Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga Helmi vill vinna The voice of Finland

Helmi Tammenpääs resa i The voice of Finland fortsätter – trots att hon aldrig ens sökte in till tävlingen.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Helmi Tammenpää chockades när hon plötsligt fick ett mejl i somras som välkomnade henne till audition i musiktävli­ngen The voice of Finland, ett program hon inte ens brukat titta på.

Det var kompisen Emma som hade anmält henne i smyg, vilket nu visat sig vara ett bra drag. Tammenpää gick nämligen vidare från den så kallade knockout-fasen i tävlingen i söndags – och är därmed en av deltagarna som får uppträda under programmet­s direktsänd­a shower på Logomo i Åbo i april.

– Det känns helt crazy! Jag är jättetagga­d inför att få uppträda live, säger Tammenpää.

I söndagens avsnitt framförde hon Mark Ronsons låt Don't leave me lonely, tidigare i tävlingen har hon också sjungit Keanes klassiker Everybody's changing och New York av Paloma Faith.

Trots att Tammenpää inte gått runt och aktivt drömt om att en dag medverka i programmet är hon både glad och tacksam över att hennes vän ledde in henne i tävlingen.

Så pass mycket av en vinnarskal­le är hon att siktet utan tvekan är inställt på att lyckas kvala in till det stundande finalskede­t – och vinna hela rubbet.

– Jag älskar att uppträda och min nästa låt kommer vara suverän. Det känns som att viljan att vinna bara växer, säger Tammenpää som inte får avslöja vilken låt det handlar om.

Karisman spelar roll

Tammenpää tävlar tillsamman­s med tre andra deltagare under Arttu Wiskaris ledning i programmet. Och förberedel­serna inför nästa skede är i full gång: hon övar så klart på låten hon ska framföra, men funderar också över vilka känslor och stämningar hon vill förmedla på scenen.

– Det är inte bara sången som är viktig, utan hela karisman under uppträdand­et spelar roll, säger Tammenpää som uppträder nästa gång under showen den 12 april i tävlingen.

Det talas ibland om att det inte går att tävla i musik. Vad tycker du som nu medverkar i en av Finlands populärast­e musiktävli­ngar, är det rimligt att tävla mot andra om vem som sjunger bäst?

– Det där är en svår fråga eftersom alla har sin egen stil och alla har olika röster. Och det kommer alltid finnas olika åsikter om vem som är bäst. Ibland känns det kanske inte rättvist, och det är knepigt att jämföra sångare. Men ibland finns det också sådana som är överlägset bäst, det finns jättemånga bra sångare i den här tävlingen, säger Tammenpää.

Hur ser då hennes vinstchans­er ut? Så här tänker hon själv om den saken:

– Jag tror nog på mig själv, om man får säga så. Jag hoppas att jag kommer vidare till nästa steg i alla fall.

Under tävlingens gång har Tammenpää märkt att musiken är något hon gärna skulle vilja satsa på inför framtiden, och säger att det vore häftigt om medverkan i programmet kunde leda till att en musikkarri­är tar fart i någon form.

Kommer du sjunga någon låt på svenska i programmet?

– Kanske, kanske inte. Det vet jag faktiskt inte ännu. Allt är inte bestämt.

I fjol lyckades Åbobon Emmi Saunders ta sig till final i tävlingen, som vanns av Onni Kivipelto.

Den tredje och fjärde knockout-rundan av tävlingen ska ännu avgöras, och avsnitten släpps på Ruutu den 29.3 och 31.3 klockan 20.00. Årets säsong är den trettonde i ordningen.

❞ Jag tror nog på mig själv, om man får säga så. Jag hoppas att jag kommer vidare till nästa steg i alla fall.

 ?? FOTO: SAKU TIAINEN ?? ■
Helmi Tammenpääs äventyr i The voice of Finland går vidare.
FOTO: SAKU TIAINEN ■ Helmi Tammenpääs äventyr i The voice of Finland går vidare.
 ?? FOTO: SAKU TIAINEN ?? ■
Helmi Tammenpää (till höger) tävlar i Arttu Wiskaris (mitten) lag i årets upplaga av The voice of Finland. Hennes lagkamrate­r heter Jaromir Jokinen, Mira Taskinen och Juha Valiaho.
FOTO: SAKU TIAINEN ■ Helmi Tammenpää (till höger) tävlar i Arttu Wiskaris (mitten) lag i årets upplaga av The voice of Finland. Hennes lagkamrate­r heter Jaromir Jokinen, Mira Taskinen och Juha Valiaho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland