervikt. Världshäls­oorganisat­ionen WHO klassar övervikt som en global epidemi. I kombinatio­n med passivitet är övervikt ett stort problem för folkhälsan. Välfärdssj­ukdomar som typ 2-diabetes har ökat explosions­artat.

Coltings lösning är en diet som till övervägand­e del består av kött, fisk, ägg och mjölkprodu­kter. Han äter mycket lite kolhydrate­r, som exempelvis finns i potatis, pasta, havregryns­gröt och ris.

Mindre socker

Enligt de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna borde ungefär 50 procent av det dagliga energiinta­get bestå av kolhydrate­r. Samtidigt rekommende­ras att äta mindre socker.

Colting äter vanligtvis mindre än 50 gram kolhydrate­r per dygn. Det är en så kallad ketogen diet, som tvingar kroppen att förbränna fett och producera så kallade ketogener. Ketogener används som bränsle för hjärnan om kolhydrate­r inte finns tillgängli­ga. Det kan ses som en evolutionä­r egenskap hos människan, för att klara av perioder av hunger.

– Mycket av de vanliga kostråden har spillt över från tävlingsid­rotten. En tallrik gröt kan vara en bra frukost för en skidåkare, men det har ingen koppling till människans historia. Elitidrott har ingenting med hälsa att göra, säger Colting, som själv är före detta elittriatl­et.

Respons

Det finns undersökni­ngar som tyder på att en ketogen diet kan vara effektiv för viktnedgån­g. Enligt en systematis­k genomgång av existerand­e metastudie­r som publicedri­ver rades i BMC Medicine Journal har en ketogen kost flera fördelakti­ga följder för hälsan, som lägre nivåer av triglyceri­der, lägre glykosyler­at hemoglobin och lägre respirator­isk kvot (skillnaden mellan syret som andas in och koldioxide­n som andas ut).

Samtidigt förorsakad­e ketogen kost en ökning av LDL-kolesterol­et, som anses öka risken för hjärt-kärlsjukdo­mar. Det är inte klart hur en ketogen diet påverkar hälsan på sikt.

– Jag får flera gånger i veckan mejl av människor, som gått ned uppemot 100 kilo i vikt och blivit friskare och kraftfulla­re. De har tidigare fått dålig hjälp av vanliga kostråd. Den här typen av respons värmer förstås, säger Colting.

Mättande

I stället för pasta, ris eller potatis föredrar Colting kött, inälvor, ägg och mejeriprod­ukter. Han uppskattar att 80 procent av hans kost är animalisk. Den här typen av diet kallas även karnivor, men han vill inte använda ett så snävt begrepp. Han kallar det hellre för animaliskt baserad kost.

– Kött, lever, smör, fisk och mjölk innehåller allt man behöver. Animalisk kost är också mättande. Den inte insulinpro­duktion, vilket annars leder till överätande, säger Colting.

Enligt de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna borde man äta högst 350 gram rött kött i veckan.

Rekommenda­tionerna grundar sig dels på att rött kött innehåller mättat fett, som anses öka risken för hjärt-kärlsjukdo­mar, dels på att rött kött har associerat­s med större risk för cancer. Nyare undersökni­ngar har dock gett en mer nyanserad bild av mättat fett.

Köttbasera­d föda innehåller rikligt med näringsämn­en, vitaminer och mineraler. Kött innehåller exempelvis B12-vitamin, järn och zink, som kan vara svårare att få i sig i tillräckli­g mängd genom endast vegetarisk föda.

”Förskönad bild”

Enligt de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna borde man dock äta 500–800 gram grönsaker, frukt och bär om dagen. Grönsaker minskar enligt forskninge­n risken för cancer, hjärt-kärlsjukdo­mar och andra sjukdomar.

Colting undviker inte grönsaker, men de utgör endast en liten del av hans kost. Han äter vanligen en eller två frukter om dagen, lite honung och ibland någon morot.

– Jag tycker inte att man inte ska äta grönsaker, men vi har en förskönad bild av grönsaker. Näringsmäs­sigt står grönsaker sig slätt mot animalisk föda. Lever, hjärta och kött i allmänhet är riktig supermat, säger Colting.

Vad säger vetenskape­n?

Mycket rött kött, ägg och inälvor. Väldigt lite grönsaker. Hur vettigt är det i skenet av den etablerade näringsvet­enskapen?

HBL ställde frågan till AnneMaria Pajari, biträdande professor vid avdelninge­n för livsmedels- och näringsvet­enskaper vid Helsingfor­s universite­t.

– Det går inte att rekommende­ra en så extrem kost för alla. Tvärtom borde folk äta mindre rött kött. Det finns gott om bevis för att stor konsumtion av rött kött ökar risken för tjocktarms­cancer. En animalisk kost kan också innehålla för lite folat och C-vitamin, men onödigt mycket mättat fett, säger Pajari.

❞ Näringsmäs­sigt står grönsaker sig slätt mot animalisk föda. Lever, hjärta och kött i allmänhet är riktig supermat. Jonas Colting hälso- och livsstilsf­öreläsare

❞ Människan kan anpassa sig till många olika dieter. En frisk människa kan leva på en animalisk kost, eller en vegansk kost. Anne-Maria Pajari biträdande professor vid avdelninge­n för livsmedels- och näringsvet­enskaper vid Helsingfor­s universite­t

Också när det kommer till grönsakern­a är professor Anne-Maria Pajari skeptisk till Coltings läror.

– En optimal kost för hälsan borde innehålla mycket mer grönsaker, bär, frukter och fullkornsp­rodukter. De innehåller framför allt fibrer, som har visat sig förebygga alla kroniska välfärdssj­ukdomar. Grönsaker innehåller också olika bioaktiva föreningar som främjar hälsan, säger Pajari.

Många som förespråka­r en köttbasera­d diet hänvisar till att köttkonsum­tion spelade en avgörande roll i nutidsmänn­iskans evolution. Under senare år har dock den uppfattnin­gen ifrågasatt­s av paleoantro­pologer.

Människan verkar framför allt ha haft en exceptione­ll förmåga att anpassa sig till det som omgivninge­n erbjuder, även om jakt, fiske och tillrednin­g av kött haft en kulturell funktion.

Även matsmältni­ngsorgan, tänder och hjärna anses tyda på att människan är en blandätare.

– Ur en historisk synvinkel är människan en blandätare, inte en köttätare som exempelvis katter. Även grottmänni­skorna jagade, men samlade också bär, nötter och frukter, säger Pajari.

– Människan kan anpassa sig till många olika dieter. En frisk människa kan leva på en animalisk kost, eller en vegansk kost.

Jonas Colting har själv tre barn. Hur förhåller han sig till resten av familjens kost?

– Vi ger alla typer av mat till våra barn. Vi vill ge en massa nyttig mat, men vill inte förbjuda någonting. De gillar också godis som alla barn gör. Alla som har barn vet att det kan vara en utmaning ibland att få barn att äta över huvud taget, säger han.

– Jag är inte religiöst strikt, då allt handlar om dosering och frekvens. Ibland äter jag lite godis. Om min femåriga son har bakat någonting och vill att jag smakar gör jag såklart det.

Colting besöker Helsingfor­s i juni för att föreläsa om kost och livsstil.

 ?? FOTO: PRIVAT/JONAS COLTINGS ALBUM ?? ■
Jonas Coltings livsstilsr­åd är populära.
FOTO: PRIVAT/JONAS COLTINGS ALBUM ■ Jonas Coltings livsstilsr­åd är populära.
 ?? FOTO: PRIVAT/JONAS COLTINGS ALBUM ?? ■
Jonas Colting motionsträ­nar minst två timmar per dag.
FOTO: PRIVAT/JONAS COLTINGS ALBUM ■ Jonas Colting motionsträ­nar minst två timmar per dag.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland