Hufvudstadsbladet

NHL föder nya stjärnor som tar för sig på isen

NHL föder nya stjärnor och den här säsongen utgör inget undantag. HBL tar en titt på 5-i-topp som fått sina genombrott den här säsongen.

- Källor: Hockeynews.com, sportsnet.ca, nhl.com. Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Connor Bedard, Chicago Blackhawks

57 matcher, 21+34, -37

Connor Bedard har gjort en strålande säsong i en klubb som håller till i NHL:s bottenskik­t. 18åringen, som också varit skadedrabb­ad, är utrustad med ett mycket bra handledssk­ott som gett resultat. Bedard jobbar också hårt i defensiven, även om plusminust­atistiken är bedrövlig för Bedard. I ett Chicago Blackhawks som bygger för framtiden är Bedard en viktig pusselbit. Har ett treårigt kontrakt på 12,4 miljoner euro som håller honom kvar i ”The Windy City” fram till 2026.

Brock Faber, Minnesota Wild

71 matcher, 7+33, +5

Brock Faber räknas som en debutant trots att han i fjol spelade sex slutspelsm­atcher för Wild. Försvarare­n har gjort en briljant säsong i Wilds bakre led och är en av de hetaste kandidater­na att ta hem Calder Trophy, som ges till den bästa nykomlinge­n. Klockas för en speltid på nästan 25 minuter per match, vilket vittnar om hans betydelse för Wild som slåss om en slutspelsp­lats. Många tror att Faber är en av ledargesta­lterna i USA:s OS-lag 2026.

Luke Hughes, New Jersey Devils

72 matcher, 8+31, -20

Även Luke Hughes fick känna på NHL-hetluften i fjol. Precis som Faber i Minnesota har Hughes en stor betydelse för New Jersey och noteras för drygt 21 minuter per match i speltid. Devils kastar honom friskt in i den första powerplayf­ormationen och det har burit frukt. Försvarare­n Hughes är tillsamman­s med en annan nykomling i Devils, Simon Nemec, en viktig kugge också under kommande säsongerna.

Marco Rossi, Minnesota Wild

71 matcher, 20+17, +3

Österrikar­en från Feldkirch är den klart hetaste av de europeiska spelare som nu fått sitt genombrott. Marco Rossi gör sin första hela säsong efter att de två tidigare säsongerna pendlat mellan farmlaget Iowa Wild och Minnesota. Rossis statistik är fin också mot den bakgrunden att han inte fått hålla till i en permanent kedja. Sammansätt­ningen byts ofta ut.

Logan Cooley, Arizona Coyotes

71 matcher, 13+21, -15

Även i Phoenix är man inne i en process med att bygga ett lag för framtiden och i det pusslet är 19åriga Logan Cooley en viktig spelare tillsamman­s med 20-åriga Dylan Guenther. Cooley fick en trög start på sin debutsäson­g och blev ofta av med pucken. Han hade också problem med fysiken. Cooley har ändå fått tillbaka självförtr­oendet, vilket gett honom extra styrka. Nu vågar Cooley ta för sig på isen och spela också fysiskt hårdare.

Nordiska spelarna

Bland de nordiska spelare som fått sina genombrott eller är nära en fullträff, bör svensken Leo Carlsson och finländare­n Valtteri Puustinen lyftas fram.

Leo Carlsson som draftades som andra efter Connor Bedard i draften 2023, har gjort en bra säsong i bottenlage­t Anaheim. Carlsson har bevisat att han kan spela på olika positioner, både som ytter och center. Carlsson har också haft det motigt och dragits med skador. Trots vissa skavanker kan Carlsson vara nöjd.

Valtteri Puustinen har gjort det som många finländska spelare inte har ork eller lust med – att tålmodigt spela i AHL i väntan på en plats i solen. Valtteri Puustinen har den här säsongen fått chansen i Pittsburgh Penguins som haft en tung säsong.

Puustinen spelar energiskt och uppoffrand­e. Det blir intressant att se hurdan framtid han har i klubben där många trotjänare­s bästa speldagar börjar vara till ända.

 ?? FOTO: MICHAEL REAVES/LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES FOTO: DARRYL WEBB/TT- ?? ■
Logan Cooley hör till en av Phoenix viktigaste spelare.
FOTO: MICHAEL REAVES/LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES FOTO: DARRYL WEBB/TT- ■ Logan Cooley hör till en av Phoenix viktigaste spelare.
 ?? AP FOTO: NOAH K. MURRAY/TT-AP ?? ■
Luke Hughes har fått mycket istid i powerplay för New Jersey Devils.
AP FOTO: NOAH K. MURRAY/TT-AP ■ Luke Hughes har fått mycket istid i powerplay för New Jersey Devils.
 ?? FOTO: GENE J. PUSKAR/TT-AP ?? ■
Valtteri Puustinen har fått sitt genombrott i Pittsburgh Penguins.
FOTO: GENE J. PUSKAR/TT-AP ■ Valtteri Puustinen har fått sitt genombrott i Pittsburgh Penguins.
 ?? ?? ■
Connor Bedard har varit en av ljuspunkte­rna i Chicago Blackhawks mörka säsong.
■ Connor Bedard har varit en av ljuspunkte­rna i Chicago Blackhawks mörka säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland