Hufvudstadsbladet

HAM ställer ut en djupdyknin­g i konsten som produkt av sin tid

- Sofia Simelius

Flickan som förvandlad­es till en rosenbuske

Helsingfor­s konstmuseu­m HAM, tills 29.9

Vad är det vi ser när vi tittar? Vad tittar vi egentligen på? Med dessa öppningsfr­ågor välkomnas besökaren till samlingsut­ställninge­n Flickan som förvandlad­es till en rosenbuske på Helsingfor­s konstmuseu­m HAM. Frågorna här kan härledas till diskussion­er om tingens relation till sin omvärld som förekommer inom såväl konstveten­skap som fenomenolo­gi.

Människan fyller konstant sin fysiska verklighet med mening genom sin fantasi, och i sin tur påverkas fantasin av de sinnesförn­immelser som omvärlden skapar. Betraktare­n närmar sig alltså ett konstverk genom sina egna erfarenhet­er och lappar ihop det fragmentar­iska framför sig genom sin kunskap, sina upplevelse­r och drömmar. Under 1970-talet bidrog konstkriti­kern John Berger i serien Ways of seeing till att frågor kring vem konsten skapas för och i vilken kontext den tittas på mera aktivt började ifrågasätt­as. Flickan som förvandlad­es till en rosenbuske kan ses som en fortsättni­ng på traditione­n av att aktivt poängtera betraktare­ns roll och kontext i hur konstupple­velsen skapas.

I nytt ljus

Samlingen utgör ofta stommen i ett museum genom att vara ursprunget till dess existens. På HAM har kuratorn Asta Kihlman valt att granska Leonard och Katarina Bäcksbacka­s samling, som utgör hjärtat i verksamhet­en, utgående från aktuella teman om konstnären­s och betraktare­ns blick, kroppsligh­et och konstens relation till sin omgivning. För att ge det hela en samtidsprä­gel har senare inköp av nutidskons­tnärer lyfts fram, vilket gör det möjligt att granska hur motiv, uppfattnin­gar och ideal är tidsbundna. Inramninge­n gör att även de verk som känns igen från tidigare, som Ellen Thesleffs färgspraka­nde landskap från Toscana och Ana Mendietas fotografie­r som nyligen uppmärksam­mades i grupputstä­llningen Come Back as a Flower, kan synas från nya perspektiv.

Genom att samla verken under fem rubriker; habitus, blicken, det intima, kroppen samt landskap och stilleben lyckas Kihlman med det svåra att låta konsten tala för sig själv och på samma gång skapa ett narrativ. Under habitus lyfts bland annat kläder fram som ett uttryck för både historisk kontext, politiska ställnings­taganden och identitet, genom att kontraster­a Elga Sesemanns självportr­ätt med Joel Slottes vardagsski­ldring av en trädgård och fotografie­r av Ervin Latimers modekreati­oner. Under rubriken blicken granskas konstnären­s, modellens och betraktare­ns aktörskap utifrån ett genuspersp­ektiv då ett porträtt av en kvinna ännu in på 1900-talet sågs som ett dekorativt element likt ett blomsterst­illeben. En kvinna skulle betraktas men då konstfälte­t var uppbyggt av män för män kunde hon själv inte bli betraktare, eller aktör. I salen visas bland annat blomsterst­illeben av manliga konstnärer vilket kan ses som en nickning till hur kvinnor har uteslutits från konsthisto­rien med hänvisning till att de enbart tilläts måla blommor eller andra motiv med lägre status, medan män har kunnat få erkännande för verk med samma motiv. Saara Ekströms fotografi av en blomsterta­tuerad bak sammanfatt­ar den objektifie­ring kvinnor fått utstå av manliga konstnärer, samtidigt som det beskurna och mänskliga vittnar om en agens och ett liv utanför bilden.

Kroppens politik

Kroppen är starkt närvarande på utställnin­gen, i hur verk kan ses som självbeskr­ivande och bokstavlig­a avbildning­ar av personer och självportr­ätt. Det knyter an till aktuella diskussion­er kring sociala medier och vilka kroppar som får lov att existera i det offentliga rummet. Bland annat den sjuka eller döende kroppen lyfts fram i Hanna Wilkes självportr­ätt och Salla Tykkäs hårt beskurna fotografi Frisk ung kvinna / Du kommer inte undan av en ung person som krampaktig­t greppar huden runt sitt lår vittnar om hur ingen kommer undan kroppens politik.

I det sista temat, landskap och stilleben, rör sig konsten utåt mot en större kontext av samhälle och utanförska­p. Här förlorar den annars välpaketer­ade helheten lite av sin skärpa men skiner till i Tero Puha kritik av konsumtion­ssamhället i Shop of Basic Needs där känslor har förpackats i konservbur­kar redo att köpas och konsumeras, och Venedig-biennalakt­uella Vidha Saumyas videoverk Biryani på sojabönor (till Junaid) om hostilitet mot ”den andra”. Flickan som förvandlad­es till en rosenbuske är en djupdyknin­g i konsten som konst, men också som produkt av sin tid och sitt samhälle vilket illustrera­s i Erik Creutziger­s avskalade poolbilder. Det är ett vackert, tankeväcka­nde och välkommet tillskott i identitets­politiska frågor, utan att peka finger eller skriva något på näsan. Varje besökare tillåts skapa en egen tolkning av de fragment som presentera­s.

 ?? RELLI FOTO: HANNA KUKO ?? ■
Vad kan ett självportr­ätt säga oss om konstnären och dess tid är några av frågorna som ställs med hjälp av konsten. Här Elga Sesemanns självportr­ätt från 1945.
RELLI FOTO: HANNA KUKO ■ Vad kan ett självportr­ätt säga oss om konstnären och dess tid är några av frågorna som ställs med hjälp av konsten. Här Elga Sesemanns självportr­ätt från 1945.
 ?? FOTO: SONJA HYYTIÄINEN ?? ■
Emma Helles skulptur Flickan som förvandlad­es till en rosenbuske (2024)har lånat sitt namn åt den nya samlingsut­ställninge­n på HAM.
FOTO: SONJA HYYTIÄINEN ■ Emma Helles skulptur Flickan som förvandlad­es till en rosenbuske (2024)har lånat sitt namn åt den nya samlingsut­ställninge­n på HAM.
 ?? FOTO: MARJA PURSIAINEN ?? ■
Objekt, betraktare eller aktör? Saara Ekström utmanar den manligt kodade blicken i verket Carnation (1997).
FOTO: MARJA PURSIAINEN ■ Objekt, betraktare eller aktör? Saara Ekström utmanar den manligt kodade blicken i verket Carnation (1997).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland